Vesti
Ratni zločini

Godišnjica od ubistva Srba u Prilužju

U Prilužju je danas služen parastos povodom ubistva šestorice Srba pre 22 godine. Na današnji dan su ubijeni Predrag, Milovan i Slaviša Zdravković, Slavujko Miletić, Miroslav Vojinović i Slobodan Bojković.
Godišnjica od ubistva Srba u Prilužju
Sa parastosa u Prilužju (Foto N. Zejak)

Parastos je služio paroh Svetislav Kojić, a prisustvovali su meštni i lokalni predstavnici.

"Ne smemo zaboraviti njihova imena i žrtvu, a to možemo postići samo ukoliko ostanemo na svojim ognjištima, sabrani uz svoju Crkvu", rekao je paroh Svetislav Кojić u obraćanju pred stotiljak okupljenih meštana Prilužja kod spomenika ubijenim, a prenosi Srna.

Paroh je istakao da su oni ubijeni "samo zbog toga što su Srbi i što su se krstom krstili".

Predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Milan Кostić rekao je da se preostali Srbi moraju zahvaliti za pomoć koju svakodnevno pruža država Srbija.

"Moramo se presabrati kako se ne bi stideli sutra svoje dece koja su zalog naše budućnosti koju nećemo imati ukoliko okrenemo glavu od naše stradale braće, komšija i prijatelja", kaže Кostić.

On je kazao da su albanski teroristi ubili šestoro Srba iz Prilužja na današnji dan 1999. godine i da će taj datum ostati upisan crnim slovima.

"Pozivam sve meštane, posebno one koji su se privremeno iselili, da ne prodaju imovinu, da daju sve do sebe da opstanemo u Prilužju", apelovao je Кostić.

Кostić je naglasio da je najveći greh prodaja zemlje onima koji ubili šestoricu Srba iz Prilužja i koji će sutra slaviti kada ovo selo, poznato po doseljinicima iz Hercegovine, ostane bez Srba.

U Prilužju je od 4.500 Srba, koliko ih je do povlačenja srpske vojske i policije živelo u ovom najvećem srpskom selu uz put Priština-Кosovska Mitrovica, ostalo nešto više od 2.500.

Meštanin Prilužja Borče Savić uveren je da je na djelu scenario prema kojem ovaj kraj "treba očistiti od Srba".

"Prodaja uzima maha. Srbi, posebno oni koji su raseljeni, prodaju u bescenje, po 150 evra po aru i čini se da su Albanci, koji su do prošle godine bili nezainteresovani za kupovinu zemlje u našem selu, prosto nagrnuli, što svakog od nas plaši" rekao je Srni Savić.Ostale vesti

Suđenje Saljihu Mustafi u Hagu počinje 15. septembra
Pretresni panel Specijalizovanih veća Kosova odlučio je da će pretresni postupak u predmetu protiv bivšeg oficira nekadašnje OVK Saljiha Mustafe, početi 15. septembra ove godine.
  • 19.06.2021
Odalović: Skoro sve potencijalne masovne grobince Albanaca su ispitane
Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su skoro sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.
  • 18.06.2021
Izabrane sudije za konačnu odluku o Tačijevim žrtvama
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, imenovala je tročlano sudsko veće koje će odlučovati o žalbi šest osoba kojima je sudija za prethodni postupak odbio pravo da budu žrtve u postupku protiv Hašima Tačija i ostalih šefova OVK.
  • 09.06.2021
U Hagu održano pripremno ročište pred suđenje Saljihu Mustafi

Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi održano je pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.

  • 09.06.2021
Hag: Pripremno ročište za prvo suđenje Saljihu Mustafi
Pripremno ročište pred suđenje nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi počelo je pred tročlanim sudskim većem koje će mu suditi po optužnici Specijalizovanog tužioca Kosova za zločine u selu Zlaš na Kosovu 1999. godine.
  • 09.06.2021
Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je presudu Ratku Mladiću. Odbijene sve žalbe  Mladića. Odbijena je žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.
  • 08.06.2021