Vesti
Ratni zločini

Haradinaj se danas nije izjasnio o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas se nije izjasnio o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica.
Haradinaj se danas nije izjasnio o krivici
Nasim Hardinaj (Foto skrinšot)

Obraćajući se pred sudom Haradinaj je kazao da nema logike to što, kako je rekao, Tužilaštvo pokušava da svali krivicu na njega i Kosovo za curenje informacija i dokumenata koji su pristigli u sedište Organizacije veterana OVK.

"Ono što vidimo je da je Kosovo krivo i da su njegovi građani krivi. Ovi dokumenti su došli u našu kancelariju, ne radi se o par papira, to je na hiljade stranica, i mi kao veterani nismo imali pristup tim dokumentima. Umesto što sam ja ovde, trebalo bi da ovde budu ljudi iz Tužilaštva, možda neki od prisutnih danas ovde. Naš stav je uvek bio javan, izražavali smo sumnju u ovo Tužilaštvo".

"Apsurdno je svaliti krivicu na nas za greške koje je napravilo Tužilaštvo. Po mom mišljenju ovo Tužilaštvo je selektivno i politički nastrojeno, ja sam ubeđen da su oni korumpirani jer kako bi svi ti materijali mogli da izađu iz njihove kancelarije? Njihov cilj je da okalja obraz OVK a drugo da okrive veterane iz Organizacije ratnih veterana. Ja osporavam nadležnost ovog Veća i mandat Tužilaštva. Što se tiče mog izjašnjavanja o krivici, moj advokat će odlučivati o tome. Ja neću ništa više da kažem tokom ovog postupka, moj advokat će govoriti umesto mene", rekao je Haradinaj.

Branilac Haradinaja, advokat Tobi Kadman je kazao da će se njegov klijent izjasniti o krivici naredni put, odnosno kada zajedno "prođu kroz optužnicu". Takođe je naveo da je danas određen za odbranu Haradinaja te da sa njim nije imao vremena da razgovara više od deset minuta pred početak ove sednice.

Sekretar Suda prethodno je pročitao optužnicu po kojoj se tereti Nasim Haradinaj. On je optužen za 6 tačaka - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti učešća u zajedničkoj radnji grupe, zastrašivanje tokom krivičnog postupka, odmazdu, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja informacija iz postupka, kršenje tajnosti postupka putem neovlašćenog otkrivanja identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka.

Ova krivična dela izvršena su od 7. do 25. septembra 2020. Sekretar je rekla da je otuženi tereti za izvršenje krivičnih dela od 1 do 6, uz saizvršilaštvo sa Hisnijem Gucatijem.

Sledeća statusna konferencija će biti održana najverovatnije 7. ili 8. januara.

Nasim Haradinaj je uhapšen 25. septembra i odmah je izručen Hagu. Optužnica mu je uručena 14. decembra.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021