Vesti
Ratni zločini

FHP: Istražiti umešanost Božidara Delića i Svetozara Andrića u ratne zločine

Fond za humanitarno pravo Srbija zatražio je od nadležnih institucija da ispitaju navode o umešanosti potpredsednika Skupštine Srbije Božidara Delića u ratne zločine tokom sukoba na Kosovu. Isti zahtev upućen je i za člana Gradskog veća Grada Beograda Svetozara Andrića.

FHP: Istražiti umešanost Božidara Delića i Svetozara Andrića u ratne zločine
Božidar Delić (Foto N1)


"Božidar Delić je tokom sukoba na Kosovu bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije (549. mtbr VJ). U zoni odgovornosti 549. mtbr, koja je obuhvatala opštine Prizren, Đakovica, Orahovac i Suva Reka, tokom sukoba je ubijeno više od 2.100 albanskih civila. U dosijeu koji je FHP objavio 2013. godine, detaljno su opisani ti zločini, kao i uloga 549. mtbr u njima" navode iz FHP-a, dodajući da su protiv Delića podneli dve krivične prijave Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ).

Prva prijava je podneta 2008. godine za zločin u selu Trnje u martu 1999. godine, kada je ubijeno više desetina Albanaca, među kojima i jedna trudnica i sedmoro dece. Za taj zločin je pred sudom u Srbiji 2019. godine na 15 godina zatvora osuđen samo Rajko Kozlina, pripadnik 549. mtbr VJ, koji se trenutno nalazi u bekstvu. Optužnicom za taj zločin nije bio obuhvaćen Božidar Delić - navode.

Drugu krivičnu prijavu protiv Delića FHP je podneo 2013. godine za zločin koji je počinjen u selu Landovica u martu 1999. godine, kada je ubijeno 17 Albanaca i jedan Aškalija. Do danas, za taj zločin pred sudom u Srbiji niko nije optužen - dodaju iz FHP-a.

Pokretanje istrage protiv Svetozara Andrića, nekadašnjeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS), FHP zahteva još od 2006. godine, a u martu 2018. godine podneo je i krivičnu prijavu TRZ protiv Andrića zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u BiH.

"Božidar Delić i Svetozar Andrić poslednjih petnaest godina uživaju zaštitu institucija Republike Srbije time što aktivno učestvuju u političkom i javnom životu države i obavljaju istaknute političke funkcije. Delić je bio narodni poslanik u tri mandata, menjajući pritom političke partije, a početkom 2022. godine osnovao je pokret Nema nazad – iza je Srbija, s kojim je, kao deo koalicije NADA, ušao u parlament. Andrić je bio na mestu zamenika predsednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, a Šapićevim dolaskom na mesto gradonačelnika Grada Beograda postao je član Gradskog veća" - stoji u saopštenju FHP-a.

"Fond za humanitarno pravo zahteva od TRZ da ispita navode o učešću Delića i Andrića u zločinima koji su počinjeni na prostoru Bosne i Hercegovine i Kosova i time prestane da izbegava istraživanje i procesuiranje visokorangiranih pripadnika vojske i policije. Isto tako, FHP traži od institucija Srbije da odustanu od zaštite i postavljanja na javne funkcije lica za koja postoji osnovana sumnja da su učestvovala u ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije" - naveli su.

Podsetimo, Udruženje za ratne zločine u Đakovici podnelo je Specijalnom tužilaštvu Kosova krivičnu prijavu protiv Delića, dok je njegovo najnovije imenovanje naišlo na niz negativnih reakcija iz Prištine.

Koalicija NADA je, sa druge strane, optužila albanske političare za "zamenu teza", jer su, kako su istakli, Srbi ti nad kojima se vrišilo etničko čišćenje.Ostale vesti

Svedok odbrane: U Kukešu 1999. nisam čuo za Šalju, niti sam ga poznavao
Suđenje bivšem starešini OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine u albanskom gradu Kukešu 1999. godine, nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka odbrane Bedrija Dervišaja koji je izjavio da u Kukešu, gde je bio u to vreme, nije čuo za Šalju, niti ga je poznavao.
  • 02.10.2023
Još jedna optužnica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv M.J. zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa slučajem seksulanog nasilja tokom rata, saopšteno je medijima.

  • 02.10.2023
Uhapšen još jedan Srbin zbog navodnog ratnog zločina
Specijalno tužilaštvo Кosova je saopštilo da je uhapšen Srbin M.P, državljanin Kosova i Srbije, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
  • 29.09.2023
Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023
U Crnoj Gori uhapšen državljanin Srbije osumnjičen za ratne zločine u Peći

Crnogorska policija uhapsila je državljanina Srbije M.V. (61) zbog sumnje da je tokom 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopšteno je iz policije.

  • 25.09.2023
Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin
Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".
  • 21.09.2023