Vesti
Ratni zločini

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije

Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Hisni Gucati (Foto Kosovska specijalizovana veća, printskrin)

Svedočeći u svoju odbranu, Gucati je tvrdio da svedoci lažu za račun Srbije, zato što „OVK nije počinila nijedan ratni zločin nad civilima tokom sukoba 1998-99“.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i drugooptuženog Nasima Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, tereti za ometanje suda i zastrašivanje svedoka zato što su, septembra prošle godine, tri puta novinarima u Prištini obelodanili mnoštvo poverljivih sudskih dokumenata u kojima su bili podaci o svedocima.

Tokom unakrsnog ispitivanja Gucatija, tužiteljka Valerija Bolići pitala je Gucatija kako je utvrdio da svedoci lažu, ako je, kako tvrdi, pročitao tek nekoliko od hiljada sudskih dokumenata koje je stavio pred novinare.

„OVK, ni teoretski ni praktično, nije bila sposobna da počini nijedan masakr ili da ubije ijednog civila, Srbina ili drugog“, odgovorio je Gucati.

„Znači, svi koji su svedočili protiv OVK su lažovi“, sugerisala je tužiteljka.

„Ja to nisam rekao“, odgovorio je optuženi.

Sa Fejsbuk stranice optuženog, tužiteljka Bolići je, potom, citirala Gucatijeve reči da su neki svedoci „plaćeni od Srbije“ da „izmišljaju priče“, kao i da su pojedini, koji su posle iskaza otkrili svoj identitet, „ubijeni“.

Gucati je, prvo, negirao da je napisao da su svedoci bili ubijeni, a potom je kazao da je „iz medija“ čuo da su bili ubijeni „neki koji su se pokajali za svoje greške“.

Na pitanje tužiteljke za koje greške su se svedoci navodno pokajali, optuženi je odgovorio da ne zna.

Zastupnica optužbe je, potom, citirala izjave optuženog da su „neprijatelji“, „izdajnici“ i „kolaboranti“ svedoci „koji govore albanski“.

Ne negirajući te izjave, Gucati je pokušavao da ih relativizuje rečima da „neprijateljima naziva sve one koji su protestovali protiv NATO bombardovanja Srbije“ 1999.

„Svi znamo da je Srbija naš neprijatelj, a vaš sud sarađuje sa srpskim ratnim zločincima“, rekao je Gucati.

Tužiteljka je u sudnici citirala i da je Gucati „lažovima“ i „izdajnicima“ nazvao osobe „kojima je verovao“, a čija je imena pročitao u poverljivim sudskim dokumentima.

Gucati je tvrdio da pod „izdajnicima“ podrazumeva „one koji su silovali naše žene“ i „lažove“.

Upitan da li je svestan posledica koje su svedoci imali zbog njegovih postupaka, Gucati je uzvratio da su „neprijatelji oni koji su protiv moje zemlje“, negirajući da je ikada pretio ijednom svedoku.

On je ponavljao da nikada nije objavio ime nijednog svedoka i da se zalaže za njihovu zaštitu.

Gucati je tvrdio i da „nikada nije čuo“ da se na Kosovu preti svedocima protiv pripadnika OVK, iako mu je tužiteljka Bolići to citirala iz presuda kosovskih sudova i Haškog tribunala.

Gucati nastavlja iskaz u svoju odbranu.

Optužnica Gucatija i Haradinaja u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile do sada neidentifikovane osobe.

Dokazni postupak obe odbrane trebalo bi, po odluci sudija, da se završi do 17. januara 2022., a ceo proces do 1. marta.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022