Vesti
Ratni zločini

Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe

"Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva", izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.
Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe
Nasim Haradinaj (Foto Rojters)

On je od tužilaštva zatražio da ne rehabilituje zločince i da ne poziva zločince kao svedoke, pogotovo Srbe.

"To je pogrešno. Ovde ne mislim na Srbe zato što su Srbi, već zato što je dokumentvano da su počinili zločine, a patološki su ubeđeni da su Albanci krivi", istakao je Haradinaj.

On se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti da je na konferencijama za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavio poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Na pitanje njegovog advokata da li smatra da je počinio krivično delo jer su dokumenti obelodanjeni, Haradinaj je rekao da smatra da nije ništa pogrešno uradio.

"Moj jedini cilj bila je transparentnost i javni interes. Komentare koje sam izneo u javnost su komentari koji potpadaju kao osnovna ljudska prava u demokratskoj državi", rekao je, između ostalog Haradinaj. Dodao je da nikome od nije pretio i da nije otkrio indetitiet bilo kog svedoka.

On je istakao da nije objavio ništa od dokumenata koji su im dostavljeni, da ih nije fotografisao, kao i da ništa nije postavio na Fejsbuk.

"Naš glavni cilj je bio da ne pravimo nijednu grešku, pa smo zato sve predali medijima", naglasio je Haradinaj i naveo da nije vršio nikakvu vrstu pritiska na novinare da objave bilo šta od dokumenata.

Na pitanje svog advokata da li je pretio predstavnicima tužilaštva, Haradinaj je odgovorio da nije, te da nije upoznao nikog od njih pre nego što je u sudnici video svedoka br. 1.

"Jedina alternativa svemu što mi se desilo je bila da napustim Kosovo kao što sam učinio u vreme Tita i Miloševića. Ali nisam to želeo, nisam želeo da prolazim ponovo kroz to", rekao je Haradinaj.

Nakon odbrane, pitanja mu je postavljao tužilac, pa je Haradinaj izjavio da je tužilaštvo napravilo grešku što su procureli dokumenti, ili je to možda učinilo namerno.

"Vi treba da platite cenu. Vi ste ti koji ste hteli da se to desi. Jedan od vas treba da sedi ovde. Vi treba da procenite da li je vaš materijal naneo štetu svedicima. Ja sam procenjvao vaš rad, a ne svedoke", izjavio je, između ostalog, Nasim Haradinaj.

Veselji vraćen u Hag

Kadri Veselji, jedan od vođa OVK, vraćen je u haški pritvor nakon kratke posete porodici na Kosovu zbog smrti njegove majke, prenela je Gazeta ekspres.

Veselji je pre nekoliko meseci dobio istu dozvolu da iz pritvora dođe na Kosovo zbog smrti oca.

Veselji, Hašim Tači, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su u novembru 2020. i privedeni u Hag, a terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.Ostale vesti

Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

  • 21.01.2022
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
  • 18.01.2022
Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

  • 11.01.2022
Podignuta optužnica protiv bivše pripadnice ISIS-a sa Kosova
Specijalno kosovsko tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv S. Š. zbog učešća u terorističkoj organizaciji. Ovo je šesta optužnica koja je u poslednjih mesec dana podignuta na Kosovu za krivična dela u vezi sa terorizmom.
  • 30.12.2021
Odalović sprečen da dođe na Kosovo. Srpske porodice nestalih neinformisane o dijalogu u Briselu
Predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljku Odaloviću danas nije dozvoljen dolazak na Kosovo. Odalovića, koji je trebalo da se sastane sa predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije, kosovska policija je zadržala na Merdaru. Sa sastanka u Gračanici, predstavnici porodica nestalih poručili su da ne dobijaju nikakve informacije o dijalogu koji se vodi u Briselu. a tiče se sudbine njihovih najmilijih.
  • 27.12.2021
Statusna konferencija u predmetu protiv Pjetra Šalje 14. januara
Naredna statusna konferencija u predmetu protiv Pjetra Šalje pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu zakazana je za petak, 14. januar 2022. godine s početkom u 14.30 časova.
  • 22.12.2021