Vesti
Ratni zločini

Filipović: Sud u Hagu konačno počeo sa radom

Nakon što je potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija, sledi pripremni pretres, a potom i zakazivanje glavnog pretresa pred sudom na kome će se saznati koji su to dokazi predloženi od strane Tužilaštva, objašnjava za RTV Kim dalji postupak pred Specijalizovanim većima u Hagu, advokat Jovana Filipović.
Filipović: Sud u Hagu konačno počeo sa radom
Jovana Filipović (Foto Gračanica online)

Ona ističe da odbrana bivšeg kosovskog predsednika i ratnog komandanta, takođe ima pravo da predloži dokaze i daje svoje prigovore.

Komentarišući potvrđivanje optužnice protiv Tačija i Veseljija ali i jučerašnje hapšenje Jakupa Krasnićija, te poziv Redžepu Seljimiju, Filipovićeva ističe da sve to ukazuje da je Specijalni sud konačno počeo sa radom i da je počeo da se primenjuje zakon.

„Počelo sa radom na tim predmetima koji čekaju rasvetljenje punih 20 godina. Sva ta krivična dela su uglavnom počinjena su još 1999. godine. Svakako, protek vremena ima veliki uticaj na dokaze, kao i curenje dokaza do kojeg je došlo nedavno i koji su dostavljeni kancelarijama OVK u Prištini. Ipak, nadamo se da to neće imati velikog uticaja na ishod postupka, ali ono što je sigurno jeste da je počeo efikasni rad na tim predmetima“, kaže Filipovićeva.

Ona se takođe nada da će pravda za žrtve konačno biti zadovoljena.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022