Vesti
Ratni zločini

Gračanica: Znamo da više nema živih…

Sa skupa u Gračanici koji je održan povodom Međunarodnog dana nestalih upućen je apel međunarodnoj zajednici da “preduzme sve mere kako bi sudbina ovih lica bila rasvetljena".
Gračanica: Znamo da više nema živih…
Sa današnjeg skupa (Foto Kim)

Skupu je prisustvovalo stotinak ljudi. Okupljeni su nosili transparente sa slikama nestalih i uramljene fotografije svojih najmilijih.

“Zahtevamo od međunarodne zajednice da radi svoj posao, da radi na ekshumacji, identifkaciji i predaji tela. Mi znamo da više nema živih, ali neka se potrude da nađu lokcije i daju tela da ih sahranimo onako kako dolikuje“, rekao je koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM Milorad Trifunović.

Predsednica Udruženja porodica nestalih Silvana Marinković poručila je da zločinci treba da budu izvedeni pred lice pravde.

“I posle dve decenije naša borba za istinu i pravdu i dalje se nastavlja. Obraćanje svim nadležnim intitucijama u vezi pitanja nestalih nije urodilo plodom. Smatram da će možda političari moći da reše ovo teško pitanje“, navela je Marinkovićeva.

Porodice i nakon 20 godina veruju da će pravda biti zadovoljena.

“Verujem da će pravda biti zadovoljena, ali dokle da čekamo. Ne znam gde mu je grob, palim mu sveću ali mi ona ispada iz ruke, bol je velika“, rekla je Svetlana Nedeljković iz Poneša kojoj je kidnapovan brat 17. jula 1999. godine.

“Nikakve informacije nemamo, meni je majka nestala na kućnom pragu, starica od 70 godina. Šta će biti, videćemo“, rekla je Bisa Stanković kojoj su kidnapovali majku u selu Klobukaru kod Novog Brda.

Na skupu su govorli i gradonačelnik Opštine Gračanica Srđan Popović i sekretar eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić.

“Međunarođne institucije, bezbednosne službe, poltička elita dužne su da ulože dodatne napore da se sudbina vaših najmilijih sazna. Najmračnija stranica naše zajedničke istorije ne može biti zatvorena dok se to ne desi. Na nam je uvek i da na svakom mestu to zahtevamo“, kazao je Srđan Popović.

“Reči su Jevanđelja da najpre ištemo pravdu carstava nebeskoga, a da će nam se ostale sve dati. Ona istinska pravda je u rukama Božijim i nije na nama da sudimo kada će ta pravda doći na videlo“, kazao je otac Sava.

Na Kosovu se i dalje traga za ukupno 1648 osoba, među kojima 540 Srba i drugih nealbanaca.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica u Prištini će biti održan spomen marš koji će se završiti polaganjem cveća u 16:48 kod spomenika posvećenog nestalima ispred zgrade Skupštine Kosova.

Južnoamerički savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih (FEDEFAM) je 1981. pokrenuo inicijativu, a UN su je prihvatile, da se 30. avgust obeležava kao Međunarodni dan nestalih.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023