Vesti
Ratni zločini

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića

U centru Gračanice obeleženo je 13 godina od ubistva sedamnaestogodišnjeg Dimitrija Popovića iz Gračanice.
Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Sa godišnjice (Foto Opština Gračanica)

Ispred spomen-kapele rodbina, prijatelji i građani, među kojima i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović položili su cveće i upalili sveće.

„Bol majki koje tuguju ne može ništa da zameni, trajaće zauvek, iz godine u godinu sve jači i jači. Dolaze drugovi i drugarice sa decom i ja kroz njih vidim mog Dimitrija. Hvala im što dolaze da me obilaze, svim ljudima koji su došli da svoje vreme poklone njemu, jer on kroz njih živi“, kaže Dimitrijeva majka Jorgovanka Popović.

Ispred kioska brze hrane u centru Gračanice 05. juna 2004. ubijen je sedamnaestogodišnji učenik medicinske škole Dimitrije Popović kada je na njega pucano iz vozila u pokretu.

Za ovo ubistvo su optuženi Albanci iz Prištine Albert Krasnići i Labinot Gaši. Gaši je oslobođen a maloletni Krasnići osuđen je na šest godina zatvora.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022