Vesti
Ratni zločini

Haradinaj ne očekuje odluku o izručenju u četvrtak

Ramuš Haradinaj, osumnjičen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu, ne očekuje da će francuski apelacioni sud u četvrtak doneti presudu po zahtevu Srbije za njegovo izručenje.
Haradinaj ne očekuje odluku o izručenju u četvrtak
Ramuš Haradinaj (Foto Kim arhiva)

"Nikad se ne zna, ali moj osećaj je da neće žuriti. Sud će razmotriti informacije tražene od Beograda i odluka može biti doneta u narednim nedeljama", rekao je Haradinaj u intervjuu za AFP.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odložio je za četvrtak 6. april donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Haradinaj je, s druge strane, uveren da će biti oslobođen.

"Ne mogu ni u jednom trenutku da zamislim da ću biti poslat u Srbiju, zahtev za izručenje nema osnova i ja sam žrtva jednog pravog političkog progona zbog angažovanja za nezavisno Kosovo", tvrdi Haradinaj.

Kaže da poštuje francusko pravosuđe, ali dodaje da ne razume njegovu sporost.

"Svi su shvatili da je moj slučaj politički, nadam se da će se doći do tog zaključka", rekao je Haradinaj.

Ocenio je da je sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom "neuspeh" i zalaže se za novi okvir sa jasnim ciljevima za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Pored toga, Haradinaj je optužio srpske lidere da podstiču napetosti zbog izbora.
Haradinaj se osvrnuo i na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, ocenivši da je to "legitiman cilj".

"Bezbednosna situacija je veoma složena u regionu, i teroristi kao izazivači nevolja koriste svaki vakuum. Kosovska vojska doprinela bi da se to izbegne", rekao je Haradinaj.

Dodao je da je bio potpuno iznenađen i šokiran svojim hapšenjem, s obzirom na to da ima Šengensku vizu i diplomatski pasoš kao bivši kosovski premijer.

Haradinaj je podsetio da je u Srbiji vođen postupak protiv nekadašnjih visokih zvaničnika zapadnih zemalja, kao što su bivši predsednik Francuske Žak Širak, nekadašnji premijer Britanije Toni Bler, bivši predsednik SAD i bivša državna sekretarka SAD Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

"Sebe vidim kao poslednjeg u nizu koji je deo takve logike", rekao je Haradinaj ističući da zbog hapšenja propušta priliku da bude na Kosovu i da se bori za "svoju viziju" kao opozicioni lider.

"Svi oni već rade svoj posao. Dakle, svi vode kampanju sem mene", rekao je Haradinaj.
Tvrdi da građani Kosova vide NATO kao svoje sopstvene snage.

"Naš cilj je da mi kao Kosovo imamo sopstvenu vojsku i da se tako odužimo NATO-u", rekao je Haradinaj.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KiM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

 Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021