Vesti
Ratni zločini

Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju

Nakon trodnevne pauze, juče je u Hagu nastavljeno suđene bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, saslušanjem prvog svedoka Specijalizovanog tužilaštva. Novo ročište zakazano je za danas. 
Hag: Nastavlja se suđenje Haradinaju i Gucatiju
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Specijalizovana veća zakazala su današnje ročište za 09.30 časova, dok će se video prenos emitovati sa već ustanovljenim 45-minutnim zakašnjenjem.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju je još od 18. oktobra započeto izvođenjem dokaza Specijalnog tužilaštva, a potom nastavljeno ispitivanjem istražiteljke Zdenke Pumper.

Pumer je ispitivana i u nastavku suđenja, kao i juče, kada je odgovarala na pitanja branioca Gucatija, Džonatana Risa.

Ispitivanje se ticalo takozvanog paketa 3, odnosno dokumenata koji su dostavljeni Udruženju veterana OVK.

Na ovom ročištu je Ris zatražio da se u sudnici prikaže snimak sačinjen tokom pretresa kancelarije Udruženja veterana od strane službenika Specijalnog tužilaštva o čemu je potom ispitivao Pumper.

Jučerašnja sednica je bila otvorenog tipa, dok je u određenim delovima bila zatvorena za javnosti.

Specijalno tužilaštvo u Hagu započelo je 18. oktobra sa izvođenjem dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, a nakon završetka uvodne reči je planirano da tužilaštvo pozove tri svedoka.

Odluka o početku suđenja doneta je 8. septembra, još na drugom pripremnom ročištu. Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja, a to je 9. novembar, odnosno 17. decembar.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022