Vesti
Ratni zločini

Gaši: Dokumenta dostavljena veteranima OVK pripadaju Specijalnom sudu

Istražiteljima Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK predata je i druga količina dokumenata pristiglih u Organizaciju veterana. Advokat Tom Gaši kazao je za RTV Kim da dokumentacija pripada Specijalnom sudu.
Gaši: Dokumenta dostavljena veteranima OVK pripadaju Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Da je novi paket sa materijalima za koje se sumnja da su iz Specijalnog suda dostavljen Organizaciji ratnih veterana bivše OVK potvrdio je sinoć predsednik te organizacije Hisni Gucati.

Predaju dokumenata danas je potvrdio i pravni zastupnik veterana OVK advokat Tom Gaši.

„Ovo je već drugi put da nepozanto lice donosi dokumentaciju Specijalnog suda u Hagu. U pitanju je nekoliko hiljada dokumenata i danas smo ih ponovo predali istražiteljima Specijalnog suda koji su došli u kancelarije Organizacije bivših pripadnika OVK“, kazao je Gaši.

On je dodao da nije normalna situacija da dokumantacija iz Specijalnog Suda već drugi put pristiže na adresu Organizacije ratnih veterana OVK i potvrdio da ta dokumentacija pripada Specijalnom sudu, "budući da i oznaka na dokumentima to potvrđuje".

„Ja sam, kao njihov advokat, svim novinarima rekao da oni ne smeju nikako da objavljuju imena svedoka i ostalih, bilo gde. Oni nemaju nikakav razlog da objave imena svedoka, ali mogu da objave imena institucija koje su zajedno radile za Specijalni sud, a to su institucije Srbije i Specijalnog tužilaštva“, naveo je Gaši.

Prva tura dokumenata sa oko 4.000 dosijea, u kojima se navodno nalaze podaci o svedocima Specijalnog suda u Hagu stigla je na adresu Organizacije veterana bivše OVK pre desetak dana.

Iz Specijalnog suda u Hagu su više puta za razne medije izjavljivali da "pažljivo prate medijske izveštaje, te na čitav slučaj nemaju komentar". Ostale vesti

Mustafa pred sudom u Hagu: Nisam kriv
Bivši oficir OVK, Saljih Mustafa danas se po treći put pojavio u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Izjasnio se da nije krivi za ratne zločine po svim tačkama optužnice koji mu se stavljaju na teret.
  • 28.10.2020
Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020