Vesti
Ratni zločini

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića

U centru Gračanice obeleženo je 13 godina od ubistva sedamnaestogodišnjeg Dimitrija Popovića iz Gračanice.
Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Sa godišnjice (Foto Opština Gračanica)

Ispred spomen-kapele rodbina, prijatelji i građani, među kojima i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović položili su cveće i upalili sveće.

„Bol majki koje tuguju ne može ništa da zameni, trajaće zauvek, iz godine u godinu sve jači i jači. Dolaze drugovi i drugarice sa decom i ja kroz njih vidim mog Dimitrija. Hvala im što dolaze da me obilaze, svim ljudima koji su došli da svoje vreme poklone njemu, jer on kroz njih živi“, kaže Dimitrijeva majka Jorgovanka Popović.

Ispred kioska brze hrane u centru Gračanice 05. juna 2004. ubijen je sedamnaestogodišnji učenik medicinske škole Dimitrije Popović kada je na njega pucano iz vozila u pokretu.

Za ovo ubistvo su optuženi Albanci iz Prištine Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je oslobođen a maloletni Krasnići osuđen je na šest godina zatvora.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021