Vesti
Ratni zločini

Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije

Tužioci suda za zločine boraca OVK u Hagu su prikazali dokaze da je optuženi Hisni Gucati svedoke tog suda javno nazivao "neprijateljima", "izdajnicima", "kolaborantima" i "lažovima", a Gucati to nije negirao, ali je nastojao da relativizuje.
Gucati: OVK nije počinila nijedan zločin, svedoci lažu za račun Srbije
Hisni Gucati (Foto Kosovska specijalizovana veća, printskrin)

Svedočeći u svoju odbranu, Gucati je tvrdio da svedoci lažu za račun Srbije, zato što „OVK nije počinila nijedan ratni zločin nad civilima tokom sukoba 1998-99“.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i drugooptuženog Nasima Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, tereti za ometanje suda i zastrašivanje svedoka zato što su, septembra prošle godine, tri puta novinarima u Prištini obelodanili mnoštvo poverljivih sudskih dokumenata u kojima su bili podaci o svedocima.

Tokom unakrsnog ispitivanja Gucatija, tužiteljka Valerija Bolići pitala je Gucatija kako je utvrdio da svedoci lažu, ako je, kako tvrdi, pročitao tek nekoliko od hiljada sudskih dokumenata koje je stavio pred novinare.

„OVK, ni teoretski ni praktično, nije bila sposobna da počini nijedan masakr ili da ubije ijednog civila, Srbina ili drugog“, odgovorio je Gucati.

„Znači, svi koji su svedočili protiv OVK su lažovi“, sugerisala je tužiteljka.

„Ja to nisam rekao“, odgovorio je optuženi.

Sa Fejsbuk stranice optuženog, tužiteljka Bolići je, potom, citirala Gucatijeve reči da su neki svedoci „plaćeni od Srbije“ da „izmišljaju priče“, kao i da su pojedini, koji su posle iskaza otkrili svoj identitet, „ubijeni“.

Gucati je, prvo, negirao da je napisao da su svedoci bili ubijeni, a potom je kazao da je „iz medija“ čuo da su bili ubijeni „neki koji su se pokajali za svoje greške“.

Na pitanje tužiteljke za koje greške su se svedoci navodno pokajali, optuženi je odgovorio da ne zna.

Zastupnica optužbe je, potom, citirala izjave optuženog da su „neprijatelji“, „izdajnici“ i „kolaboranti“ svedoci „koji govore albanski“.

Ne negirajući te izjave, Gucati je pokušavao da ih relativizuje rečima da „neprijateljima naziva sve one koji su protestovali protiv NATO bombardovanja Srbije“ 1999.

„Svi znamo da je Srbija naš neprijatelj, a vaš sud sarađuje sa srpskim ratnim zločincima“, rekao je Gucati.

Tužiteljka je u sudnici citirala i da je Gucati „lažovima“ i „izdajnicima“ nazvao osobe „kojima je verovao“, a čija je imena pročitao u poverljivim sudskim dokumentima.

Gucati je tvrdio da pod „izdajnicima“ podrazumeva „one koji su silovali naše žene“ i „lažove“.

Upitan da li je svestan posledica koje su svedoci imali zbog njegovih postupaka, Gucati je uzvratio da su „neprijatelji oni koji su protiv moje zemlje“, negirajući da je ikada pretio ijednom svedoku.

On je ponavljao da nikada nije objavio ime nijednog svedoka i da se zalaže za njihovu zaštitu.

Gucati je tvrdio i da „nikada nije čuo“ da se na Kosovu preti svedocima protiv pripadnika OVK, iako mu je tužiteljka Bolići to citirala iz presuda kosovskih sudova i Haškog tribunala.

Gucati nastavlja iskaz u svoju odbranu.

Optužnica Gucatija i Haradinaja u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Dokumente su tom udruženju dostavile do sada neidentifikovane osobe.

Dokazni postupak obe odbrane trebalo bi, po odluci sudija, da se završi do 17. januara 2022., a ceo proces do 1. marta.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022