Vesti
Ratni zločini

Gara: U blizini Raške pronađeni posmrtni ostaci

Tokom iskopavanja na lokaciji Kiževak u Raškoj oblasti, pronađeni su posmrtni ostaci, rekao je predstavnik Komisije Vlade Kosova Kuštrim Gara, a prenosi Telegrafi.
Gara: U blizini Raške pronađeni posmrtni ostaci
Iskopavanje na kopu Kiževak (Foto Tanjug)

Sumnja se da su u pitanju posmrtni ostaci žrtava ratnih sukoba na Kosovu, prenosi ovaj medij.

Šef Vladine komisije za nestala lica Kuštrim Gara istakao je da su obavešteni da su u mestu Kiževak pronađeni posmrtni ostaci.

"Potvrđujemo da smo obavešteni da su pronađeni posmrtni ostaci u Kiževaku, lokaciji na kojoj se radi na iskopavanju od 2015. godine. Dva stručnjaka sa Kosova su sada prisutna na lokaciji, dok je ostala delegacija na putu i verujem da ćemo uskoro biti tamo. Ostali detalji biće potvrđeni u narednim danima", dodao je Gara.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih osoba Bajram Ćerkini takođe je potvrdio da su pronađene kosti u Kiževaku kod Raške.

"Obavešteni smo da su, radeći sa bagerom u Kiževaku, Raška, naišli na kosti. Sada se način kopanja mora promeniti, pa se ne može koristiti bager. Posle pet godina iskopavanja sada su pronađene kosti, dok su ljudi tamo slati u kamionima", istakao je Ćerkini.

Iskopavanja na površinskom kopu Kiževik kod Raške traju pet godina, podseća ovaj medij.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021