Vesti
Ratni zločini

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije

Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Hisni Gucati (Foto Kosovska specijalizovana veća, printskrin)

Svedočeći u svoju odbranu, Gucati je tvrdio da svedoci lažu za račun Srbije, zato što „OVK nije počinila nijedan ratni zločin nad civilima tokom sukoba 1998-99“.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i drugooptuženog Nasima Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, tereti za ometanje suda i zastrašivanje svedoka zato što su, septembra prošle godine, tri puta novinarima u Prištini obelodanili mnoštvo poverljivih sudskih dokumenata u kojima su bili podaci o svedocima.

Tokom unakrsnog ispitivanja Gucatija, tužiteljka Valerija Bolići pitala je Gucatija kako je utvrdio da svedoci lažu, ako je, kako tvrdi, pročitao tek nekoliko od hiljada sudskih dokumenata koje je stavio pred novinare.

„OVK, ni teoretski ni praktično, nije bila sposobna da počini nijedan masakr ili da ubije ijednog civila, Srbina ili drugog“, odgovorio je Gucati.

„Znači, svi koji su svedočili protiv OVK su lažovi“, sugerisala je tužiteljka.

„Ja to nisam rekao“, odgovorio je optuženi.

Sa Fejsbuk stranice optuženog, tužiteljka Bolići je, potom, citirala Gucatijeve reči da su neki svedoci „plaćeni od Srbije“ da „izmišljaju priče“, kao i da su pojedini, koji su posle iskaza otkrili svoj identitet, „ubijeni“.

Gucati je, prvo, negirao da je napisao da su svedoci bili ubijeni, a potom je kazao da je „iz medija“ čuo da su bili ubijeni „neki koji su se pokajali za svoje greške“.

Na pitanje tužiteljke za koje greške su se svedoci navodno pokajali, optuženi je odgovorio da ne zna.

Zastupnica optužbe je, potom, citirala izjave optuženog da su „neprijatelji“, „izdajnici“ i „kolaboranti“ svedoci „koji govore albanski“.

Ne negirajući te izjave, Gucati je pokušavao da ih relativizuje rečima da „neprijateljima naziva sve one koji su protestovali protiv NATO bombardovanja Srbije“ 1999.

„Svi znamo da je Srbija naš neprijatelj, a vaš sud sarađuje sa srpskim ratnim zločincima“, rekao je Gucati.

Tužiteljka je u sudnici citirala i da je Gucati „lažovima“ i „izdajnicima“ nazvao osobe „kojima je verovao“, a čija je imena pročitao u poverljivim sudskim dokumentima.

Gucati je tvrdio da pod „izdajnicima“ podrazumeva „one koji su silovali naše žene“ i „lažove“.

Upitan da li je svestan posledica koje su svedoci imali zbog njegovih postupaka, Gucati je uzvratio da su „neprijatelji oni koji su protiv moje zemlje“, negirajući da je ikada pretio ijednom svedoku.

On je ponavljao da nikada nije objavio ime nijednog svedoka i da se zalaže za njihovu zaštitu.

Gucati je tvrdio i da „nikada nije čuo“ da se na Kosovu preti svedocima protiv pripadnika OVK, iako mu je tužiteljka Bolići to citirala iz presuda kosovskih sudova i Haškog tribunala.

Gucati nastavlja iskaz u svoju odbranu.

Optužnica Gucatija i Haradinaja u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile do sada neidentifikovane osobe.

Dokazni postupak obe odbrane trebalo bi, po odluci sudija, da se završi do 17. januara 2022., a ceo proces do 1. marta.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.Ostale vesti

Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022
Sud odbacio zaključak veštaka odbrane da su Haradinaj i Gucati uzbunjivači

Odbrana Nasima Haradinaja, optuženog za ometanje suda za zločine boraca OVK u Hagu i za zastrašivanje svedoka, dokazivala je preko veštaka En Majers da je Haradinaj "uzbunjivač" i da uživa zaštitu od krivičnog gonjenja. Tvrdnju iz pisanog izveštaja Majersove da su Haradinaj i saoptuženi Hisni Gucati "uzbunjivači", raspravno veće je, međutim, odbacilo, uz obrazloženje da o tome mogu zaključivati samo sudije, a ne veštak.

  • 21.01.2022
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
  • 18.01.2022
Haradinaj: Ne pozivati zločince kao svedoke, pogotovo Srbe
"Ukoliko se kriminalci koriste kao svedoci, a tu mislim na lica koja su na spisku Specijalizovanog tužilaštva, zločini neće biti otkriveni. Možda je to i cilj tužilaštva", izjavio je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK.
  • 12.01.2022
Haradinaj: Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom

"Činjenica je da Specijalizovano tužilaštvo sarađuje sa Srbijom i to svi znaju na Kosovu", rekao je na današnjem suđenju Nasim Haradinaj, koji se, zajedno sa Hisnijem Gucatijem, tereti pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu za curenje poverljivih dokumenata i zastrašivanje svedoka.

  • 11.01.2022
Podignuta optužnica protiv bivše pripadnice ISIS-a sa Kosova
Specijalno kosovsko tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv S. Š. zbog učešća u terorističkoj organizaciji. Ovo je šesta optužnica koja je u poslednjih mesec dana podignuta na Kosovu za krivična dela u vezi sa terorizmom.
  • 30.12.2021