Vesti
Ratni zločini

Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši

Predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati, potvrdio je za KosovaPress navode medija da su pojedinim bivšim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši i zabranjeno da putuju u inostranstvo, prenosi Koha.
Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

„Pasoši su im oduzeti i nekima od njih nije dozvoljeno da putuju u inostranstvo, zato smo pod utiskom da će prve optužnice biti podignute. Verujemo da će do toga doći u toku ovog meseca, ili u decembru“, rekao je Gucati za KosovaPress.

Ovaj utisak potvrdili su im i predstavnici međunarodne zajednice na sastancima, tvrdi, i podseća da je do sad oko 250 članova Udruženja ratnih veterana „OVK“ primilo pozive.

Prema evidenciji KoSSeva, do sada su 84 osobe javno saopštile da su dobile poziv suda. Velika većina su bivši pripadnici „OVK“, ali ima i onih koji nisu bili deo ove organizacije.

Gucati je za KosovaPress govorio i o fondu kosovske vlade za pravnu pomoć optuženima pred Specijalnim sudom koji iznosi 1.5 milion evra. On smatra da ova sredstva neće biti dovoljna za odbranu osumnjičenih.

„Znamo da ako se desi da optužnice budu podignute sutra, novca neće biti dovoljno. Pozivamo sledeću vladu da poveća fondove za odbranu OVK ratnih veterana i da ih država zaštiti“.

Prema pisanjima medija, do sada je već 70.000 evra dodeljeno njima četvorici -Ljahiju Brahimaju (40.000 evra), Suljejmanu Seljimiju (13.822 evra), Samiju Ljuštakuu (9.187 evra) i Mahiru Hasaniju (6.991).

Poslednjoj trojici sredstva su odobrena u februaru ove godine, dok su Brahimaju dodeljena u martu, ali je za to javnost saznala tek početkom ovog meseca.

Ovim fondom upravlja Kancelarija za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog tužilaštva Ministarstva pravde.

Ova Kancelarija je inače pod istragom tužilaštva u Hagu zbog ometanja istrage, a do sada su ispitani direktor ove kancelarije, Driton Ljajći, i službenik ove kancelarije, Riljind Beriša, ali i kosovski ministar pravde u ostavci, Abeljard Tahiri.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020