Vesti
Ratni zločini

Filipović: Sud u Hagu konačno počeo sa radom

Nakon što je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija, sledi pripremni pretres, a potom i zakazivanje glavnog pretresa pred sudom na kome će se saznati koji su to dokazi predloženi od strane Tužilaštva, objašnjava za RTV Kim dalji postupak pred Specijalizovanim većima u Hagu, advokat Jovana Filipović.
Filipović: Sud u Hagu konačno počeo sa radom
Jovana Filipović (Foto Gračanica online)

Ona ističe da odbrana bivšeg kosovskog predsednika i ratnog komandanta, takođe ima pravo da predloži dokaze i daje svoje prigovore.

Komentarišući potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Veseljija ali i jučerašnje hapšenje Jakupa Krasnićija, te poziv Redžepu Seljimiju, Filipovićeva ističe da sve to ukazuje da je Specijalni sud konačno počeo sa radom i da je počeo da se primenjuje zakon.

„Počelo sa radom na tim predmetima koji čekaju rasvetljenje punih 20 godina. Sva ta krivična dela su uglavnom počinjena su još 1999. godine. Svakako, protek vremena ima veliki uticaj na dokaze, kao i curenje dokaza do kojeg je došlo nedavno i koji su dostavljeni kancelarijama OVK u Prištini. Ipak, nadamo se da to neće imati velikog uticaja na ishod postupka, ali ono što je sigurno jeste da je počeo efikasni rad na tim predmetima“, kaže Filipovićeva.

Ona se takođe nada da će pravda za žrtve konačno biti zadovoljena.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020