Vesti
Ratni zločini

Hadžiju: Pod istragom 63 slučaja seksualnog nasilja

"Dokumentovano je 900 slučajeva preživelih seksualnog nasilja, od čega su 96 odsto žene. Dokumentovanje ovih zločina počinjenih u poslednjem ratu na Kosovu smatra se teškim, ali i neophodnim", rekla je kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju i dodala "da su prethodne institucije kasno rešavale slučajeve iz ove kategorije".
Hadžiju: Pod istragom 63 slučaja seksualnog nasilja
Ministarka pravde Kosova Aljbuljenba Hadžiju (Foto Kabinet premijera Kosova)

Na međunarodnoj konferenciji koju је juče u Prištini organizovao Kosovski centar za rehabilitaciju preživelih od torture na temu "Dokumentovanje seksualnog nasilja и sukobu: standardi i prakse", rečeno је dа institucije nisu uspele da dokumentuju ova krivična dеlа.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju je kazala da se trenutno istražuju 63 slučaja seksualnog nasilja.

"Ima oko 62-63 slučaja koji su u postupku, samo slučajevi seksualnog nasilja. Imamo samo jednu presudu za ovaj zločin, za zločinca koji je izvršio seksualno nasilje tokom rata. Naravno, uz jačanje kapaciteta Specijalnog tužilaštva, želimo da se slučajevi koji su u delokrugu rada Specijalnog tužilaštva tretiraju prioritetno i da počinioci dobiju zasluženu kaznu", dodala je ona.

Hadžiju je navela dа је Srbija koristila seksualno nasilje kao oružje dа bi uništila dostojanstvo društva i kritikovala prethodne vlasti i institucije na Kosovu koje su, kako је rekla, kasno rešavale slucajeve iz ove kategorije.

"Vrlo kasno, posle više od 10 godina od završetka rata, počeli su ozbiljno da se bave dokumentacijom ratnih zločina i to prvo priznavanjem statusa. Skupština Kosova je veoma kasno priznala status žrtava. Dokumentovanje seksualnih zločina nije lako, ni za one koji su preživjeli ovaj zločin, niti za one koji se bave njihovim dokumentovanjem, jer smo ukazali na mogućnost retraumatizacije preživelih", kazala je Hadžiju.

Ona je navela da Ukrajina ne bi trebalo da sledi primer Kosova kada je u pitanju dokumentovanje seksualnog nasilja pošto su, kako je rekla, "mnoge od preživelih žrtava kasnije umrle usled odlaganja pravde".

Podsetimo, predsednica Kosova Vjosa Osmani često koristi narativ u kome govori o "20 hiljada silovanih Albanki od strane genocidnog režima Srbije" tokom sukoba na Kosovu krajem prošlog veka.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022