Vesti
Ratni zločini

FHP: Sud izrekao strožiju kaznu Tasiću od predviđene

Fond za humanitarno pravo Kosova utvrdio je da je kazna zatvora od 22 godine koja je nedavno izrečena Darku Tasiću za ratni zločin počinjen u Maloj Kruši strožija nego što je predviđeno zakonikom.
FHP: Sud izrekao strožiju kaznu Tasiću od predviđene
Darko Tasić u sudnici (Foto Fakteplus.net)

Osnovni sud u Prizrenu je nakon izricanja presude obrazložio da je kazna zatvora blaža po okriveljenog i da je ona doneta na osnovu člana Krivičnog zakonika Kosova iz 2013. godine. Takođe je navedeno da je ovaj zakonik primenjivan i prilikom podizanja optužnice.

Međutim, na osnovu analize zakona koji su bili na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela (1999. godine) kojim se optuženi tereti, kao i zakonika koji su na Kosovu bili u primeni nakon oružanog sukoba i ali i onog koji je trenutno na snazi, FHPK nalazi da zakonik, po kojem je optužnom izrečena kazna zatvora u trajanju od 22 godine, “nije povoljnija za optuženog u pogledu visine zaprećene kazne za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Iz Fonda podsećaju da je zakonik iz 2013. godine strožiji u odnosu na zakon koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela (KZ SFRJ).

Takođe podsećaju da je zakonik iz perioda SFRJ sa izmenama koje su nastupile uredbom UNMIK-a za izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva predviđena kazna zatvora u trajanju od pet do petnaest 15 godina ili kazna zatvora od 20 godina.

Od oružanog sukoba na Kosovu u svim predmetima koji su procesuirani zbog osnovane sumnje da su okrivljeni počinili ratne zločine, njihove radnje su kvalifikovane kao ratni zločini prema Krivičnom zakonu SFRJ, a po istom zakonu su okrivljenima izricane i krivične sankcije.

“Uz svo poštovanje za žrtve zločina počinjenog u selu Mala Kruša krajem marta 1999. godine i priznanje nenadoknadivog gubitaka za članove njihovih porodica, FHPK takođe nalazi da su sudovi obavezni da postupaju u skladu sa zakonskim odredbama. Nikome ne može biti izrečena strožija kazna zatvora od one koja je predviđena zakonom, bez obzira ko je počinilac krivičnog dela i bez obzira na posledice počinjenog krivičnog dela”, ističu u Fondu za humanitarno pravo Kosova.

FHP poručuje da sudovi moraju da se pridržavati zakonom predviđenih normi.

“Treba imati u vidu da je predmet protiv optuženog Tasića bio deo istrage koja je povodom zločina u Maloj Kruši bila vođena protiv skoro pedesetoro (50) osumnjičenih.

Tužilaštvo treba da nastavi istragu protiv počinilaca ubistva koja su se u ovom selu dogodila krajem marta 1999. godine, kako bi odgovorna lica bila kažnjena za ove zločine i kako bi se bar donekle ostvarila pravda za žrtve i članove njihovih porodica”, navodi se u analizi Fonda.

Celokupnu analizu možete pročitati ovde.Ostale vesti

Specijalni sud pozvao još jednog bivšeg borca OVK
Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati objavio je da je u Hag pozvan i Elbasan Šošaj, bivši pripadnik OVK.
  • 07.07.2020
Haradinaj: Iza suda stoji velika sila
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da iza Specijalnog suda u Hagu stoji velika sila i da Kosovo teško može da interveniše u ovom trenutku, prenosi Gazeta Ekspress.
  • 30.06.2020
Koha: Adem Zogjani poslat u Hag

Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Zogjani, prema navodima članova njegove porodice, poslat je u Specijalni sud u Hagu, objavila je Koha.

  • 25.06.2020
Tači postavio grb OVK na Fejsbuk
Dan pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu predložilo optužnicu ratne zločine protiv njega, kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku postavio grb "Oslobodilačke vojske Kosova".
  • 25.06.2020
Saopštavanje detalja moguće optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih osumnjičenih za ratne zločine OVK je "najgrublja i najsnažnija poruka koju je američka administracija uputila svojim miljenicima na Kosovu", smatra novinar Živojin Rakočević.
  • 24.06.2020
„Čudan trenutak za optužnicu, miriše na politiku“
„Tužilaštvo ne bi trebalo da javnosti saopštava informacije o optuženima i optužnici dok ta optužnica ne postane pravosnažna“, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva. Nora Ahmetaj kaže da "sve miriše na politiku", dok Rada Trajković veruje da je ovim sprečena abolicija Tačija.
  • 24.06.2020