Vesti
Ratni zločini

Godišnjica ubistva dečaka u Peći

Navršava se 18 godina od ubistva šest srpskih mladića u kafiću “Panda” u Peći. Još uvek nema odgovora na to ko je počinio ovaj zločin.
Godišnjica ubistva dečaka u Peći
Peć (Foto arhiva Kim)

Neke od porodica ubijenih srpskih mladića redovno, svake godine dolaze na pećko pravoslavno groblje i zapale sveće nastradalima.

Na tom groblju su sahranjeni Ivan Obradović, Vukota Gvozdenović, Svetislav Ristić, Zoran Stanojević, Dragan Trifković i Ivan Radević. Bili su uzrasta od 14 do 25 godina.

Njihove ubice još nisu otkrivene.

Zločin se dogodio u vreme sukoba državnih snaga reda Srbije sa naoružanim pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Poznato je da su dva maskirana napadača upala u kafić i pucala iz automatskog oružja.

Mislilo se tada da je ubistvo šestorice mladića osveta pripadnika OVK zbog likvidacije grupe njenih pripadnika koji su na granici sa Albanijom upali u zasedu.

Roditelji ubijenih očekuju pravdu od republičkih organa, pošto je i iz državnog vrha Srbije rečeno da nema dokaza da su ovaj zločin počinili Albanci.

Ubistvo šestorice srpskih mladića u Peći pre 18 godina uznemirilo je čitavu naciju. Pokojni Patrijarh Pavle je služio opelo nastradalima na trgu u Peći i tada je mnogo ljudi prisustvovalo sahrani.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023