Vesti
Ratni zločini

Glavni tužilac Smit: Zastrašivanje svedoka je realnost, žrtve godinama čekaju na pravdu

Glavni tužilac Specijalnog suda u Hagu Džek Smit, na početku današnjeg obraćanja na statusnoj konferenciji u procesu protiv bivših komandanata OVK, naveo je da se direktno obraća nakon pretnji odbrane i ličnih napada na njega.
Glavni tužilac Smit: Zastrašivanje svedoka je realnost, žrtve godinama čekaju na pravdu
Džek Smit (Foto Rojters)

"Uveravam vas da neću ovo redovno raditi. Vidi se da postoji neslaganje strana i to bi bilo blago rečeno, između odbrane i tužilaštva i mada se apsolutno ne slažem sa stavom odbrane, podržavam njihovo pravo da iznose argumente. Ako smatraju da suđenje treba da počne kasnije to je njihovo pravo, ali postoji razlika između prava iznošenja argument i da se tome izađe u susret, bez podrške logike ili činjenice", naveo je Smit.

Glavni tužilac je pozvao Sud da kako je naveo "vidi šta se dešava i da je gospodin Emerson pretio sudu da neće učestvovati u postupku ako se donese datum početka suđenje koji se njemu ne dopada".

"Sud treba da odredi datum jer svedoci i žrtve u ovom predmetu čekaju godinama da se pravda izvrši. Svedoci i zastrašivanja svedoka u ovom predmetu je realnost. Jednostavna činjenica je da postoji veliki raskorak koji će ugroziti svedoke i istina je jasna u svim tim slučajevima postoje zaštitne mere i redigovanje materijala, ali sud mora da razume da su to sredstva kojima se ublažava rizik. Oni se ne mogu potpuno otkloniti i ukoliko svedoke koji su pokazali poverenje prema ovoj instituciji onda, ostavimo da čekaju mesecima i mesecima od momenta pretpretresnog postupka do suđenja, ne činimo im nikakvu uslugu".

Tužilac Smit je i istakao da je Vlada Kosova izdvojila 20 miiona evra za odbranu i to povrh onoga što Sekreterijat finansira.

Krasnići: Tužilac da ne priča u ime mog naroda

Nekadašnji zamenik komandanta OVK i portparol Jakup Krasnići obratio se Specijalnom sudu, zatraživši od glavnog tužioca Smita da "ne govori u ime naroda Kosova".

"Od srca pozivam tužioca da ako želi da govori u bilo čije ime i zločina koji su počinjeni na Kosovu, da bi bilo najbolje da govori da to uputi braniocima krivičnih dela i genocida koji je uveo srpski režim protiv mog naroda još od 1986/87 godine. Molim tužioca da ne govori u ime mog naroda, žrtvovanja mog naroda, jer ljudi koji to najbolje čine smo mi, a ne oni koji osuđuju OVK.

Naročito u poslednjm ratu mog naroda za oslobođenje, mi i moj narod uživaju podršku na međunarodnom nivou jer smo mi oslobodili Kosovo i ona je slobodna država od srpskog režima. Hvala na pažnji", naveo je Krasnići.

Advokat Emerson: Ne postoje dokazi protiv Veseljija

Branilac jednog od šefova nekadašnje OVK Kadrija Veseljija, advokat Ben Emerson izjavio je danas da su optužbe protiv njegovog klijenta, na vrlo tankoj osnovi, tvrdeći da se njegovo ime uopšte ne pojavljuje u do sada obelodanjenim dokazima, niti se navodi da je počinio neko krivično delo, prenosi Tanjug.

“Ne tvrdi se da je on bio prisustan niti da je bio direktan učesnik u događima iz optužnice na 34 lokacije, već se povezuje sa njima kroz neke dokumente”, naveo je Emerson na statusnoj konferenciji u Hagu kritikujući veliki broj obelodanjenog dokaznog materijala tužilaštva za koji tvrdi da je haotičan i nerelevantan.

Pored Veseljija, na istoj optužnici nalaze se takođe nekadašnii šefovi OVK Hašim Tači, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Britanski advokat je više puta ponovio da “ne postoji ni trunka dokaza protiv Veseljija kada je u pitanju činjenje bilo kakvog zločina”, optužujući tužilaštvo da haotičnim obelodanjivanjem materijala otežava posao odbrani koja ne može da započne svoje delotvorne istrage u korist optuženih.

„Mi kao članovi britanske advokatske komore imamo obavezu da ne učestvujemo u postupcima gde se vrši uskraćivanje pravde” bio je izričit Emerson, čijih nekoliko kolega advokata iz Velike Britanije brani ostale optužene.

Ako tužilaštvo bude insistiralo da suđenje počne u septembru, odbrana, kako je naveo Veseljijev branilac, ima bojazan da će se profesionalno obrukati.

Napomenuo je da ne veruje da tužilaštvo želi da ovo bude pravičan postupak, i pritom je pozvao glavnog tužioca Džeka Smita da pojasni na kojim osnovama zasniva optužbe i dokaze protiv optuženih.

“Pitam tužioca Smita kako je moguće da odbrana ne može da završi svoje istrage dok tužilaštvo ne odluči šta će da koristi u ovom predmetu iz ogromnog broja događaja i incidenata i kako želi da dokaže krivicu optuženih - šta je njegova teza”, naveo je Emerson.

Dalje je istakao da tužilaštvo vodi politiku koja ima za cilj da ometa odbranu i pozvao je sud da interveniše, jer ako se to ne dogodi , suđenje će, kako je naveo, biti skrenuto izvan koloseka na kojem treba da bude.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova prethodno je saopštilo da je obelodanilo odbrani sve dokaze koje je koristilo u prilog potvrđivanju optužnice protiv Hašima Tačija i drugih šefova OVK, dok je obelodanjivanje drugih dokazanih marerijala u toku.

Branioci optuženih su sa druge strane negodovali zbog načina koji im tužilaštvo predstavlja dokaze, tvrdeći da primaju ogroman broj haotičnog materijala i da nisu u mogućnosti da počnu svoje delotvorne istrage.

Tužilaštvo je na konferenciji predočilo da planira da većinu svedoka, čiji su iskazi predočeni sudu u prilog optužnici, pozove da svedoče na suđenju.

„Kada je u pitanju drugi dokazni materijal, njegovo obelodanjivanje je u toku, kako optužujućeg tako i potencijalno oslobađajućeg“, navela je predstavnica Specijalizovanog tužilaštva Kerl Loson.

Napomenula je da su za neka dokumenta i dokaze zatražene zaštitne mere, pre obelodanjivanja, dok će za neke tužilaštvo tek tražiti zaštitu od suda.

Tačijev advokat Dejdid Huper je rekao da je odbrani sporan način na koji tužilaštvo obelodanuje materijal, jer nije od velike pomoći.

"Mogu da kažem da je u odnosu na obelodanjivanje dokaza pre drugim tribunalima, ovaj od najmanje koristi. Pomoć koja se dobija od strane koja obelodanjuje materijal trebalo bi da bude jasna", naveo je Huper.

Specijalizovano tužilašvo je stava da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, tri meseca nakon što završi sa obelodanjivanjem dokaza, dok odbrana traži da to bude godinu i po dana nakon završetka obelodanjivanja dokaza.

Tužilaštvo planira da sav dokazni materijal objaviti do jula.

 Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021