Vesti
Ratni zločini

Haradinaj se danas nije izjasnio o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas se nije izjasnio o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica.
Haradinaj se danas nije izjasnio o krivici
Nasim Hardinaj (Foto skrinšot)

Obraćajući se pred sudom Haradinaj je kazao da nema logike to što, kako je rekao, Tužilaštvo pokušava da svali krivicu na njega i Kosovo za curenje informacija i dokumenata koji su pristigli u sedište Organizacije veterana OVK.

"Ono što vidimo je da je Kosovo krivo i da su njegovi građani krivi. Ovi dokumenti su došli u našu kancelariju, ne radi se o par papira, to je na hiljade stranica, i mi kao veterani nismo imali pristup tim dokumentima. Umesto što sam ja ovde, trebalo bi da ovde budu ljudi iz Tužilaštva, možda neki od prisutnih danas ovde. Naš stav je uvek bio javan, izražavali smo sumnju u ovo Tužilaštvo".

"Apsurdno je svaliti krivicu na nas za greške koje je napravilo Tužilaštvo. Po mom mišljenju ovo Tužilaštvo je selektivno i politički nastrojeno, ja sam ubeđen da su oni korumpirani jer kako bi svi ti materijali mogli da izađu iz njihove kancelarije? Njihov cilj je da okalja obraz OVK a drugo da okrive veterane iz Organizacije ratnih veterana. Ja osporavam nadležnost ovog Veća i mandat Tužilaštva. Što se tiče mog izjašnjavanja o krivici, moj advokat će odlučivati o tome. Ja neću ništa više da kažem tokom ovog postupka, moj advokat će govoriti umesto mene", rekao je Haradinaj.

Branilac Haradinaja, advokat Tobi Kadman je kazao da će se njegov klijent izjasniti o krivici naredni put, odnosno kada zajedno "prođu kroz optužnicu". Takođe je naveo da je danas određen za odbranu Haradinaja te da sa njim nije imao vremena da razgovara više od deset minuta pred početak ove sednice.

Sekretar Suda prethodno je pročitao optužnicu po kojoj se tereti Nasim Haradinaj. On je optužen za 6 tačaka - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti učešća u zajedničkoj radnji grupe, zastrašivanje tokom krivičnog postupka, odmazdu, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja informacija iz postupka, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

Ova krivična dela izvršena su od 7. do 25. septembra 2020. Sekretar je rekla da je otuženi tereti za izvršenje krivičnih dela od 1 do 6, uz saizvršilaštvo sa Hisnijem Gucatijem.

Sledeća statusna konferencija će biti održana najverovatnije 7. ili 8. januara.

Nasim Haradinaj je uhapšen 25. septembra i odmah je izručen Hagu. Optužnica mu je uručena 14. decembra.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021