Vesti
Ratni zločini

Gucatiju i Haradinaju produžen pritvor za još dva meseca

Predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju produžen je pritvor za još dva meseca, odlukom tročlanog sudskog veća suda u Hagu, pred kojim će im na jesen početi suđenje povodom optužbi da su ometali postupke pred tim sudom i zastrašivali svedoke.
Gucatiju i Haradinaju produžen pritvor za još dva meseca
Sud u Hagu (Foto Wikipedia)

Sudsko veće smatra da je neophodno da obojica ostanu u pritvoru zbog opasnosti da će ponoviti krivična dela, kao i da će dalje ometati postupak ukoliko bi se našli na slobodi.

U odluci o produženju pritvora, u koju je Tanjug imao uvid, Veće navodi i da nikakve mere koje bi im bile nametnute umesto pritvora ne mogu da otklone pomenute rizike.

Sud je dao rokove za izjašnjavanje tužilaštva i odbrane pred sledeću odluku o pritvoru, koja će biti doneta krajem oktobra.

Tužilaštvo treba da se izjasni da li traži dalje produženje pritvora do 8. oktobra, a odbrani je dato nedelju dana više da se izjasni o tome.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020.

Optuženi su za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode na tom sudu.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Tročlanim sudskim većem predsedavaće sudija Čarls Smit, a pored njega u veću će biti i sudije Kristof Bart i Ženel Metro, dok je za rezervnog sudiju imenovan Fergal Gajinor, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Početak suđenja Gucatiju i Haradinaju biće naknadno zakazan.

Oni su optuženi da su od 7. do 25. septembra na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća.

Optuženi su u četiri tačke za: ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.Ostale vesti

Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021
Zakazana sedma statusna konferencija protiv lidera OVK
U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.
  • 14.09.2021