Vesti
Ratni zločini

Godišnjica od ubistva Srba u Prilužju

U Prilužju je danas služen parastos povodom ubistva šestorice Srba pre 22 godine. Na današnji dan su ubijeni Predrag, Milovan i Slaviša Zdravković, Slavujko Miletić, Miroslav Vojinović i Slobodan Bojković.
Godišnjica od ubistva Srba u Prilužju
Sa parastosa u Prilužju (Foto N. Zejak)

Parastos je služio paroh Svetislav Kojić, a prisustvovali su meštni i lokalni predstavnici.

"Ne smemo zaboraviti njihova imena i žrtvu, a to možemo postići samo ukoliko ostanemo na svojim ognjištima, sabrani uz svoju Crkvu", rekao je paroh Svetislav Кojić u obraćanju pred stotiljak okupljenih meštana Prilužja kod spomenika ubijenim, a prenosi Srna.

Paroh je istakao da su oni ubijeni "samo zbog toga što su Srbi i što su se krstom krstili".

Predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Milan Кostić rekao je da se preostali Srbi moraju zahvaliti za pomoć koju svakodnevno pruža država Srbija.

"Moramo se presabrati kako se ne bi stideli sutra svoje dece koja su zalog naše budućnosti koju nećemo imati ukoliko okrenemo glavu od naše stradale braće, komšija i prijatelja", kaže Кostić.

On je kazao da su albanski teroristi ubili šestoro Srba iz Prilužja na današnji dan 1999. godine i da će taj datum ostati upisan crnim slovima.

"Pozivam sve meštane, posebno one koji su se privremeno iselili, da ne prodaju imovinu, da daju sve do sebe da opstanemo u Prilužju", apelovao je Кostić.

Кostić je naglasio da je najveći greh prodaja zemlje onima koji ubili šestoricu Srba iz Prilužja i koji će sutra slaviti kada ovo selo, poznato po doseljinicima iz Hercegovine, ostane bez Srba.

U Prilužju je od 4.500 Srba, koliko ih je do povlačenja srpske vojske i policije živelo u ovom najvećem srpskom selu uz put Priština-Кosovska Mitrovica, ostalo nešto više od 2.500.

Meštanin Prilužja Borče Savić uveren je da je na djelu scenario prema kojem ovaj kraj "treba očistiti od Srba".

"Prodaja uzima maha. Srbi, posebno oni koji su raseljeni, prodaju u bescenje, po 150 evra po aru i čini se da su Albanci, koji su do prošle godine bili nezainteresovani za kupovinu zemlje u našem selu, prosto nagrnuli, što svakog od nas plaši" rekao je Srni Savić.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022