Vesti
Ratni zločini

Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši

Predsednik Udruženja ratnih veterana „OVK“, Hisni Gucati, potvrdio je za KosovaPress navode medija da su pojedinim bivšim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši i zabranjeno da putuju u inostranstvo, prenosi Koha.
Gucati potvrdio da su pojedinim pripadnicima „OVK“ oduzeti pasoši
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

„Pasoši su im oduzeti i nekima od njih nije dozvoljeno da putuju u inostranstvo, zato smo pod utiskom da će prve optužnice biti podignute. Verujemo da će do toga doći u toku ovog meseca, ili u decembru“, rekao je Gucati za KosovaPress.

Ovaj utisak potvrdili su im i predstavnici međunarodne zajednice na sastancima, tvrdi, i podseća da je do sad oko 250 članova Udruženja ratnih veterana „OVK“ primilo pozive.

Prema evidenciji KoSSeva, do sada su 84 osobe javno saopštile da su dobile poziv suda. Velika većina su bivši pripadnici „OVK“, ali ima i onih koji nisu bili deo ove organizacije.

Gucati je za KosovaPress govorio i o fondu kosovske vlade za pravnu pomoć optuženima pred Specijalnim sudom koji iznosi 1.5 milion evra. On smatra da ova sredstva neće biti dovoljna za odbranu osumnjičenih.

„Znamo da ako se desi da optužnice budu podignute sutra, novca neće biti dovoljno. Pozivamo sledeću vladu da poveća fondove za odbranu OVK ratnih veterana i da ih država zaštiti“.

Prema pisanjima medija, do sada je već 70.000 evra dodeljeno njima četvorici -Ljahiju Brahimaju (40.000 evra), Suljejmanu Seljimiju (13.822 evra), Samiju Ljuštakuu (9.187 evra) i Mahiru Hasaniju (6.991).

Poslednjoj trojici sredstva su odobrena u februaru ove godine, dok su Brahimaju dodeljena u martu, ali je za to javnost saznala tek početkom ovog meseca.

Ovim fondom upravlja Kancelarija za pravnu pomoć za potencijalno optužene od strane Specijalnog tužilaštva Ministarstva pravde.

Ova Kancelarija je inače pod istragom tužilaštva u Hagu zbog ometanja istrage, a do sada su ispitani direktor ove kancelarije, Driton Ljajći, i službenik ove kancelarije, Riljind Beriša, ali i kosovski ministar pravde u ostavci, Abeljard Tahiri.Ostale vesti

Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021
Svedok povukao optužbe protiv Hašima Tačija
Bivši aktivista Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, Cen Desku, povukao je u utorak optužbe protiv Hašima Tačija.
  • 05.05.2021
Kadri Veselji privremeno na Kosovu
Bivši predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji, pušten je privremeno iz Haga gde je u pritvoru kao osumnjičeni za ratne zločine. Vest je za "Klan Kosova" potvrdila portparolka Specijalizovanih veća Angela Grip.
  • 03.05.2021