Vesti
Ratni zločini

Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina

Goranu Stranišiću, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na 20 godina zatvora, po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva, danas je Apelacioni sud smanjio zatvorsku kaznu za pet godina.

Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

Stanišića Specijalno tužilaštvo Kosova tereti da je tokom aprila 1999. godine, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, zajedno sa drugim licima, učestvovao u ubistvima i proterivanju albanskog civilnog stanovništva u selu Slovinje u Lipljanu.

U njegovoj optužnici se navodi da je Goran Stanišić 1999. i sam živeo u ovom selu i bio rezervni pripadnik srpske policije.

On se po četiri tačke optužnice Specijalnog tužilaštva tereti za učešće u ubistvu pet članova porodice G., ubistvu F.B., Z.G. i drugih osoba koje su, prema navodima Tužilaštva, odvojili od kolona i na njih pucali.

Tužiteljka na slučaju, Drita Hajdari, izjavila je na poslednjem ročištu da je „na glavnom pretresu nesporno potvrđeno da su 15. aprila 1999. godine u selu Slovinje ubijeni, M.G, O.G, E.G, B.H, A.G, F.B, R.K, A.I, I.B, J.K, M.P, B.G, dok je 16. aprila 1999. Z.G. ubijen, a A.I. teško povređena“.

Nakon ove presude, njegova odbrana uložila je žalbu, koju je Apelacioni sud 27. septembra delimično usvojio kao osnovanu, prenosi danas Zakletva za pravdu.

„Usvaja se kao delimično osnovana žalba branioca okrivljenog G.S, Ljubomira Pantovića i preinačuje se presuda Osnovnog suda u Prištini … tako što Apelacioni sud okrivljenog G.S. za krivično delo za koje je okrivljen osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

U kaznu mu se računa i vreme koje je proverio u pritvoru od jula 2019. godine.

Inače, Stanišićev advokat podneo je žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, netačnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.Ostale vesti

Jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću
Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Gavrilu Milosavljeviću koji je uhapšen zbog sumnje da je, kako tvrde u kosovskom Tužilaštvu, počinio ratni zločin.
  • 02.12.2022
Suđenje Hašimu Tačiju i saradnicima početkom sledeće godine
Suđenje nekadašnjem predsedniku Kosova i jednom od lidera lideru takozvane OVK Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima počeće početkom sledeće godine, saznaje N1.
  • 01.12.2022
Odbijen zahtev Tačijeve odbrane za prevremeno saslušanje zvaničnika
Sudija prethodnog postupka Specijalnog suda u Hagu Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija da prevremeno bude ispitano devet međunarodnih zvaničnika, koji bi svedočili u njegovu korist, zbog njihovih godina i zdravstvenog stanja.
  • 29.11.2022
Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022