Vesti
Ratni zločini

Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši

Predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati, potvrdio je za KosovaPress navode medija da su pojedinim bivšim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši i zabranjeno da putuju u inostranstvo, prenosi Koha.
Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

„Pasoši su im oduzeti i nekima od njih nije dozvoljeno da putuju u inostranstvo, zato smo pod utiskom da će prve optužnice biti podignute. Verujemo da će do toga doći u toku ovog meseca, ili u decembru“, rekao je Gucati za KosovaPress.

Ovaj utisak potvrdili su im i predstavnici međunarodne zajednice na sastancima, tvrdi, i podseća da je do sad oko 250 članova Udruženja ratnih veterana „OVK“ primilo pozive.

Prema evidenciji KoSSeva, do sada su 84 osobe javno saopštile da su dobile poziv suda. Velika većina su bivši pripadnici „OVK“, ali ima i onih koji nisu bili deo ove organizacije.

Gucati je za KosovaPress govorio i o fondu kosovske vlade za pravnu pomoć optuženima pred Specijalnim sudom koji iznosi 1.5 milion evra. On smatra da ova sredstva neće biti dovoljna za odbranu osumnjičenih.

„Znamo da ako se desi da optužnice budu podignute sutra, novca neće biti dovoljno. Pozivamo sledeću vladu da poveća fondove za odbranu OVK ratnih veterana i da ih država zaštiti“.

Prema pisanjima medija, do sada je već 70.000 evra dodeljeno njima četvorici -Ljahiju Brahimaju (40.000 evra), Suljejmanu Seljimiju (13.822 evra), Samiju Ljuštakuu (9.187 evra) i Mahiru Hasaniju (6.991).

Poslednjoj trojici sredstva su odobrena u februaru ove godine, dok su Brahimaju dodeljena u martu, ali je za to javnost saznala tek početkom ovog meseca.

Ovim fondom upravlja Kancelarija za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog tužilaštva Ministarstva pravde.

Ova Kancelarija je inače pod istragom tužilaštva u Hagu zbog ometanja istrage, a do sada su ispitani direktor ove kancelarije, Driton Ljajći, i službenik ove kancelarije, Riljind Beriša, ali i kosovski ministar pravde u ostavci, Abeljard Tahiri.Ostale vesti

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
  • 08.12.2021
Nastavlja se suđenje Gucatiju i Haradinaju
U Hagu se danas nastavlja suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju. Tokom jučerašnjeg ročišta, reč je imala Gucatijeva odbrana, dok je sam Gucati još jednom kazao da nije kriv, ali i da se protivi sudu u Hagu, optuživši ga ujedno da sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 07.12.2021
Gucati: Sud u Hagu sarađuje sa srpskim ratnim zločincima
Vođa veterana OVK Hisni Gucati, optužen za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, izjavio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da se protivi tom sudu zato što sarađuje sa srpskim ratnim zločincima.
  • 06.12.2021
Deveta statusna konferencija u slučaju Tačija  zakazana za 15. decembra

Deveta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, zakazana je za 15. decembar.

  • 06.12.2021
Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021