Vesti
Ratni zločini

Haradinaj i Gucati nadaju se kraju suđenja u ovoj godini

Branioci bivših čelnika Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja izjavili su na današnjoj drugoj pripremnoj konferenciji za suđenje u Specijalnom sudu u Hagu da su očekivanja njihovih klijenata da će suđenje biti završeno ove godine, prenosi Kosovo pres.
Haradinaj i Gucati nadaju se kraju suđenja u ovoj godini
Haradinaj i Gucati (Foto Sinjali.com)

Na takav stav ih navodi i podatak da je predsedavajući sudija Čarls Smit rekao da planiraju da suđenje počne 7. i 8. oktobra, dodajući da će se iznošenje materijalnih dokaza održati od 18. oktobra i da će trajati pune dve nedelje.

"Moramo da odredimo datum za početak suđenja i moramo da otvorimo ovo suđenje u roku od 30 dana prema propisima. Želim da vam kažem da je datum otvaranja suđenja i datum za slušanje izjava 7. i 8. oktobar, a zatim se nastavljaju svedočenja o materijalnim dokazima od 18. oktobra, što će trajati pune dve nedelje", rekao je sudija Smit.

Advokat Džonatan Elistan Ris je ponovio da se nada da će suđenje Haradinaju i Gucatiju biti završeno ove godine, podsećajući da se oni nalaze u pritvoru skoro godinu dana. I advokat Tobi Kadman navodi da njegov klijent Nasim Haradinaj očekuje završetak postupka u ovoj godini.

"Gospodin Ris i ja smo se konsultovali i naš stav će mnogo zavisiti od predstavljanja slučaja od strane tužilaštva, tako da su rokovi manje, više isti. Što se tiče zastupanja mog klijenta, ne predviđamo nikakvu promenu tela ili osoba koje su danas prisutne u sudnici i gospodin Haradinaj je veoma zainteresovan da se ovo pitanje reši do kraja ove godine", rekao je Kadman.

Prema rečima advokata Risa, za unakrsno ispitivanje prvog svedoka biće im potrebno sedam dana, dok će za drugog svedoka biti dovoljno pet dana.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj terete se za krivična dela ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu poverljivosti postupka.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022