Vesti
Ratni zločini

Gaši: Dokumenta dostavljena veteranima OVK pripadaju Specijalnom sudu

Istražiteljima Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK predata je i druga količina dokumenata pristiglih u Organizaciju veterana. Advokat Tom Gaši kazao je za RTV Kim da dokumentacija pripada Specijalnom sudu.
Gaši: Dokumenta dostavljena veteranima OVK pripadaju Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Da je novi paket sa materijalima za koje se sumnja da su iz Specijalnog suda dostavljen Organizaciji ratnih veterana bivše OVK potvrdio je sinoć predsednik te organizacije Hisni Gucati.

Predaju dokumenata danas je potvrdio i pravni zastupnik veterana OVK advokat Tom Gaši.

„Ovo je već drugi put da nepozanto lice donosi dokumentaciju Specijalnog suda u Hagu. U pitanju je nekoliko hiljada dokumenata i danas smo ih ponovo predali istražiteljima Specijalnog suda koji su došli u kancelarije Organizacije bivših pripadnika OVK“, kazao je Gaši.

On je dodao da nije normalna situacija da dokumantacija iz Specijalnog Suda već drugi put pristiže na adresu Organizacije ratnih veterana OVK i potvrdio da ta dokumentacija pripada Specijalnom sudu, "budući da i oznaka na dokumentima to potvrđuje".

„Ja sam, kao njihov advokat, svim novinarima rekao da oni ne smeju nikako da objavljuju imena svedoka i ostalih, bilo gde. Oni nemaju nikakav razlog da objave imena svedoka, ali mogu da objave imena institucija koje su zajedno radile za Specijalni sud, a to su institucije Srbije i Specijalnog tužilaštva“, naveo je Gaši.

Prva tura dokumenata sa oko 4.000 dosijea, u kojima se navodno nalaze podaci o svedocima Specijalnog suda u Hagu stigla je na adresu Organizacije veterana bivše OVK pre desetak dana.

Iz Specijalnog suda u Hagu su više puta za razne medije izjavljivali da "pažljivo prate medijske izveštaje, te na čitav slučaj nemaju komentar". Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022