Vesti
Ratni zločini

FHP: Istražiti umešanost Božidara Delića i Svetozara Andrića u ratne zločine

Fond za humanitarno pravo Srbija zatražio je od nadležnih institucija da ispitaju navode o umešanosti potpredsednika Skupštine Srbije Božidara Delića u ratne zločine tokom sukoba na Kosovu. Isti zahtev upućen je i za člana Gradskog veća Grada Beograda Svetozara Andrića.

FHP: Istražiti umešanost Božidara Delića i Svetozara Andrića u ratne zločine
Božidar Delić (Foto N1)


"Božidar Delić je tokom sukoba na Kosovu bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije (549. mtbr VJ). U zoni odgovornosti 549. mtbr, koja je obuhvatala opštine Prizren, Đakovica, Orahovac i Suva Reka, tokom sukoba je ubijeno više od 2.100 albanskih civila. U dosijeu koji je FHP objavio 2013. godine, detaljno su opisani ti zločini, kao i uloga 549. mtbr u njima" navode iz FHP-a, dodajući da su protiv Delića podneli dve krivične prijave Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ).

Prva prijava je podneta 2008. godine za zločin u selu Trnje u martu 1999. godine, kada je ubijeno više desetina Albanaca, među kojima i jedna trudnica i sedmoro dece. Za taj zločin je pred sudom u Srbiji 2019. godine na 15 godina zatvora osuđen samo Rajko Kozlina, pripadnik 549. mtbr VJ, koji se trenutno nalazi u bekstvu. Optužnicom za taj zločin nije bio obuhvaćen Božidar Delić - navode.

Drugu krivičnu prijavu protiv Delića FHP je podneo 2013. godine za zločin koji je počinjen u selu Landovica u martu 1999. godine, kada je ubijeno 17 Albanaca i jedan Aškalija. Do danas, za taj zločin pred sudom u Srbiji niko nije optužen - dodaju iz FHP-a.

Pokretanje istrage protiv Svetozara Andrića, nekadašnjeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS), FHP zahteva još od 2006. godine, a u martu 2018. godine podneo je i krivičnu prijavu TRZ protiv Andrića zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u BiH.

"Božidar Delić i Svetozar Andrić poslednjih petnaest godina uživaju zaštitu institucija Republike Srbije time što aktivno učestvuju u političkom i javnom životu države i obavljaju istaknute političke funkcije. Delić je bio narodni poslanik u tri mandata, menjajući pritom političke partije, a početkom 2022. godine osnovao je pokret Nema nazad – iza je Srbija, s kojim je, kao deo koalicije NADA, ušao u parlament. Andrić je bio na mestu zamenika predsednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, a Šapićevim dolaskom na mesto gradonačelnika Grada Beograda postao je član Gradskog veća" - stoji u saopštenju FHP-a.

"Fond za humanitarno pravo zahteva od TRZ da ispita navode o učešću Delića i Andrića u zločinima koji su počinjeni na prostoru Bosne i Hercegovine i Kosova i time prestane da izbegava istraživanje i procesuiranje visokorangiranih pripadnika vojske i policije. Isto tako, FHP traži od institucija Srbije da odustanu od zaštite i postavljanja na javne funkcije lica za koja postoji osnovana sumnja da su učestvovala u ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije" - naveli su.

Podsetimo, Udruženje za ratne zločine u Đakovici podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu protiv Delića, dok je njegovo najnovije imenovanje naišlo na niz negativnih reakcija iz Prištine.

Koalicija NADA je, sa druge strane, optužila albanske političare za "zamenu teza", jer su, kako su istakli, Srbi ti nad kojima se vrišilo etničko čišćenje.Ostale vesti

Poziv suda u Hagu dobio još jedan vođa nekadašnje OVK

Bivši komandant nekadašnje OVK, Sadik Halitjaha, dobio je poziv Specijalnog suda u Hagu.

  • 24.09.2022
Produžen pritvor Jakupu Krasnićiju

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju doneo je 19. septembra odluku kojom je produžio meru pritvora Jakupu Krasnićiju, optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 23.09.2022
Trendafilova: Nema novih optužnica za sada, suđenje Tačiju i ostalima najveći slučaj
Pritisak na Specijalizovana veća za zločine na Kosovu se nikada nije desio. Pritisak nikada neće biti prihvaćen, tvrdi predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekaterina Trendafilova u intervjuu za KoSSev.
  • 23.09.2022
Formiranje vladinog instituta za ratne zločine na Kosovu: Rizici i da li je kasno?
Kosovo ponovo planira da formira Institut za ratne zločine počinjene tokom poslednjeg rata. Iz Fonda za humanitarno pravo iz Prištine ukazuju, međutim, na rizik od politčkog uticaja ako bude, kako je planirano, pod upravom Vlade Kosova.
  • 22.09.2022
Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da se nada da će suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima početi uskoro.
  • 21.09.2022
Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest
Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu Ekatarina Trendafilova boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj pozvao je na protest, a da će istom prisustvovati, najavili su i iz Udruženja veterana OVK.
  • 20.09.2022