Vesti
Ratni zločini

Gaši: Dokumenta dostavljena veteranima OVK pripadaju Specijalnom sudu

Istražiteljima Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK predata je i druga količina dokumenata pristiglih u Organizaciju veterana. Advokat Tom Gaši kazao je za RTV Kim da dokumentacija pripada Specijalnom sudu.
Gaši: Dokumenta dostavljena veteranima OVK pripadaju Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Da je novi paket sa materijalima za koje se sumnja da su iz Specijalnog suda dostavljen Organizaciji ratnih veterana bivše OVK potvrdio je sinoć predsednik te organizacije Hisni Gucati.

Predaju dokumenata danas je potvrdio i pravni zastupnik veterana OVK advokat Tom Gaši.

„Ovo je već drugi put da nepozanto lice donosi dokumentaciju Specijalnog suda u Hagu. U pitanju je nekoliko hiljada dokumenata i danas smo ih ponovo predali istražiteljima Specijalnog suda koji su došli u kancelarije Organizacije bivših pripadnika OVK“, kazao je Gaši.

On je dodao da nije normalna situacija da dokumantacija iz Specijalnog Suda već drugi put pristiže na adresu Organizacije ratnih veterana OVK i potvrdio da ta dokumentacija pripada Specijalnom sudu, "budući da i oznaka na dokumentima to potvrđuje".

„Ja sam, kao njihov advokat, svim novinarima rekao da oni ne smeju nikako da objavljuju imena svedoka i ostalih, bilo gde. Oni nemaju nikakav razlog da objave imena svedoka, ali mogu da objave imena institucija koje su zajedno radile za Specijalni sud, a to su institucije Srbije i Specijalnog tužilaštva“, naveo je Gaši.

Prva tura dokumenata sa oko 4.000 dosijea, u kojima se navodno nalaze podaci o svedocima Specijalnog suda u Hagu stigla je na adresu Organizacije veterana bivše OVK pre desetak dana.

Iz Specijalnog suda u Hagu su više puta za razne medije izjavljivali da "pažljivo prate medijske izveštaje, te na čitav slučaj nemaju komentar". Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022