Vesti
Ratni zločini

Haradinaj: Moramo poštovati odluke skupštine o Sudu

Povodom zahteva 43 poslanika kosovske skupštine za revidiranje zakona o Specijalnom sudu, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ističe da vlada na čijem je čelu mora poštovati zahteve i odluke skupštine.
Haradinaj: Moramo poštovati odluke skupštine o Sudu
Ramuš Haradinaj (Foto ABK)

Ramuš Haradinaj je rekao da poslanike skupštine Ustav obavezuje da rade u interesu građana, u ovom slučaju, kako kaže, potpisnika peticije.

"Mi kao vlada smo uz skupštinu. Poslanici kao izabrani ljudi moraju odgovoriti na zahteve jer ih obavezuje Ustav i mi to poštujemo. Taj sud je neobičan. Mi smo kao Alijansa za budućnost Kosova glasali protiv formiranja suda. Naš stav je bio da se taj sud formira na Kosovu s obzirom na to da je i Euleks prisutan ovde i samim tim ima uslova. U principu, ako ima bilo kakvog predloga u skupštini mi to kao vlada poštujemo jer su naši odnosi takvi", rekao je Haradinaj.

Iako vanredna sednica kosovske skupštine još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je na stolu, javio je dopisnik RTS-a.

Spekuliše se da bi danas mogla da zaseda i kosovska vlada, ali zvanične najave za to nema.

Prištinski mediji su javili da će se na sednici vlade razmotriti opcije za blokiranje rada Specijalnog suda.

Ambasadori SAD i Velike Britanije Greg Delavi i Ruairi O’Konel sinoć su se snažno usprotivili inicijativi i upozorili da bi to dovelo do izolacije Kosova, a prištinski mediji ukazuju da su ambasadori odigrali veliku ulogu u neuspehu da se obezbedi kvorum.

I nemački ambasador Kristijan Helt upozorio je da, ako poslanici kosovske skupštine odluče da ukinu Specijalni sud, to bi moglo narušiti odnose Prištine i prijatelja u inostranstvu.

Predsedništvo kosovske skupštine sinoć po drugi put nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi, na zahtev 43 poslanika, bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Kvorum nisu dali predstavnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ni srpski poslanici.

Poslanici su pokrenuli inicijativu nakon što je skupštini predata peticija, u organizaciji ratnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, sa više od 15.000 potpisa.

Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da se za ratne zločine ne bi sudilo samo Albancima.Ostale vesti

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022