Vesti
Ratni zločini

Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina

Goranu Stranišiću, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na 20 godina zatvora, po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva, danas je Apelacioni sud smanjio zatvorsku kaznu za pet godina.

Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

Stanišića Specijalno tužilaštvo Kosova tereti da je tokom aprila 1999. godine, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, zajedno sa drugim licima, učestvovao u ubistvima i proterivanju albanskog civilnog stanovništva u selu Slovinje u Lipljanu.

U njegovoj optužnici se navodi da je Goran Stanišić 1999. i sam živeo u ovom selu i bio rezervni pripadnik srpske policije.

On se po četiri tačke optužnice Specijalnog tužilaštva tereti za učešće u ubistvu pet članova porodice G., ubistvu F.B., Z.G. i drugih osoba koje su, prema navodima Tužilaštva, odvojili od kolona i na njih pucali.

Tužiteljka na slučaju, Drita Hajdari, izjavila je na poslednjem ročištu da je „na glavnom pretresu nesporno potvrđeno da su 15. aprila 1999. godine u selu Slovinje ubijeni, M.G, O.G, E.G, B.H, A.G, F.B, R.K, A.I, I.B, J.K, M.P, B.G, dok je 16. aprila 1999. Z.G. ubijen, a A.I. teško povređena“.

Nakon ove presude, njegova odbrana uložila je žalbu, koju je Apelacioni sud 27. septembra delimično usvojio kao osnovanu, prenosi danas Zakletva za pravdu.

„Usvaja se kao delimično osnovana žalba branioca okrivljenog G.S, Ljubomira Pantovića i preinačuje se presuda Osnovnog suda u Prištini … tako što Apelacioni sud okrivljenog G.S. za krivično delo za koje je okrivljen osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

U kaznu mu se računa i vreme koje je proverio u pritvoru od jula 2019. godine.

Inače, Stanišićev advokat podneo je žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, netačnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023