Vesti
Ratni zločini

Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina

Goranu Stranišiću, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na 20 godina zatvora, po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva, danas je Apelacioni sud smanjio zatvorsku kaznu za pet godina.

Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina
Ilustracija (Foto iStockphoto.com)

Stanišića Specijalno tužilaštvo Kosova tereti da je tokom aprila 1999. godine, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, zajedno sa drugim licima, učestvovao u ubistvima i proterivanju albanskog civilnog stanovništva u selu Slovinje u Lipljanu.

U njegovoj optužnici se navodi da je Goran Stanišić 1999. i sam živeo u ovom selu i bio rezervni pripadnik srpske policije.

On se po četiri tačke optužnice Specijalnog tužilaštva tereti za učešće u ubistvu pet članova porodice G., ubistvu F.B., Z.G. i drugih osoba koje su, prema navodima Tužilaštva, odvojili od kolona i na njih pucali.

Tužiteljka na slučaju, Drita Hajdari, izjavila je na poslednjem ročištu da je „na glavnom pretresu nesporno potvrđeno da su 15. aprila 1999. godine u selu Slovinje ubijeni, M.G, O.G, E.G, B.H, A.G, F.B, R.K, A.I, I.B, J.K, M.P, B.G, dok je 16. aprila 1999. Z.G. ubijen, a A.I. teško povređena“.

Nakon ove presude, njegova odbrana uložila je žalbu, koju je Apelacioni sud 27. septembra delimično usvojio kao osnovanu, prenosi danas Zakletva za pravdu.

„Usvaja se kao delimično osnovana žalba branioca okrivljenog G.S, Ljubomira Pantovića i preinačuje se presuda Osnovnog suda u Prištini … tako što Apelacioni sud okrivljenog G.S. za krivično delo za koje je okrivljen osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

U kaznu mu se računa i vreme koje je proverio u pritvoru od jula 2019. godine.

Inače, Stanišićev advokat podneo je žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, netačnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.Ostale vesti

Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023
Uhapšeni Srbi na saslušanju pred Osnovnim sudom
Trojica juče uhapšenih Srba pojavila su se danas pred Osnovnim sudom u Prištini gde će se obaviti njihovo saslušanje. 
  • 21.09.2023
D.M. i Z.K. određeno policijsko zadržavanje
Bivšem pripadniku Kosovske policije D.M., koji je danas uhapšen u Zvečanu, određeno je 48-časovno zadržavanje, njemu se stavlja na teret navodno maltertiranje civila u Vučitrnu za vreme rata, potvrdio je njegov branilac, advokat Miloš Delević za KoSSev. Policijsko zadržavanje određeno je i Z.K. iz Prilužja.
  • 20.09.2023
Advokat Pantović: Elezović prebačen u bolnicu, tereti se za ratni zločin
Advokat Ljubomir Pantović, pravni zastupnik uhapšenog Ilije Elezovića iz Severne Mitrovice, kaže za Radio Kim da je njegov klijent zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nakon današnjeg hapšenja prebačen u prištinsku bolnicu.
  • 20.09.2023
Specijalno tužilaštvo: Tri osobe srpske nacionalnosti uhapšene zbog ratnog zločina
Po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, Kosovska policija je uhapsila tri osobe srpske nacionalnosti zbog, kako navode, izvršenog kričinog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
  • 20.09.2023
Prijava protiv Veljka Odalovića za navodnu odgovornost za ratne zločine
Predsednica udruženja "Zov majki" u Đakovici Nesrete Kumnova saopštila je da je Specijalnom tužilaštvu u Prištini podnela krivičnu prijavu protiv Veljka Odalovića, jer je navodno, komandno odgovoran za ratne zločine na Kosovu.
  • 18.09.2023