Vesti
Ratni zločini

Haradinaj i Gucati nadaju se kraju suđenja u ovoj godini

Branioci bivših čelnika Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja izjavili su na današnjoj drugoj pripremnoj konferenciji za suđenje u Specijalnom sudu u Hagu da su očekivanja njihovih klijenata da će suđenje biti završeno ove godine, prenosi Kosovo pres.
Haradinaj i Gucati nadaju se kraju suđenja u ovoj godini
Haradinaj i Gucati (Foto Sinjali.com)

Na takav stav ih navodi i podatak da je predsedavajući sudija Čarls Smit rekao da planiraju da suđenje počne 7. i 8. oktobra, dodajući da će se iznošenje materijalnih dokaza održati od 18. oktobra i da će trajati pune dve nedelje.

"Moramo da odredimo datum za početak suđenja i moramo da otvorimo ovo suđenje u roku od 30 dana prema propisima. Želim da vam kažem da je datum otvaranja suđenja i datum za slušanje izjava 7. i 8. oktobar, a zatim se nastavljaju svedočenja o materijalnim dokazima od 18. oktobra, što će trajati pune dve nedelje", rekao je sudija Smit.

Advokat Džonatan Elistan Ris je ponovio da se nada da će suđenje Haradinaju i Gucatiju biti završeno ove godine, podsećajući da se oni nalaze u pritvoru skoro godinu dana. I advokat Tobi Kadman navodi da njegov klijent Nasim Haradinaj očekuje završetak postupka u ovoj godini.

"Gospodin Ris i ja smo se konsultovali i naš stav će mnogo zavisiti od predstavljanja slučaja od strane tužilaštva, tako da su rokovi manje, više isti. Što se tiče zastupanja mog klijenta, ne predviđamo nikakvu promenu tela ili osoba koje su danas prisutne u sudnici i gospodin Haradinaj je veoma zainteresovan da se ovo pitanje reši do kraja ove godine", rekao je Kadman.

Prema rečima advokata Risa, za unakrsno ispitivanje prvog svedoka biće im potrebno sedam dana, dok će za drugog svedoka biti dovoljno pet dana.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj terete se za krivična dela ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu poverljivosti postupka.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021