Vesti
Ratni zločini

Gračanica: Okončajte našu patnju

"Nema političke volje za rešavanjem sudbine nestalih", zaključak je protestnog skupa u Gračanici, održanog povodom Međunarodnog dana nestalih. Upućen je apel institucijama da preduzmu sve neophodne mere kako bi sudbina ovih lica bila što pre rasvetljena.
Gračanica: Okončajte našu patnju
Protestni skup u Gračanici (Foto Kim)

Protestnom skupu je prisustvovalo više od 100 ljudi.

Okupljeni su nosili transparente sa slikama nestalih, kao i uramljene fotografije svojih najmilijih o čijoj sudbini ne znaju ništa ni danas, 18 godina nakon rata.

"Sa ovog mesta poručujemo da ćemo se boriti dok se sudbina nestalih ne rasvetli. Apelujemo na sve odgovorne institucje da preuzmu odgovornost i sprovedu konkretne mere kako bi se naši najmiliji pronašli, a naša patnja okončala. Pored lošeg iskustva, mi verujemo u pravdu i pravičnost", poručila je predstavnica Udruženja kidnapovanih i nestalih Silvana Marinković.

"Živimo u nadi. Živim za dan kada ću saznati (šta im se desilo) i kada ću ih shraniti kako treba", kazala je Radmila Šapić iz Zvečana kojoj je tokom rata kidnapovano pet članova porodice.

Ima i onih koji misle "da je vreme učinilo svoje". Među njima je i Biljana Đorđević, kojoj je 1999. godine nestao otac. Na pitanje da li veruje da će jednoga dana sudbina nestalih biti rasvetljena ona odgovara:

"Teško. On je nestao kao pojedinac, nije bio ni u zatvoru, ni u nekoj grupi ljudi. Osamnaest godina je učinilo svoje. Daj Bože da može nešto da se uradi, ali teško", kazala je Đorđevićeva.

Koordinator Udruženja za nestala lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović ističe da "niko nije ništa preduzeo kako bi počinioci odgovarali za zločine počinjene nad Srbima".

"Pronašli smo 345 tela i predali ih porodicama. Niko za njihova ubistva nije odgovarao. Sada počinje sa radom Specijalni sud za ratne zločine, niko iz tog suda nije došao da razgovara sa nama i pokuša da dobije neki podatak od nas. Mi se nalazimo u bezvazdušnom prostoru, vakuumu, nemamo nikave informacije iz tog suda", kazao je Trifunović.

Na Kosovu se, prema podacima iz juna 2015. godine kao nestalo vodi ukupno 1.654 osobe. Među njima je i oko 530 Srba i drugih nealbanaca.Ostale vesti

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022