Vesti
Ratni zločini

FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih

Trenutno je ispred sudova na Kosovu u toku osam sudskih postupaka za ratne zločine. Optuženo je pet osoba, tri Srbina i dva Albanaca. Još dve osobe su uhapšene kao osumnjičene za ratne zločine, ali je protiv njih
postupak još uvek u fazi istrage. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) koji od završetka oružanog sukoba prati ova suđenja pred kosovskim sudovima, predstavio je opšte podatke o sudskim postupcima za ratne zločine u periodu jul - decembar 2021.
FHPK: Istrage se i dalje otvaraju na dan hapšenja osumnjičenih
Ilustracija (Foto Pixabay)

Iz FHPK podsećaju da je u julu 2019. stupio na snagu Zakon br. 06/L-091 koji je omogućio lokalnom pravosuđu da sudi u odsustvu osobama optuženim za ratne zločine na Kosovu koje su nedostupne organima
gonjenja.

Pošto je ovaj zakon imao nedostataka i bio neprimenljiv u praksi, krajem juna 2021. godine donet je novi Zakon o suđenju u odsustvu br. 08/L-002, koji je eliminisao nedostatke starog.

Međutim, do kraja decembra 2021. godine nije pokrenut nijedan sudski postupak protiv lica u odsustvu.

U periodu od jula do decembra 2021. godine, u predmetima ratnih zločina na Kosovu, održano je ukupno 16 sudskih ročišta i saslušano je 14 svedoka.

Prvostepene presude izrečene su:

- optuženom Zoranu Vukotiću (u predmetu Vukotić IV) koji je 5. jula 2021. godine oglašen krivim od strane Osnovnog suda u Prištini i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, za zlostavljanje i silovanje kao ratni zločin koji se dogodio 22. maja 1999. godine u Vučitrnu. Trenutno se vodi postupak ispred Apelacionog suda.

- optuženom Goranu Stanišić koji je 5. oktobra 2021. godine oglašen krivim od strane Osnovnog suda u Prištini i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina za proterivanje i ubistvo albanskih civila u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan 15. i 16. aprila 1999. godine.

Drugostepene presude su izrečene:

- okrivljenom Zoranu Đokiću kome je 12. oktobra 2021. Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu objavljenu 11. februara 2021. godine. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, zbog proterivanja, zlostavljanja, pljačke i ubistva albanskih civila, a što se dogodilo u Peći 28. i 29. marta 1999. godine. Presuda je pravosnažna.

- okrivljenima Zlatanu Krstić i Destanu Šabaniju kojima je Apelacioni sud 8. novembra 2021. godine potvrdio prvostepene presude izrečene 23. marta 2021. godine. Krstić je osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora zbog deportacije, nečovečnog postupanja, nezakonitog uništavanja imovine, mučenja i ubistva albanskog civilnog stanovništva, koje se dogodilo 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje u opštini Uroševac. Šabani je osuđen na sedam godina zatvora zbog skrnavljenja, ponižavanja i ponižavajućeg postupanja prema leševima izvršavanjem naređenja i doprinosa nedostojanstvenom sahranjivanju civilnih žrtava. Presude su pravosnažne.

FHPK je primetio da je i tokom 2021. godine nastavljena praksa otvaranja istraga protiv određenih osumnjičenih od strane Specijalnog tužilaštva Kosova na dan hapšenja. Ovu praksu treba izbegavati ili svesti na najmanji mogući nivo, a pre lišavanja slobode osumnjičenog se mora prikupiti dovoljno dokaza na kojima se zasniva sumnja. Vreme provedeno u pritvoru tokom istrage ili pre podizanja optužnice treba da bude što kraće, preporuka je FHPK-a.

Ni u drugoj polovini 2021. godine u Osnovnom sudu u Mitrovici u predmetima Tužilac protiv Zorana Vukotića (I, II, III) i u predmetu Tužilac protiv Sulejmana Seljimija nije održano nijedno ročište, pa iz FHPK-a navode da je to u suprotnosti sa principima pravičnog suđenja u razumnom roku.

Više o predmetima ratnih zločina na Kosovu možete pročitati u godišnjim izveštajima koje objavljuje Fond za humanitarno pravo Kosovo.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022