Vesti
Ratni zločini

Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši

Predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati, potvrdio je za KosovaPress navode medija da su pojedinim bivšim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši i zabranjeno da putuju u inostranstvo, prenosi Koha.
Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

„Pasoši su im oduzeti i nekima od njih nije dozvoljeno da putuju u inostranstvo, zato smo pod utiskom da će prve optužnice biti podignute. Verujemo da će do toga doći u toku ovog meseca, ili u decembru“, rekao je Gucati za KosovaPress.

Ovaj utisak potvrdili su im i predstavnici međunarodne zajednice na sastancima, tvrdi, i podseća da je do sad oko 250 članova Udruženja ratnih veterana „OVK“ primilo pozive.

Prema evidenciji KoSSeva, do sada su 84 osobe javno saopštile da su dobile poziv suda. Velika većina su bivši pripadnici „OVK“, ali ima i onih koji nisu bili deo ove organizacije.

Gucati je za KosovaPress govorio i o fondu kosovske vlade za pravnu pomoć optuženima pred Specijalnim sudom koji iznosi 1.5 milion evra. On smatra da ova sredstva neće biti dovoljna za odbranu osumnjičenih.

„Znamo da ako se desi da optužnice budu podignute sutra, novca neće biti dovoljno. Pozivamo sledeću vladu da poveća fondove za odbranu OVK ratnih veterana i da ih država zaštiti“.

Prema pisanjima medija, do sada je već 70.000 evra dodeljeno njima četvorici -Ljahiju Brahimaju (40.000 evra), Suljejmanu Seljimiju (13.822 evra), Samiju Ljuštakuu (9.187 evra) i Mahiru Hasaniju (6.991).

Poslednjoj trojici sredstva su odobrena u februaru ove godine, dok su Brahimaju dodeljena u martu, ali je za to javnost saznala tek početkom ovog meseca.

Ovim fondom upravlja Kancelarija za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog tužilaštva Ministarstva pravde.

Ova Kancelarija je inače pod istragom tužilaštva u Hagu zbog ometanja istrage, a do sada su ispitani direktor ove kancelarije, Driton Ljajći, i službenik ove kancelarije, Riljind Beriša, ali i kosovski ministar pravde u ostavci, Abeljard Tahiri.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
  • 24.06.2020