Vesti
Ratni zločini

Glavni tužilac Smit: Zastrašivanje svedoka je realnost, žrtve godinama čekaju na pravdu

Glavni tužilac Specijalnog suda u Hagu Džek Smit, na početku današnjeg obraćanja na statusnoj konferenciji u procesu protiv bivših komandanata OVK, naveo je da se direktno obraća nakon pretnji odbrane i ličnih napada na njega.
Glavni tužilac Smit: Zastrašivanje svedoka je realnost, žrtve godinama čekaju na pravdu
Džek Smit (Foto Rojters)

"Uveravam vas da neću ovo redovno raditi. Vidi se da postoji neslaganje strana i to bi bilo blago rečeno, između odbrane i tužilaštva i mada se apsolutno ne slažem sa stavom odbrane, podržavam njihovo pravo da iznose argumente. Ako smatraju da suđenje treba da počne kasnije to je njihovo pravo, ali postoji razlika između prava iznošenja argument i da se tome izađe u susret, bez podrške logike ili činjenice", naveo je Smit.

Glavni tužilac je pozvao Sud da kako je naveo "vidi šta se dešava i da je gospodin Emerson pretio sudu da neće učestvovati u postupku ako se donese datum početka suđenje koji se njemu ne dopada".

"Sud treba da odredi datum jer svedoci i žrtve u ovom predmetu čekaju godinama da se pravda izvrši. Svedoci i zastrašivanja svedoka u ovom predmetu je realnost. Jednostavna činjenica je da postoji veliki raskorak koji će ugroziti svedoke i istina je jasna u svim tim slučajevima postoje zaštitne mere i redigovanje materijala, ali sud mora da razume da su to sredstva kojima se ublažava rizik. Oni se ne mogu potpuno otkloniti i ukoliko svedoke koji su pokazali poverenje prema ovoj instituciji onda, ostavimo da čekaju mesecima i mesecima od momenta pretpretresnog postupka do suđenja, ne činimo im nikakvu uslugu".

Tužilac Smit je i istakao da je Vlada Kosova izdvojila 20 miiona evra za odbranu i to povrh onoga što Sekreterijat finansira.

Krasnići: Tužilac da ne priča u ime mog naroda

Nekadašnji zamenik komandanta OVK i portparol Jakup Krasnići obratio se Specijalnom sudu, zatraživši od glavnog tužioca Smita da "ne govori u ime naroda Kosova".

"Od srca pozivam tužioca da ako želi da govori u bilo čije ime i zločina koji su počinjeni na Kosovu, da bi bilo najbolje da govori da to uputi braniocima krivičnih dela i genocida koji je uveo srpski režim protiv mog naroda još od 1986/87 godine. Molim tužioca da ne govori u ime mog naroda, žrtvovanja mog naroda, jer ljudi koji to najbolje čine smo mi, a ne oni koji osuđuju OVK.

Naročito u poslednjm ratu mog naroda za oslobođenje, mi i moj narod uživaju podršku na međunarodnom nivou jer smo mi oslobodili Kosovo i ona je slobodna država od srpskog režima. Hvala na pažnji", naveo je Krasnići.

Advokat Emerson: Ne postoje dokazi protiv Veseljija

Branilac jednog od šefova nekadašnje OVK Kadrija Veseljija, advokat Ben Emerson izjavio je danas da su optužbe protiv njegovog klijenta, na vrlo tankoj osnovi, tvrdeći da se njegovo ime uopšte ne pojavljuje u do sada obelodanjenim dokazima, niti se navodi da je počinio neko krivično delo, prenosi Tanjug.

“Ne tvrdi se da je on bio prisustan niti da je bio direktan učesnik u događima iz optužnice na 34 lokacije, već se povezuje sa njima kroz neke dokumente”, naveo je Emerson na statusnoj konferenciji u Hagu kritikujući veliki broj obelodanjenog dokaznog materijala tužilaštva za koji tvrdi da je haotičan i nerelevantan.

Pored Veseljija, na istoj optužnici nalaze se takođe nekadašnii šefovi OVK Hašim Tači, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Britanski advokat je više puta ponovio da “ne postoji ni trunka dokaza protiv Veseljija kada je u pitanju činjenje bilo kakvog zločina”, optužujući tužilaštvo da haotičnim obelodanjivanjem materijala otežava posao odbrani koja ne može da započne svoje delotvorne istrage u korist optuženih.

„Mi kao članovi britanske advokatske komore imamo obavezu da ne učestvujemo u postupcima gde se vrši uskraćivanje pravde” bio je izričit Emerson, čijih nekoliko kolega advokata iz Velike Britanije brani ostale optužene.

Ako tužilaštvo bude insistiralo da suđenje počne u septembru, odbrana, kako je naveo Veseljijev branilac, ima bojazan da će se profesionalno obrukati.

Napomenuo je da ne veruje da tužilaštvo želi da ovo bude pravičan postupak, i pritom je pozvao glavnog tužioca Džeka Smita da pojasni na kojim osnovama zasniva optužbe i dokaze protiv optuženih.

“Pitam tužioca Smita kako je moguće da odbrana ne može da završi svoje istrage dok tužilaštvo ne odluči šta će da koristi u ovom predmetu iz ogromnog broja događaja i incidenata i kako želi da dokaže krivicu optuženih - šta je njegova teza”, naveo je Emerson.

Dalje je istakao da tužilaštvo vodi politiku koja ima za cilj da ometa odbranu i pozvao je sud da interveniše, jer ako se to ne dogodi , suđenje će, kako je naveo, biti skrenuto izvan koloseka na kojem treba da bude.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova prethodno je saopštilo da je obelodanilo odbrani sve dokaze koje je koristilo u prilog potvrđivanju optužnice protiv Hašima Tačija i drugih šefova OVK, dok je obelodanjivanje drugih dokazanih marerijala u toku.

Branioci optuženih su sa druge strane negodovali zbog načina koji im tužilaštvo predstavlja dokaze, tvrdeći da primaju ogroman broj haotičnog materijala i da nisu u mogućnosti da počnu svoje delotvorne istrage.

Tužilaštvo je na konferenciji predočilo da planira da većinu svedoka, čiji su iskazi predočeni sudu u prilog optužnici, pozove da svedoče na suđenju.

„Kada je u pitanju drugi dokazni materijal, njegovo obelodanjivanje je u toku, kako optužujućeg tako i potencijalno oslobađajućeg“, navela je predstavnica Specijalizovanog tužilaštva Kerl Loson.

Napomenula je da su za neka dokumenta i dokaze zatražene zaštitne mere, pre obelodanjivanja, dok će za neke tužilaštvo tek tražiti zaštitu od suda.

Tačijev advokat Dejdid Huper je rekao da je odbrani sporan način na koji tužilaštvo obelodanuje materijal, jer nije od velike pomoći.

"Mogu da kažem da je u odnosu na obelodanjivanje dokaza pre drugim tribunalima, ovaj od najmanje koristi. Pomoć koja se dobija od strane koja obelodanjuje materijal trebalo bi da bude jasna", naveo je Huper.

Specijalizovano tužilašvo je stava da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, tri meseca nakon što završi sa obelodanjivanjem dokaza, dok odbrana traži da to bude godinu i po dana nakon završetka obelodanjivanja dokaza.

Tužilaštvo planira da sav dokazni materijal objaviti do jula.

 Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022