Vesti
Ratni zločini

FHPK: Najozbiljniji korak Specijalizovanih veća i Tužilaštva do sada

“Potvrđivanje optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hashima Tačija, predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselia, nekadašnjeg portparola OVK Jakupa Krasnićija i nekadašnjeg člana glavnog štaba Redžepa Seljimija, predstavlja do sada najozbiljniji i najveći korak Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u ispunjavanju njihovog mandata”, ističe Fond za humanitarno pravo u Prištini.
FHPK: Najozbiljniji korak Specijalizovanih veća i Tužilaštva do sada
Optuženi za zločine OVK (Foto ilustracija Lajmi.net)

FHP ističe da su optužnica protiv četvorice nekadašnjih istaknutih lidera Oslobodilačke vojske Kosova, neka vrsta epiloga onoga što je 2008. godine u knjizi “Gospođa Tužilaca - Lov, ja i ratni zločinci“ pokrenula glavna tužiteljka Haškog tužilaštva, Karla Del Ponte.

Fond za humanitarno pravo podseća da su prema izveštaju Dika Martija za vreme oružanog sukoba na Kosovu u periodu 1998. i 1999. godine na počinjeni brojni zločini nad Srbima, kosovskim Albancima za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim režimom, kao i Romima.

FHPK očekuje da su Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo obezbedili da će se krivični postupci odvijati u skladu sa visokim međunarodnim standardima i najboljoj evropskoj praksi, da će optuženi imati pravično i suđenje zasnovano na zakonskim propisima i materijalnim dokazima.

“Ove dve ustanove trebaju da odgovore na očekivanja žrtava, kao i da utvrde istinu o zločinima koji se navode u izveštaju Dika Martija”.

Ističu da Specijalizovano tužilaštvo ne sme da dozvoli da se javnost o optužnicama obaveštava od samih optuženih ili njihovih advokata, već da mora mora da nađe način da bude transparentniji, bez ugrožavanja poverljivosti postupaka i zaštite svedoka.

“Radi se o temi za koju na Kosovu vlada ogromno interesovanje i bitno je da javnost ima informaciju iz prve ruke a ne iz posrednih izvora. Ovo će, istovremeno, pomoći jačanju ugleda koji Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo uživaju u kosovskom društvu”, navode iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022