Vesti
Ratni zločini

Gračanica: Okončajte našu patnju

"Nema političke volje za rešavanjem sudbine nestalih", zaključak je protestnog skupa u Gračanici, održanog povodom Međunarodnog dana nestalih. Upućen je apel institucijama da preduzmu sve neophodne mere kako bi sudbina ovih lica bila što pre rasvetljena.
Gračanica: Okončajte našu patnju
Protestni skup u Gračanici (Foto Kim)

Protestnom skupu je prisustvovalo više od 100 ljudi.

Okupljeni su nosili transparente sa slikama nestalih, kao i uramljene fotografije svojih najmilijih o čijoj sudbini ne znaju ništa ni danas, 18 godina nakon rata.

"Sa ovog mesta poručujemo da ćemo se boriti dok se sudbina nestalih ne rasvetli. Apelujemo na sve odgovorne institucje da preuzmu odgovornost i sprovedu konkretne mere kako bi se naši najmiliji pronašli, a naša patnja okončala. Pored lošeg iskustva, mi verujemo u pravdu i pravičnost", poručila je predstavnica Udruženja kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković.

"Živimo u nadi. Živim za dan kada ću saznati (šta im se desilo) i kada ću ih shraniti kako treba", kazala je Radmila Šapić iz Zvečana kojoj je tokom rata kidnapovano pet članova porodice.

Ima i onih koji misle "da je vreme učinilo svoje". Među njima je i Biljana Đorđević, kojoj je 1999. godine nestao otac. Na pitanje da li veruje da će jednoga dana sudbina nestalih biti rasvetljena ona odgovara:

"Teško. On je nestao kao pojedinac, nije bio ni u zatvoru, ni u nekoj grupi ljudi. Osamnaest godina je učinilo svoje. Daj Bože da može nešto da se uradi, ali teško", kazala je Đorđevićeva.

Koordinator Udruženja za nestala lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović ističe da "niko nije ništa preduzeo kako bi počinioci odgovarali za zločine počinjene nad Srbima".

"Pronašli smo 345 tela i predali ih porodicama. Niko za njihova ubistva nije odgovarao. Sada počinje sa radom Specijalni sud za ratne zločine, niko iz tog suda nije došao da razgovara sa nama i pokuša da dobije neki podatak od nas. Mi se nalazimo u bezvazdušnom prostoru, vakuumu, nemamo nikave informacije iz tog suda", kazao je Trifunović.

Na Kosovu se, prema podacima iz juna 2015. godine kao nestalo vodi ukupno 1.654 osobe. Među njima je i oko 530 Srba i drugih nealbanaca.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020