Vesti
Ratni zločini

Hag: Statusna konferencija u predmetu protiv Šalje

Stausna konferencija u predmetu protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu zakazana je za danas, 4. marta 2022. godine u 14:30 časova.
Hag: Statusna konferencija u predmetu protiv Šalje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Specijalizovano tužilaštvo tereti Šalju za krivična dela koja su počinjena između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu, odnosno u fabrici metala koju je navodno koristila OVK.

Kako stoji u optužnici, sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani Savezne Republike Jugoslavije koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima.

Inače, optužnica protiv Šalje sadrži četiri tačke – proizvoljno lišavanje slobode (tačka 1), surovo postupanje (tačka 2), mučenje (tačka 3) i ubistvo (tačka 4).

On je uhapšen 16. marta prošle godine u Belgiji i prebačen je u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova 15. aprila 2021.

Na prvom pristupanju pred sudom, 19. aprila 2021. godine, izjasnio se da nije kriv za optužbe za koje se terete.

Zanimljivo je da je sudija za prethodni postupak odobrio jednom licu status žrtve koja učestvuje u ovom postupku.

Zasedanje se može pratiti i onlajn na sajtu ovog haškog suda.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022