Vesti
Ratni zločini

Gara: U blizini Raške pronađeni posmrtni ostaci

Tokom iskopavanja na lokaciji Kiževak u Raškoj oblasti, pronađeni su posmrtni ostaci, rekao je predstavnik Komisije Vlade Kosova Kuštrim Gara, a prenosi Telegrafi.
Gara: U blizini Raške pronađeni posmrtni ostaci
Iskopavanje na kopu Kiževak (Foto Tanjug)

Sumnja se da su u pitanju posmrtni ostaci žrtava ratnih sukoba na Kosovu, prenosi ovaj medij.

Šef Vladine komisije za nestala lica Kuštrim Gara istakao je da su obavešteni da su u mestu Kiževak pronađeni posmrtni ostaci.

"Potvrđujemo da smo obavešteni da su pronađeni posmrtni ostaci u Kiževaku, lokaciji na kojoj se radi na iskopavanju od 2015. godine. Dva stručnjaka sa Kosova su sada prisutna na lokaciji, dok je ostala delegacija na putu i verujem da ćemo uskoro biti tamo. Ostali detalji biće potvrđeni u narednim danima", dodao je Gara.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih osoba Bajram Ćerkini takođe je potvrdio da su pronađene kosti u Kiževaku kod Raške.

"Obavešteni smo da su, radeći sa bagerom u Kiževaku, Raška, naišli na kosti. Sada se način kopanja mora promeniti, pa se ne može koristiti bager. Posle pet godina iskopavanja sada su pronađene kosti, dok su ljudi tamo slati u kamionima", istakao je Ćerkini.

Iskopavanja na površinskom kopu Kiževik kod Raške traju pet godina, podseća ovaj medij.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022