Vesti
Ratni zločini

FHPK: Najozbiljniji korak Specijalizovanih veća i Tužilaštva do sada

“Potvrđivanje optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hashima Tačija, predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselia, nekadašnjeg portparola OVK Jakupa Krasnićija i nekadašnjeg člana glavnog štaba Redžepa Seljimija, predstavlja do sada najozbiljniji i najveći korak Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u ispunjavanju njihovog mandata”, ističe Fond za humanitarno pravo u Prištini.
FHPK: Najozbiljniji korak Specijalizovanih veća i Tužilaštva do sada
Optuženi za zločine OVK (Foto ilustracija Lajmi.net)

FHP ističe da su optužnica protiv četvorice nekadašnjih istaknutih lidera Oslobodilačke vojske Kosova, neka vrsta epiloga onoga što je 2008. godine u knjizi “Gospođa Tužilaca - Lov, ja i ratni zločinci“ pokrenula glavna tužiteljka Haškog tužilaštva, Karla Del Ponte.

Fond za humanitarno pravo podseća da su prema izveštaju Dika Martija za vreme oružanog sukoba na Kosovu u periodu 1998. i 1999. godine na počinjeni brojni zločini nad Srbima, kosovskim Albancima za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim režimom, kao i Romima.

FHPK očekuje da su Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo obezbedili da će se krivični postupci odvijati u skladu sa visokim međunarodnim standardima i najboljoj evropskoj praksi, da će optuženi imati pravično i suđenje zasnovano na zakonskim propisima i materijalnim dokazima.

“Ove dve ustanove trebaju da odgovore na očekivanja žrtava, kao i da utvrde istinu o zločinima koji se navode u izveštaju Dika Martija”.

Ističu da Specijalizovano tužilaštvo ne sme da dozvoli da se javnost o optužnicama obaveštava od samih optuženih ili njihovih advokata, već da mora mora da nađe način da bude transparentniji, bez ugrožavanja poverljivosti postupaka i zaštite svedoka.

“Radi se o temi za koju na Kosovu vlada ogromno interesovanje i bitno je da javnost ima informaciju iz prve ruke a ne iz posrednih izvora. Ovo će, istovremeno, pomoći jačanju ugleda koji Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo uživaju u kosovskom društvu”, navode iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.Ostale vesti

Prvi svedok protiv Mustafe u ponedeljak u Hagu
Suđenje za ratne zločine bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi biće nastavljeno u ponedeljak iskazom prvog svedoka.
  • 17.09.2021
Tači u žalbi apeluje na slobodu u trećim zemljama

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu objavila su danas javnu verziju žalbe Hašima Tačija na rešenje o produženju pritvora, koje je doneo sudija za prethodni postupak 23. jula.

  • 16.09.2021
Mustafa napustio sudnicu Specijalnog suda

Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine na Kosovu 1999. godine, odbio je da prisustvuje suđenju u Specijalnom sudu koje je danas počelo.

  • 15.09.2021
Sledeće ročište bivšim liderima OVK 29. oktobra
Sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju saopštio je da će sledeće ročište o napretku predmeta optuženih lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija biti održano 29. oktobra, 2021. godine sa početkom u 14:30 časova.
  • 15.09.2021
Na suđenju Tačiju svedočiće osobe iz međunarodne zajednice
Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.  
  • 14.09.2021
Suđenje Mustafi počinje u sredu, Tačiju verovatno sledeće godine
Suđenje bivšem pripadniku OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, počeće sutra pred sudom za zločine OVK u Hagu.
  • 14.09.2021