Vesti
Ratni zločini

FHPK: Najozbiljniji korak Specijalizovanih veća i Tužilaštva do sada

“Potvrđivanje optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hashima Tačija, predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselia, nekadašnjeg portparola OVK Jakupa Krasnićija i nekadašnjeg člana glavnog štaba Redžepa Seljimija, predstavlja do sada najozbiljniji i najveći korak Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u ispunjavanju njihovog mandata”, ističe Fond za humanitarno pravo u Prištini.
FHPK: Najozbiljniji korak Specijalizovanih veća i Tužilaštva do sada
Optuženi za zločine OVK (Foto ilustracija Lajmi.net)

FHP ističe da su optužnica protiv četvorice nekadašnjih istaknutih lidera Oslobodilačke vojske Kosova, neka vrsta epiloga onoga što je 2008. godine u knjizi “Gospođa Tužilaca - Lov, ja i ratni zločinci“ pokrenula glavna tužiteljka Haškog tužilaštva, Karla Del Ponte.

Fond za humanitarno pravo podseća da su prema izveštaju Dika Martija za vreme oružanog sukoba na Kosovu u periodu 1998. i 1999. godine na počinjeni brojni zločini nad Srbima, kosovskim Albancima za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim režimom, kao i Romima.

FHPK očekuje da su Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo obezbedili da će se krivični postupci odvijati u skladu sa visokim međunarodnim standardima i najboljoj evropskoj praksi, da će optuženi imati pravično i suđenje zasnovano na zakonskim propisima i materijalnim dokazima.

“Ove dve ustanove trebaju da odgovore na očekivanja žrtava, kao i da utvrde istinu o zločinima koji se navode u izveštaju Dika Martija”.

Ističu da Specijalizovano tužilaštvo ne sme da dozvoli da se javnost o optužnicama obaveštava od samih optuženih ili njihovih advokata, već da mora mora da nađe način da bude transparentniji, bez ugrožavanja poverljivosti postupaka i zaštite svedoka.

“Radi se o temi za koju na Kosovu vlada ogromno interesovanje i bitno je da javnost ima informaciju iz prve ruke a ne iz posrednih izvora. Ovo će, istovremeno, pomoći jačanju ugleda koji Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo uživaju u kosovskom društvu”, navode iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.Ostale vesti

Predstavnici komisija za nestale iz Prištine i Beograda u Kiževaku

U masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške se nalaze posmrtni ostaci ljudi koji su ubijeni tokom sukoba na na Kosovu, a ovde su prebačeni da bi se zločin prikrio, izjavio je Ibrahim Makoli, šef radne grupe delegacije Kosova po pitanju nestalih lica.

  • 04.12.2020
Odloženo donošenje presude u slučaju Nenada Arsića
Glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice koji je pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini trebalo da bude okončan danas odložen je za 21. decembar, potvrdio je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 04.12.2020
Konačna presuda u slučaju Nenada Arsića očekuje se danas
Pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas će se okončati glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog da je izvršio krivično delo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 04.12.2020
Završen protest meštana Kruše ispred Apelacionog suda
Protest meštana Male i Velike Kruše završen je ispred Apelacionog suda koji se nalazi u okviru Palate pravde u Ajvaliji, nakon što se okupljenima obratio predsednik Apelacionog suda Hasan Šalja.
  • 03.12.2020
Najavljen protest zbog smanjenja kazne Darku Tasiću
Nezadovoljni zbog smanjenja kazne Darku Tasiću, osuđenom za ratne zločine, meštani Male i Velike Kruše, okolnih sela i drugih krajeva Kosova protestovaće u 11 sati ispred Palate pravde u Ajvaliji kod Prištine.
  • 03.12.2020
Kosovska vlada planira 20 miliona evra za optužene u Specijalnom sudu
Vlada u Prištini izdvojiće dvadeset miliona evra za odbranu svih koji se budu suočili sa optužnicama Specijalnog suda u Hagu za procesuiranje pripadnika bivše OVK koji su počinili ratne zločine na Kosovu.
  • 02.12.2020