Vesti
Ratni zločini

Godišnjica zločina u Maloj Kruši

Danas je obeležena godišnjica od zločina u Maloj Kruši kada je ubijeno 113 osoba albanske nacionalnosti među njima i nekoliko dece.

Godišnjica zločina u Maloj Kruši
Kurti sa saradnicima u Velikoj Kruši (Foto Vlada Kosova, Tviter)

Premijer Kosova Aljbin Kurti položio je cveće na spomen obeležju u Velikoj Kruši, navodeći da će se pozabaviti prošlošću kako bi oblikovali bolju budućnost.

"Tela 113 ubijenih u Velikoj Kruši završila su u masovnim grobnicama u Srbiji, dok se tela 64 ubijenih u Maloj Kruši još uvek vode kao nestala. Danas se prisećamo počinjenog genocida i razaranja. Učinićemo sve što je u našoj moći da se pozabavimo prošlošću i oblikujemo bolju budućnost", napisao je Kurti na Tviteru.

Srpske snage započele su ofanzivu 25. marta protiv „OVK“ u selima između Prizrena i Orahovca (Bela Crkva, Celina, Velika Kruša, Mala Kruša).

Tog prvog dana pretpostavlja se da je ubijeno oko 12 ljudi na više mesta u ovom selu.

Već sledećeg dana, prema navodima Fonda, “srpski policajci, praćeni lokalnim Srbima, odvojili su više od 100 muškaraca od žena iz ovog kraja koje su potom sproveli do jedne kuće u selu gde su ih ubili iz automatskog oružja“.

Kuća je potom spaljena a zatim minirana, dodaje se

Posmrtni ostaci 85 meštana Male Kruše i dalje nisu pronađeni i njihova imena nalaze se na listi nestalih lica MKCK. „Pretpostavlja se da su ostaci spaljenih tela pokupljeni bagerom i bačeni u reku Beli Drim“, navode dalje iz Fonda za humanitarno pravo.

Delovi tela 17 meštana ubijenih u jednoj od kuća ili u pojedinačnim incidentima u selu, ekshumirani su u selu i na obali reke Beli Drim u julu 1999. od strane britanskog forenzičkog tima u sastavu KFOR-a i kasnije identifikovani.

Događaji u Maloj Kruši bili su deo optužnice za ratne zločine protiv Slobodana Miloševića i nekoliko drugih srpskih političkih i vojnih lidera.Ostale vesti

Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022
Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina

Goranu Stranišiću, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na 20 godina zatvora, po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva, danas je Apelacioni sud smanjio zatvorsku kaznu za pet godina.

  • 14.11.2022
I u ponovljenom postupku Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića opet na deset godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u ponovljenom postupku, pošto je prvobitno Apelacioni sud odbio presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje zbog brojnih povreda postupka.

  • 11.11.2022
Specijalno tužilaštvo traži produženje pritvora Tačiju

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je od sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua da se produži mera pritvora bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 08.11.2022