Vesti
Ratni zločini

Filipović: Sud u Hagu konačno počeo sa radom

Nakon što je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija, sledi pripremni pretres, a potom i zakazivanje glavnog pretresa pred sudom na kome će se saznati koji su to dokazi predloženi od strane Tužilaštva, objašnjava za RTV Kim dalji postupak pred Specijalizovanim većima u Hagu, advokat Jovana Filipović.
Filipović: Sud u Hagu konačno počeo sa radom
Jovana Filipović (Foto Gračanica online)

Ona ističe da odbrana bivšeg kosovskog predsednika i ratnog komandanta, takođe ima pravo da predloži dokaze i daje svoje prigovore.

Komentarišući potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Veseljija ali i jučerašnje hapšenje Jakupa Krasnićija, te poziv Redžepu Seljimiju, Filipovićeva ističe da sve to ukazuje da je Specijalni sud konačno počeo sa radom i da je počeo da se primenjuje zakon.

„Počelo sa radom na tim predmetima koji čekaju rasvetljenje punih 20 godina. Sva ta krivična dela su uglavnom počinjena su još 1999. godine. Svakako, protek vremena ima veliki uticaj na dokaze, kao i curenje dokaza do kojeg je došlo nedavno i koji su dostavljeni kancelarijama OVK u Prištini. Ipak, nadamo se da to neće imati velikog uticaja na ishod postupka, ali ono što je sigurno jeste da je počeo efikasni rad na tim predmetima“, kaže Filipovićeva.

Ona se takođe nada da će pravda za žrtve konačno biti zadovoljena.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021