Vesti
Ratni zločini

Hag: KP da se izjasni oko garancija za Gucatija i Haradinaja

Sudsko veće Specijalnog suda u slučaju protiv Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija naložilo je Kosovskoj policiji da do 26. novembra dostavi informacije o ovlašćenjima i sposobnostima u vezi sa potencijalnim privremenim puštanjem na slobodu dvojice osumnjičenih za ugrožavanje postupaka koji se vode u Hagu.

Hag: KP da se izjasni oko garancija za Gucatija i Haradinaja
Nasim Haradinaj i Hisni Gucati (Foto Sinjali.com)

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra prošle godine, od kada im je u više navrata produžavana mera pritvora.

Poslednji put je to učinjeno 22. oktobra, kada je Veće ujedno saopštilo da će tražiti informacije od Kosovske policije u vezi sa primenom predloženih uslova od strane odbrane, povodom obojice optuženih, i da će ponovo razmotriti njihov pritvor po prijemu tih informacija.

Podsetimo, odbrana Hisnija Gucatija je prethodno podnela zahtev za privremeno puštanje Gucatija uz više predloženih uslova.

Predložen je kućni pritvor uz nadgledanje policije onih koji ulaze ili izlaze iz njegove kuće. Gucatiju bi, u slučaju da se odobri zahtev, bilo zabranjeno da napusti adresu stanovanja, osim u slučaju medicinske i druge hitne pomoći, kada bi bio pod nadzorom policije.

Gucati takođe ne bi imao pristup telefonu ili drugim uređajima, Internetu, dok bi pre dolaska Gucatija bio izvršen pretres mesta stanovanja, kako bi se utvrdilo da li postoje skriveni telefoni ili drugi uređaji.

Pristup lokaciji bio bi dozvoljen samo članovima uže porodice Gucatija, policajcima i ljudima čija bi se imena nalazila na prethodno odobrenoj listi od strane Specijalizovanih veća.

Posete bi se koordinisale sa policijom, a ove osobe bi na ulazu morale da predaju svoje telefone.

Ujedno, sve osobe koje bi posetile Gucatija, morale bi da pristanu na to da budu naknadno praćeni njihovi telefoni i drugi uređaji tokom perioda privremenog puštanja.

Policija bi takođe bila ovlašćena da vrši nasumične provere lokacije na kojoj se nalazi Gucati, kako bi proverila da li se on i oni koji ga posećuju, pridržavaju pravila.

KP bi takođe bila u obavezi da odmah obavesti Sekratarijat suda ukoliko utvrdi da se ne poštuju uslovi za privremeno puštanje na slobodu.

Specijalizovana veća su potom u svojoj odluci, a nakon što je odbrana predložila uslove za privremeno puštanje, naložila policiji da pruži informacije u vezi sa autoritetom i sposobnostima, posebno u smislu raspoloživog osoblja i resursa, da ograniči kretanje pojedinaca koji su podložni privremenom puštanju na slobodu, nadgleda i ograniči komunikaciju takvih pojedinaca, sprovodi kućni pritvor i obezbedi ekvivalentnost gore pomenutim merama tokom hospitalizacije.

Sud ujedno traži informacije o sprovođenju mera koje se odnose na privremeno puštanje na slobodu, kao i sve dodatne informacije koje se smatraju relevantnim u vezi sa sprovođenjem uslovnog otpusta.

Ovo veće je ujedno naložilo sekretaru Specijalizovanih veća Kosova da u istom roku dostavi svoje podneske o režimu pritvora u pritvorskim objektima Specijalizovanih veća.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022