Vesti
Ratni zločini

Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora

Branioci predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija podneli su zahtev sudiji Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu da on pod hitno bude pušten iz pritvora, bilo pod uslovima koje sud odredi, ili bez njih.

Gucatijevi advokati traže njegovo hitno puštanje iz pritvora
Hisni Gucati (Foto Printskrin)

Gucati je zajedno sa podpredsednikom tog udruženja Nasimom Haradinajem optužen za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima i obelodanjivanje identiteta svedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra prošle godine.

Obojici je pritvor već dva puta produžavan, zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će i dalje opstrusati postupke i zastrašivati svedoke, kao i da će ponaviti krivična dela.

U dopisu sudu povodom predstojećeg razmatranja pritvora Gucatijevi advokati Džonatan Ris i Hju Bovden ističu da pretpostavka nevinosti ide u prilog optuženog da se brani sa slobode.

U ovom slučaju, kako ukazuju, prethodne odluke sudije o produženju pritvora zasnivale su se na navodnim rizicima da će njihov branjenik nastaviti da širi nejavni dokazni materijal (Specijalizovanog tužilaštva), pa tvrde da je "tužilaštvo sada jasno stavilo do znanja da na suđenju neće, niti može, pozvati ijednog svedoka koji bi rekao da su mu očigledno pretili ili ga zastrašivali ili da se suočio sa drugim ozbiljnim posledicama kao rezultatom Gucatijevih postupaka".

"U svetlu sada pojašnjenog stava tužilaštva, kontinuirano zadržavanje Gucatija više se ne može smatrati i neophodnim i proporcionalnim, i zato njegovo puštanje treba narediti odmah, sa ili bez bilo kog od ranije predloženih uslova", naveli su advokati.

Oni su tvrde da je Gucati čovek dobrog karaktera, kao i da je sudija već obznanio da je on ima jake porodične i društvene veze u svom rodnom gradu, te da bi rizici od njegovog bekstva mogli da se spreče postavljem određenih uslova.

Gucati je pred sudom negirao krivicu, dok je Haradinaj odbio da se uopšte o njoj izjasni jer kako ne naveo ne priznaje taj sud.

Uhapšeni su u Prištini 25. septembra i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021