Vesti
Ratni zločini

Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju

Nakon trodnevne pauze, juče je u Hagu nastavljeno suđene bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, saslušanjem prvog svedoka Specijalizovanog tužilaštva. Novo ročište zakazano je za danas. 
Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Specijalizovana veća zakazala su današnje ročište za 09.30 časova, dok će se video prenos emitovati sa već ustanovljenim 45-minutnim zakašnjenjem.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju je još od 18. oktobra započeto izvođenjem dokaza Specijalnog tužilaštva, a potom nastavljeno ispitivanjem istražiteljke Zdenke Pumper.

Pumer je ispitivana i u nastavku suđenja, kao i juče, kada je odgovarala na pitanja branioca Gucatija, Džonatana Risa.

Ispitivanje se ticalo takozvanog paketa 3, odnosno dokumenata koji su dostavljeni Udruženju veterana OVK.

Na ovom ročištu je Ris zatražio da se u sudnici prikaže snimak sačinjen tokom pretresa kancelarije Udruženja veterana od strane službenika Specijalnog tužilaštva o čemu je potom ispitivao Pumper.

Jučerašnja sednica je bila otvorenog tipa, dok je u određenim delovima bila zatvorena za javnosti.

Specijalno tužilaštvo u Hagu započelo je 18. oktobra sa izvođenjem dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a nakon završetka uvodne reči je planirano da tužilaštvo pozove tri svedoka.

Odluka o početku suđenja doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, a to je 9. novembar, odnosno 17. decembar.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021