Vesti
Ratni zločini

EULEKS: Pregled posmrtnih ostataka u mrtvačnici u Prištini – put napred

EULEKS i Institut za sudsku medicinu (ISM) u Prištini vrše potragu novih potencijalnih tajnih grobnica i preglede posmrtnih ostataka u prištinskoj mrtvačnici, saopštili su danas iz ove misije Evropske unije za vladavinu prava.
EULEKS: Pregled posmrtnih ostataka u mrtvačnici u Prištini – put napred
Eshumacija masovne grobnice (Foto Reuters)

Danas se na Kosovu obeležava Dan nestalih osoba. Ovim povodom oglasio se EULEKS, navodeći da je posvećeni daljem pružanju podrške Institutu za sudsku medicinu u naporima da se rasvetli sudbina 1620 osoba, koje se i dalje vode kao nestala.

Poručuju da su sa ISM-om angažovani u pružanju podrške lokalnim vlastima i kolegama specijalizovanom ekspertizom u operacijama na terenu na nekoliko lokacija, za koje se čeka na sudski nalog.

Ujedno dodaju da zajednički vrše potragu za novim potencijalnim tajnim grobnicama, a što bi, naznačili su, moglo da dovede do identifikacije više nestalih lica,.

U sklopu ovih aktivnosti se vrši pregled posmrtnih ostataka u prištinskoj mrtvačnici.

Iz EULEKS-a preciziraju da se pregled vrši u koordinaciji radne grupe koju predvode forenzički stručnjaci ISM, a na osnovu Strategije i Akcionog plana radne grupe 2021-2023.

„Glavni cilj je pregledati sve ljudske posmrtne ostatke koji se čuvaju u mrtvačnici, kao i povezane spise predmeta, i utvrditi status svih slučajeva uključujući: slučajeve povezane sa sukobom, koji su od forenzičkog interesa, slučajeve od forenzičkog interesa koji nisu povezani sa sukobom i slučajeve bez forenzičkog interesa“, poručili su iz misije.

Naveli su da je ovaj proces rezultirao nedavnom predajom posmrtnih ostataka sedam nestalih lica iz masakra u Maloj Kruši njihovim porodicama.

Forenzički antropolog u EULEKS-u, Luisa Marinho, rekla je da je postupanje sa neidentifikovanim ostacima veoma zahtevan proces, koji traži posvećenost i upornost svih uključenih stručnjaka.

„Preduzećemo strateški pristup i iscrpićemo sva sredstva forenzičke istrage kako bi rešili slučajeve nestalih lica koji su trenutno pod nadzorom ISM“, rekla je Marinho.

Govoreći o Strategiji i Akcionom planu 2021-2023, Marinho je navela da ona uključuje dve strategije koje, kako dodaje, imaju veliki potencijal da pomognu u identifikaciji nekih od neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

„Prva strategija je da se dopre do rođaka nestalih lica i zatraži od njih da pruže uzorke krvi tamo gde ih nema, ili su nedovoljni za analizu DNK. To bi moglo dovesti do pozitivnih podudaranja DNK i identifikacije nestalih lica. Druga strategija je da se saniraju pogrešne identifikacije koje su rezultat takozvanog procesa ‘tradicionalne identifikacije’, korišćenjem DNK“, naznačila je.

Marinho je takođe kazala da su dva glavna faktora koji bi mogli da ometaju ili spreče identifikaciju posmrtnih ostataka stanje očuvanja ostataka, odnosno da li su spaljeni ili visoko fragmentisani, i nemogućnost da se dobiju odgovarajući referentni uzorci krvi za identifikaciju na osnovu DNK.

„Međutim tehnologija koja se brzo razvija u oblasti DNK mogla bi dovesti do pozitivnih rezultata ponovnog testiranja prethodno neuspešnog DNK testiranja nekih uzoraka. I na kraju, ulaganje u međunarodno arhivsko istraživanje, uz obnovljene pokušaje da se pristupi informacijama iz evidencije MKSJ i drugih međunarodnih organizacija i da se iste analiziraju, takođe bi moglo otvoriti nove tragove u forenzičkoj istrazi nekih slučajeva“, poručila je.

Iz EULEKS-a navode da su od početka mandata do danas sproveli 684 terenskih operacija za lociranje nestalih lica, uključujući 181 ekshumacije. U sklopu ovih aktivnosti identifikovani su ostaci 477 lica, uključujući 332 nestalih lica, precizirali su.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, na Kosovu je od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine ukupno 10.093 civila izgubilo život i/ili nestalo. Od tog broja njih 8.645 su Albanci, 1.013 Srbi, 262 Romi, Aškalije i Egipćani, 84 Bošnjaci, a 203 pripadnici drugih naroda.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023