Vesti
Ratni zločini

Gradonačelnik Glogovca podneo ostavku

Gradonačelnik Glogovca Nedžat Demaku podneo je ostavku na tu funkciju nakon što je apelacioni sud u Prištini potvrdio prvostepene presude pripadnicima takozvane “Dreničke grupe 2“, osuđenima za ratne zločine nad civilima.
Gradonačelnik Glogovca podneo ostavku
Glogovac (Foto arhiva Kim)

Demaku je potvrdio da je podneo ostavku i naveo da će više detalja izneti večeras na konferenciji za novinare, prenela je Koha Ditore.

Prema presudi, Demaku je osuđen na tri godine zatvora.

Svi osuđeni su bivši pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, a sud je nekima od njih smanjio kazne.

Prvostepena presuda potvrđena je i Samiju Ljuštakuu, osuđenom na više od 10 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, prenosi sajt "Insajderi", pozivajući se na saznanja iz Apelacionog suda.

"Osim potvrde presude za ubistvo albanskog civila, sud je povećao kaznu na 12 godina protiv bivšeg gradonačelnika Srbice", navodi prištinski sajt na albanskom jeziku, prenosi RTS.

Ljuštaku je tokom sukoba na Kosovu bio komandant OVK u operativnoj zoni "Drenica".

U prvostepenom postupku pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici, osuđen je i nalazi se u pritvoru zajedno sa ostalima iz takozvane "Dreničke grupe", među kojima je i bivši komandant štaba OVK i posleratni komandanat Kosovskog zaštitinog korpusa Sulejman Seljimi.

Kosovski apelacioni sud potvrdio je juče prvostepene presude pripadnicima takozvane Dreničke grupe, u slučaju "Drenica 2", osuđenim za ratne zločine nad civilima.

Desetorica optuženih terete se da su u selu Likovac kod Glogovca, u avgustu i septembru 1998. godine napravili zatvor Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.

Fadilj Demaku je najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu, ali i da će podneti ostavku na poslaničko mesto.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021