Vesti
Ratni zločini

Haradinaj se danas nije izjasnio o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas se nije izjasnio o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica.
Haradinaj se danas nije izjasnio o krivici
Nasim Hardinaj (Foto skrinšot)

Obraćajući se pred sudom Haradinaj je kazao da nema logike to što, kako je rekao, Tužilaštvo pokušava da svali krivicu na njega i Kosovo za curenje informacija i dokumenata koji su pristigli u sedište Organizacije veterana OVK.

"Ono što vidimo je da je Kosovo krivo i da su njegovi građani krivi. Ovi dokumenti su došli u našu kancelariju, ne radi se o par papira, to je na hiljade stranica, i mi kao veterani nismo imali pristup tim dokumentima. Umesto što sam ja ovde, trebalo bi da ovde budu ljudi iz Tužilaštva, možda neki od prisutnih danas ovde. Naš stav je uvek bio javan, izražavali smo sumnju u ovo Tužilaštvo".

"Apsurdno je svaliti krivicu na nas za greške koje je napravilo Tužilaštvo. Po mom mišljenju ovo Tužilaštvo je selektivno i politički nastrojeno, ja sam ubeđen da su oni korumpirani jer kako bi svi ti materijali mogli da izađu iz njihove kancelarije? Njihov cilj je da okalja obraz OVK a drugo da okrive veterane iz Organizacije ratnih veterana. Ja osporavam nadležnost ovog Veća i mandat Tužilaštva. Što se tiče mog izjašnjavanja o krivici, moj advokat će odlučivati o tome. Ja neću ništa više da kažem tokom ovog postupka, moj advokat će govoriti umesto mene", rekao je Haradinaj.

Branilac Haradinaja, advokat Tobi Kadman je kazao da će se njegov klijent izjasniti o krivici naredni put, odnosno kada zajedno "prođu kroz optužnicu". Takođe je naveo da je danas određen za odbranu Haradinaja te da sa njim nije imao vremena da razgovara više od deset minuta pred početak ove sednice.

Sekretar Suda prethodno je pročitao optužnicu po kojoj se tereti Nasim Haradinaj. On je optužen za 6 tačaka - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti učešća u zajedničkoj radnji grupe, zastrašivanje tokom krivičnog postupka, odmazdu, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja informacija iz postupka, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

Ova krivična dela izvršena su od 7. do 25. septembra 2020. Sekretar je rekla da je otuženi tereti za izvršenje krivičnih dela od 1 do 6, uz saizvršilaštvo sa Hisnijem Gucatijem.

Sledeća statusna konferencija će biti održana najverovatnije 7. ili 8. januara.

Nasim Haradinaj je uhapšen 25. septembra i odmah je izručen Hagu. Optužnica mu je uručena 14. decembra.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022