Vesti
Ratni zločini

Haradinaj: Moramo poštovati odluke skupštine o Sudu

Povodom zahteva 43 poslanika kosovske skupštine za revidiranje zakona o Specijalnom sudu, kosovski premijer Ramuš Haradinaj ističe da vlada na čijem je čelu mora poštovati zahteve i odluke skupštine.
Haradinaj: Moramo poštovati odluke skupštine o Sudu
Ramuš Haradinaj (Foto ABK)

Ramuš Haradinaj je rekao da poslanike skupštine Ustav obavezuje da rade u interesu građana, u ovom slučaju, kako kaže, potpisnika peticije.

"Mi kao vlada smo uz skupštinu. Poslanici kao izabrani ljudi moraju odgovoriti na zahteve jer ih obavezuje Ustav i mi to poštujemo. Taj sud je neobičan. Mi smo kao Alijansa za budućnost Kosova glasali protiv formiranja suda. Naš stav je bio da se taj sud formira na Kosovu s obzirom na to da je i Euleks prisutan ovde i samim tim ima uslova. U principu, ako ima bilo kakvog predloga u skupštini mi to kao vlada poštujemo jer su naši odnosi takvi", rekao je Haradinaj.

Iako vanredna sednica kosovske skupštine još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je na stolu, javio je dopisnik RTS-a.

Spekuliše se da bi danas mogla da zaseda i kosovska vlada, ali zvanične najave za to nema.

Prištinski mediji su javili da će se na sednici vlade razmotriti opcije za blokiranje rada Specijalnog suda.

Ambasadori SAD i Velike Britanije Greg Delavi i Ruairi O’Konel sinoć su se snažno usprotivili inicijativi i upozorili da bi to dovelo do izolacije Kosova, a prištinski mediji ukazuju da su ambasadori odigrali veliku ulogu u neuspehu da se obezbedi kvorum.

I nemački ambasador Kristijan Helt upozorio je da, ako poslanici kosovske skupštine odluče da ukinu Specijalni sud, to bi moglo narušiti odnose Prištine i prijatelja u inostranstvu.

Predsedništvo kosovske skupštine sinoć po drugi put nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi, na zahtev 43 poslanika, bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Kvorum nisu dali predstavnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ni srpski poslanici.

Poslanici su pokrenuli inicijativu nakon što je skupštini predata peticija, u organizaciji ratnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, sa više od 15.000 potpisa.

Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da se za ratne zločine ne bi sudilo samo Albancima.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020