Vesti
Ratni zločini

Hadžiju: Optužnice za 19 osoba

Specijalne komore međunarodnog Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK spremne su da podnesu prve dve optužnice, kojima će obuhvatiti 19 osoba, rekao je direktor TV "Klan" Baton Hadžiu, tvrdeći da je jedan od razloga zbog kojih su se na Kosovu odlučili za vanredne parlamentarne izbore bio i Specijalni sud.
Hadžiju: Optužnice za 19 osoba
Baton Hadžiu (Foto Shqiptari.eu)

Hadžiu je veb portalu Gazeta ekspres rekao da su optužnice spremne, ali da "niko ne zna kada će optužnice biti podignute".

Pre dva dana potvrđena je ustavnost Statuta Specijalnog suda, a u roku od sedam dana, neće postojati nikakva pravna prepreka za prijem optužnica Specijalizovanog tužilaštva i podnesaka.
Predsednica Specijalnog suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova pozdravila je potvrdu o ustavnosti, i istakla da odluka Specijalizovanog veća Ustavnog suda predstavlja garanciju da su pravila u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava.

"Drugo, usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima, Specijalizovana veća takođe obezbeđuju robustan sistem zaštite pojedinaca koji mogu doći u opasnost zbog učešća u postupku pred Specijalizovanim većima", napomenula je Trendafilova.

Krajem aprila, Ustavni sud je vratio specijalizovanim većima Pravilnik na doradu pošto je utvrdio da devet odredbi nije bilo u skladu sa Poglavljem 20 Ustava Kosova.

Odredbe su prerađene, a odluku o ustavnosti i prihvatljivosti Statuta je saopštio predsedavajući Specijalizovanog veća Ustavnog suda sudija En Pauer-Ford.

Poseban pravilnik o radu ovih specijalizovanih veća suda kao i tužilaštva, potreban je, jer se na njihov rad ne primenjuje standardni kosovski Zakon o krivičnom postupku.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022