Vesti
Ratni zločini

FHP: Sud izrekao strožiju kaznu Tasiću od predviđene

Fond za humanitarno pravo Kosova utvrdio je da je kazna zatvora od 22 godine koja je nedavno izrečena Darku Tasiću za ratni zločin počinjen u Maloj Kruši strožija nego što je predviđeno zakonikom.
FHP: Sud izrekao strožiju kaznu Tasiću od predviđene
Darko Tasić u sudnici (Foto Fakteplus.net)

Osnovni sud u Prizrenu je nakon izricanja presude obrazložio da je kazna zatvora blaža po okriveljenog i da je ona doneta na osnovu člana Krivičnog zakonika Kosova iz 2013. godine. Takođe je navedeno da je ovaj zakonik primenjivan i prilikom podizanja optužnice.

Međutim, na osnovu analize zakona koji su bili na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela (1999. godine) kojim se optuženi tereti, kao i zakonika koji su na Kosovu bili u primeni nakon oružanog sukoba i ali i onog koji je trenutno na snazi, FHPK nalazi da zakonik, po kojem je optužnom izrečena kazna zatvora u trajanju od 22 godine, “nije povoljnija za optuženog u pogledu visine zaprećene kazne za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Iz Fonda podsećaju da je zakonik iz 2013. godine strožiji u odnosu na zakon koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela (KZ SFRJ).

Takođe podsećaju da je zakonik iz perioda SFRJ sa izmenama koje su nastupile uredbom UNMIK-a za izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva predviđena kazna zatvora u trajanju od pet do petnaest 15 godina ili kazna zatvora od 20 godina.

Od oružanog sukoba na Kosovu u svim predmetima koji su procesuirani zbog osnovane sumnje da su okrivljeni počinili ratne zločine, njihove radnje su kvalifikovane kao ratni zločini prema Krivičnom zakonu SFRJ, a po istom zakonu su okrivljenima izricane i krivične sankcije.

“Uz svo poštovanje za žrtve zločina počinjenog u selu Mala Kruša krajem marta 1999. godine i priznanje nenadoknadivog gubitaka za članove njihovih porodica, FHPK takođe nalazi da su sudovi obavezni da postupaju u skladu sa zakonskim odredbama. Nikome ne može biti izrečena strožija kazna zatvora od one koja je predviđena zakonom, bez obzira ko je počinilac krivičnog dela i bez obzira na posledice počinjenog krivičnog dela”, ističu u Fondu za humanitarno pravo Kosova.

FHP poručuje da sudovi moraju da se pridržavati zakonom predviđenih normi.

“Treba imati u vidu da je predmet protiv optuženog Tasića bio deo istrage koja je povodom zločina u Maloj Kruši bila vođena protiv skoro pedesetoro (50) osumnjičenih.

Tužilaštvo treba da nastavi istragu protiv počinilaca ubistva koja su se u ovom selu dogodila krajem marta 1999. godine, kako bi odgovorna lica bila kažnjena za ove zločine i kako bi se bar donekle ostvarila pravda za žrtve i članove njihovih porodica”, navodi se u analizi Fonda.

Celokupnu analizu možete pročitati ovde.Ostale vesti

Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020
Gucati danas pred sudom u Hagu
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se danas pred sudom u Haguu, najavljeno je ranije iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 01.10.2020
Saslušanjem svedoka nastavlja se suđenje Arsiću
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini danas se nastavlja glavni pretres u predmetu Nenada Arsića iz Čaglavice, koga je Specijalno tužilaštvo Кosova optužilo da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 01.10.2020
Nasim Hardinaj: Ne priznajem rad suda u Hagu
Potpredsednik Udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova Nasim Haradinaj je danas pred sudijom za prethodnih postupka Specijalizovanih veća u Hagu, kazao "da ne priznaje rad suda i da je sud prekršio Ustav Kosova".
  • 29.09.2020
Hisni Gucati pred sudom u četvrtak
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se pred sudom u Hagu u četvrtak 1. oktobra, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 29.09.2020