Vesti
Ratni zločini

Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora

Branioci predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija podneli su zahtev sudiji Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu da on pod hitno bude pušten iz pritvora, bilo pod uslovima koje sud odredi, ili bez njih.

Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora
Hisni Gucati (Foto Printskrin)

Gucati je zajedno sa podpredsednikom tog udruženja Nasimom Haradinajem optužen za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra prošle godine.

Obojici je pritvor već dva puta produžavan, zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će i dalje opstrusati postupke i zastrašivati svedoke, kao i da će ponaviti krivična dela.

U dopisu sudu povodom predstojećeg razmatranja pritvora Gucatijevi advokati Džonatan Ris i Hju Bovden ističu da pretpostavka nevinosti ide u prilog optuženog da se brani sa slobode.

U ovom slučaju, kako ukazuju, prethodne odluke sudije o produženju pritvora zasnivale su se na navodnim rizicima da će njihov branjenik nastaviti da širi nejavni dokazni materijal (Specijalizovanog tužilaštva), pa tvrde da je "tužilaštvo sada jasno stavilo do znanja da na suđenju neće, niti može, pozvati ijednog svedoka koji bi rekao da su mu očigledno pretili ili ga zastrašivali ili da se suočio sa drugim ozbiljnim posledicama kao rezultatom Gucatijevih postupaka".

"U svetlu sada pojašnjenog stava tužilaštva, kontinuirano zadržavanje Gucatija više se ne može smatrati i neophodnim i proporcionalnim, i zato njegovo puštanje treba narediti odmah, sa ili bez bilo kog od ranije predloženih uslova", naveli su advokati.

Oni su tvrde da je Gucati čovek dobrog karaktera, kao i da je sudija već obznanio da je on ima jake porodične i društvene veze u svom rodnom gradu, te da bi rizici od njegovog bekstva mogli da se spreče postavljem određenih uslova.

Gucati je pred sudom negirao krivicu, dok je Haradinaj odbio da se uopšte o njoj izjasni jer kako ne naveo ne priznaje taj sud.

Uhapšeni su u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.Ostale vesti

Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se da nije kriv
Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti, prenosi N1
  • 19.04.2021
Tačijev branilac: Za status žrtve OVK sudu se prijavilo 17 osoba

Branilac Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da Tužilaštvo još uvek odbrani nije dalo na uvid imena 17 osoba koje su se naknadno prijavile za status žrtava OVK, prenosi Reporteri.

  • 18.04.2021
Poziv žrtvama da učestvuju u postupku protiv Šalje
Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova protiv bivšeg komandanta OVK Pjetra Šalje mogu da se prijave da učestvuju u postupku, saopštili su veća. 
  • 16.04.2021
Još jedan bivši pripadnik OVK prebačen u Hag

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Pjetr Šalja koji je prošlog meseca uhapšen u Belgiji, danas je izručen Hagu i prebačen u pritvor, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

  • 15.04.2021
Odbijen zahtev odbrane Veseljija
Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev odbrane jednog od šefova OVK Kadrija Veseljija da tužilaštvu nametne rok do 1. juna za podnošenje pretpretresnog podneska, prenosi Tanjug.
  • 15.04.2021
Porodica Zorana Đokića iz Peći traži pravično suđenje
Porodica Zorana Đokića (50) iz Peći, koji je pre dva meseca u Prištini prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin, uputila je apel institucijama i organizacijama koje zastupaju i štite ljudska prava, da pomognu kako Zoran ne bi bio i pravosnažno osuđen za dela koja nije počinio.
  • 14.04.2021