Vesti
Ratni zločini

Hag: KP da se izjasni oko garancija za Gucatija i Haradinaja

Sudsko veće Specijalnog suda u slučaju protiv Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija naložilo je Kosovskoj policiji da do 26. novembra dostavi informacije o ovlašćenjima i sposobnostima u vezi sa potencijalnim privremenim puštanjem na slobodu dvojice osumnjičenih za ugrožavanje postupaka koji se vode u Hagu.

Hag: KP da se izjasni oko garancija za Gucatija i Haradinaja
Nasim Haradinaj i Hisni Gucati (Foto Sinjali.com)

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra prošle godine, od kada im je u više navrata produžavana mera pritvora.

Poslednji put je to učinjeno 22. oktobra, kada je Veće ujedno saopštilo da će tražiti informacije od Kosovske policije u vezi sa primenom predloženih uslova od strane odbrane, povodom obojice optuženih, i da će ponovo razmotriti njihov pritvor po prijemu tih informacija.

Podsetimo, odbrana Hisnija Gucatija je prethodno podnela zahtev za privremeno puštanje Gucatija uz više predloženih uslova.

Predložen je kućni pritvor uz nadgledanje policije onih koji ulaze ili izlaze iz njegove kuće. Gucatiju bi, u slučaju da se odobri zahtev, bilo zabranjeno da napusti adresu stanovanja, osim u slučaju medicinske i druge hitne pomoći, kada bi bio pod nadzorom policije.

Gucati takođe ne bi imao pristup telefonu ili drugim uređajima, Internetu, dok bi pre dolaska Gucatija bio izvršen pretres mesta stanovanja, kako bi se utvrdilo da li postoje skriveni telefoni ili drugi uređaji.

Pristup lokaciji bio bi dozvoljen samo članovima uže porodice Gucatija, policajcima i ljudima čija bi se imena nalazila na prethodno odobrenoj listi od strane Specijalizovanih veća.

Posete bi se koordinisale sa policijom, a ove osobe bi na ulazu morale da predaju svoje telefone.

Ujedno, sve osobe koje bi posetile Gucatija, morale bi da pristanu na to da budu naknadno praćeni njihovi telefoni i drugi uređaji tokom perioda privremenog puštanja.

Policija bi takođe bila ovlašćena da vrši nasumične provere lokacije na kojoj se nalazi Gucati, kako bi proverila da li se on i oni koji ga posećuju, pridržavaju pravila.

KP bi takođe bila u obavezi da odmah obavesti Sekratarijat suda ukoliko utvrdi da se ne poštuju uslovi za privremeno puštanje na slobodu.

Specijalizovana veća su potom u svojoj odluci, a nakon što je odbrana predložila uslove za privremeno puštanje, naložila policiji da pruži informacije u vezi sa autoritetom i sposobnostima, posebno u smislu raspoloživog osoblja i resursa, da ograniči kretanje pojedinaca koji su podložni privremenom puštanju na slobodu, nadgleda i ograniči komunikaciju takvih pojedinaca, sprovodi kućni pritvor i obezbedi ekvivalentnost gore pomenutim merama tokom hospitalizacije.

Sud ujedno traži informacije o sprovođenju mera koje se odnose na privremeno puštanje na slobodu, kao i sve dodatne informacije koje se smatraju relevantnim u vezi sa sprovođenjem uslovnog otpusta.

Ovo veće je ujedno naložilo sekretaru Specijalizovanih veća Kosova da u istom roku dostavi svoje podneske o režimu pritvora u pritvorskim objektima Specijalizovanih veća.Ostale vesti

Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021