Vesti
Ratni zločini

Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora

Branioci predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija podneli su zahtev sudiji Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu da on pod hitno bude pušten iz pritvora, bilo pod uslovima koje sud odredi, ili bez njih.

Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora
Hisni Gucati (Foto Printskrin)

Gucati je zajedno sa podpredsednikom tog udruženja Nasimom Haradinajem optužen za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra prošle godine.

Obojici je pritvor već dva puta produžavan, zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će i dalje opstrusati postupke i zastrašivati svedoke, kao i da će ponaviti krivična dela.

U dopisu sudu povodom predstojećeg razmatranja pritvora Gucatijevi advokati Džonatan Ris i Hju Bovden ističu da pretpostavka nevinosti ide u prilog optuženog da se brani sa slobode.

U ovom slučaju, kako ukazuju, prethodne odluke sudije o produženju pritvora zasnivale su se na navodnim rizicima da će njihov branjenik nastaviti da širi nejavni dokazni materijal (Specijalizovanog tužilaštva), pa tvrde da je "tužilaštvo sada jasno stavilo do znanja da na suđenju neće, niti može, pozvati ijednog svedoka koji bi rekao da su mu očigledno pretili ili ga zastrašivali ili da se suočio sa drugim ozbiljnim posledicama kao rezultatom Gucatijevih postupaka".

"U svetlu sada pojašnjenog stava tužilaštva, kontinuirano zadržavanje Gucatija više se ne može smatrati i neophodnim i proporcionalnim, i zato njegovo puštanje treba narediti odmah, sa ili bez bilo kog od ranije predloženih uslova", naveli su advokati.

Oni su tvrde da je Gucati čovek dobrog karaktera, kao i da je sudija već obznanio da je on ima jake porodične i društvene veze u svom rodnom gradu, te da bi rizici od njegovog bekstva mogli da se spreče postavljem određenih uslova.

Gucati je pred sudom negirao krivicu, dok je Haradinaj odbio da se uopšte o njoj izjasni jer kako ne naveo ne priznaje taj sud.

Uhapšeni su u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023