Vesti
Ratni zločini

Godišnjica od ubistva Srba u Prilužju

U Prilužju je danas služen parastos povodom ubistva šestorice Srba pre 22 godine. Na današnji dan su ubijeni Predrag, Milovan i Slaviša Zdravković, Slavujko Miletić, Miroslav Vojinović i Slobodan Bojković.
Godišnjica od ubistva Srba u Prilužju
Sa parastosa u Prilužju (Foto N. Zejak)

Parastos je služio paroh Svetislav Kojić, a prisustvovali su meštni i lokalni predstavnici.

"Ne smemo zaboraviti njihova imena i žrtvu, a to možemo postići samo ukoliko ostanemo na svojim ognjištima, sabrani uz svoju Crkvu", rekao je paroh Svetislav Кojić u obraćanju pred stotiljak okupljenih meštana Prilužja kod spomenika ubijenim, a prenosi Srna.

Paroh je istakao da su oni ubijeni "samo zbog toga što su Srbi i što su se krstom krstili".

Predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn Milan Кostić rekao je da se preostali Srbi moraju zahvaliti za pomoć koju svakodnevno pruža država Srbija.

"Moramo se presabrati kako se ne bi stideli sutra svoje dece koja su zalog naše budućnosti koju nećemo imati ukoliko okrenemo glavu od naše stradale braće, komšija i prijatelja", kaže Кostić.

On je kazao da su albanski teroristi ubili šestoro Srba iz Prilužja na današnji dan 1999. godine i da će taj datum ostati upisan crnim slovima.

"Pozivam sve meštane, posebno one koji su se privremeno iselili, da ne prodaju imovinu, da daju sve do sebe da opstanemo u Prilužju", apelovao je Кostić.

Кostić je naglasio da je najveći greh prodaja zemlje onima koji ubili šestoricu Srba iz Prilužja i koji će sutra slaviti kada ovo selo, poznato po doseljinicima iz Hercegovine, ostane bez Srba.

U Prilužju je od 4.500 Srba, koliko ih je do povlačenja srpske vojske i policije živelo u ovom najvećem srpskom selu uz put Priština-Кosovska Mitrovica, ostalo nešto više od 2.500.

Meštanin Prilužja Borče Savić uveren je da je na djelu scenario prema kojem ovaj kraj "treba očistiti od Srba".

"Prodaja uzima maha. Srbi, posebno oni koji su raseljeni, prodaju u bescenje, po 150 evra po aru i čini se da su Albanci, koji su do prošle godine bili nezainteresovani za kupovinu zemlje u našem selu, prosto nagrnuli, što svakog od nas plaši" rekao je Srni Savić.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021