Vesti
Ratni zločini

Gradonačelnik Glogovca podneo ostavku

Gradonačelnik Glogovca Nedžat Demaku podneo je ostavku na tu funkciju nakon što je apelacioni sud u Prištini potvrdio prvostepene presude pripadnicima takozvane “Dreničke grupe 2“, osuđenima za ratne zločine nad civilima.
Gradonačelnik Glogovca podneo ostavku
Glogovac (Foto arhiva Kim)

Demaku je potvrdio da je podneo ostavku i naveo da će više detalja izneti večeras na konferenciji za novinare, prenela je Koha Ditore.

Prema presudi, Demaku je osuđen na tri godine zatvora.

Svi osuđeni su bivši pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, a sud je nekima od njih smanjio kazne.

Prvostepena presuda potvrđena je i Samiju Ljuštakuu, osuđenom na više od 10 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, prenosi sajt "Insajderi", pozivajući se na saznanja iz Apelacionog suda.

"Osim potvrde presude za ubistvo albanskog civila, sud je povećao kaznu na 12 godina protiv bivšeg gradonačelnika Srbice", navodi prištinski sajt na albanskom jeziku, prenosi RTS.

Ljuštaku je tokom sukoba na Kosovu bio komandant OVK u operativnoj zoni "Drenica".

U prvostepenom postupku pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici, osuđen je i nalazi se u pritvoru zajedno sa ostalima iz takozvane "Dreničke grupe", među kojima je i bivši komandant štaba OVK i posleratni komandanat Kosovskog zaštitinog korpusa Sulejman Seljimi.

Kosovski apelacioni sud potvrdio je juče prvostepene presude pripadnicima takozvane Dreničke grupe, u slučaju "Drenica 2", osuđenim za ratne zločine nad civilima.

Desetorica optuženih terete se da su u selu Likovac kod Glogovca, u avgustu i septembru 1998. godine napravili zatvor Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.

Fadilj Demaku je najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu, ali i da će podneti ostavku na poslaničko mesto.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020