Vesti
Ratni zločini

Hadžiju: Optužnice za 19 osoba

Specijalne komore međunarodnog Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK spremne su da podnesu prve dve optužnice, kojima će obuhvatiti 19 osoba, rekao je direktor TV "Klan" Baton Hadžiu, tvrdeći da je jedan od razloga zbog kojih su se na Kosovu odlučili za vanredne parlamentarne izbore bio i Specijalni sud.
Hadžiju: Optužnice za 19 osoba
Baton Hadžiu (Foto Shqiptari.eu)

Hadžiu je veb portalu Gazeta ekspres rekao da su optužnice spremne, ali da "niko ne zna kada će optužnice biti podignute".

Pre dva dana potvrđena je ustavnost Statuta Specijalnog suda, a u roku od sedam dana, neće postojati nikakva pravna prepreka za prijem optužnica Specijalizovanog tužilaštva i podnesaka.
Predsednica Specijalnog suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova pozdravila je potvrdu o ustavnosti, i istakla da odluka Specijalizovanog veća Ustavnog suda predstavlja garanciju da su pravila u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava.

"Drugo, usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima, Specijalizovana veća takođe obezbeđuju robustan sistem zaštite pojedinaca koji mogu doći u opasnost zbog učešća u postupku pred Specijalizovanim većima", napomenula je Trendafilova.

Krajem aprila, Ustavni sud je vratio specijalizovanim većima Pravilnik na doradu pošto je utvrdio da devet odredbi nije bilo u skladu sa Poglavljem 20 Ustava Kosova.

Odredbe su prerađene, a odluku o ustavnosti i prihvatljivosti Statuta je saopštio predsedavajući Specijalizovanog veća Ustavnog suda sudija En Pauer-Ford.

Poseban pravilnik o radu ovih specijalizovanih veća suda kao i tužilaštva, potreban je, jer se na njihov rad ne primenjuje standardni kosovski Zakon o krivičnom postupku.Ostale vesti

Konferencija o napretku u slučajevima bivših lidera OVK 19. maja
Specijalni tužilac u slučaju bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija održaće sledeće nedelje Konferenciju o napretku ovog slučaja, prenosi Gazeta Express.
  • 15.05.2021
Odalović: Očekuje se pretraga lokacije na Košarama
Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije Veljko Odalović kaže da se narednih dana očekuje izdavanje naloga od strane kosovskih institucija za pretragom na lokaciji Košare na kojoj su ubijeni srpski vojnici tokom ratnih sukoba na Kosovu.
  • 14.05.2021
Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021