Vesti
Ratni zločini

FHP: Sud izrekao strožiju kaznu Tasiću od predviđene

Fond za humanitarno pravo Kosova utvrdio je da je kazna zatvora od 22 godine koja je nedavno izrečena Darku Tasiću za ratni zločin počinjen u Maloj Kruši strožija nego što je predviđeno zakonikom.
FHP: Sud izrekao strožiju kaznu Tasiću od predviđene
Darko Tasić u sudnici (Foto Fakteplus.net)

Osnovni sud u Prizrenu je nakon izricanja presude obrazložio da je kazna zatvora blaža po okriveljenog i da je ona doneta na osnovu člana Krivičnog zakonika Kosova iz 2013. godine. Takođe je navedeno da je ovaj zakonik primenjivan i prilikom podizanja optužnice.

Međutim, na osnovu analize zakona koji su bili na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela (1999. godine) kojim se optuženi tereti, kao i zakonika koji su na Kosovu bili u primeni nakon oružanog sukoba i ali i onog koji je trenutno na snazi, FHPK nalazi da zakonik, po kojem je optužnom izrečena kazna zatvora u trajanju od 22 godine, “nije povoljnija za optuženog u pogledu visine zaprećene kazne za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Iz Fonda podsećaju da je zakonik iz 2013. godine strožiji u odnosu na zakon koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela (KZ SFRJ).

Takođe podsećaju da je zakonik iz perioda SFRJ sa izmenama koje su nastupile uredbom UNMIK-a za izvršenje krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva predviđena kazna zatvora u trajanju od pet do petnaest 15 godina ili kazna zatvora od 20 godina.

Od oružanog sukoba na Kosovu u svim predmetima koji su procesuirani zbog osnovane sumnje da su okrivljeni počinili ratne zločine, njihove radnje su kvalifikovane kao ratni zločini prema Krivičnom zakonu SFRJ, a po istom zakonu su okrivljenima izricane i krivične sankcije.

“Uz svo poštovanje za žrtve zločina počinjenog u selu Mala Kruša krajem marta 1999. godine i priznanje nenadoknadivog gubitaka za članove njihovih porodica, FHPK takođe nalazi da su sudovi obavezni da postupaju u skladu sa zakonskim odredbama. Nikome ne može biti izrečena strožija kazna zatvora od one koja je predviđena zakonom, bez obzira ko je počinilac krivičnog dela i bez obzira na posledice počinjenog krivičnog dela”, ističu u Fondu za humanitarno pravo Kosova.

FHP poručuje da sudovi moraju da se pridržavati zakonom predviđenih normi.

“Treba imati u vidu da je predmet protiv optuženog Tasića bio deo istrage koja je povodom zločina u Maloj Kruši bila vođena protiv skoro pedesetoro (50) osumnjičenih.

Tužilaštvo treba da nastavi istragu protiv počinilaca ubistva koja su se u ovom selu dogodila krajem marta 1999. godine, kako bi odgovorna lica bila kažnjena za ove zločine i kako bi se bar donekle ostvarila pravda za žrtve i članove njihovih porodica”, navodi se u analizi Fonda.

Celokupnu analizu možete pročitati ovde.Ostale vesti

Tači ostaje u pritvoru
U Specijalnom sudu za zločine pripadnika bivše OVK odlučeno je da Hašimu Tačiju bude produžena mera pritvora, jer je zaključeno da postoji rizik od opstrukcije sudskog procesa i činjenja drugih krivičnih dela.
  • 27.01.2022
Oficir OVK pred sudom u Hagu: U Mustafinoj jedinici su bili lopovi i kriminalci

U jedinici OVK kojom je, prema optužnici, komandovao Saljih Mustafa 1999. godine bili su „lopovi i kriminalci“, izjavio je pred haškim sudom oficir ove formacije, Sejdi Veselji.

  • 26.01.2022
Izvođenje dokaza tužilaštva protiv Mustafe se završava 4. febuara
Specijalizovana veća Kosova u Hagu donela su odluku da se izvođenje dokaza Specijalizovanog tužilaštva na suđenju Saljihu Mustafi završi do 4. februara, nakon svedočenja poslednjeg svedoka.
  • 24.01.2022
Na suđenju Haradinaju svedočio veštak odbrane: Zastrašivanje svedoka užasavajuće
Veštak odbrane Robert Rid izjavio je danas na haškom procesu Nasimu Haradinaju da je zastrašivanje svedoka na Kosovu već dugo "užasavajuće".
  • 24.01.2022
Bljakaj: Kosovske institucije nisu radile dovoljno na prikupljanju dokaza o ratu
Kosovske institucije, uključujući i pređašnji Institut za istraživanje ratnih zločina, nisu radile dovoljno na prikupljanju dokumentacije i dokaza o događajima koji su se odigrali tokom rata na Kosovu, ističe za Danas Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo Kosova.
  • 23.01.2022
Produžen pritvor Saljihu Mustafi

Bivšem lideru OVK Sahilju Mustafi produžen je pritvor zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će opstruirati sudski postupak ako se nađe na slobodi.

  • 22.01.2022