Vesti
Ratni zločini

EU i SAD osudile pokušaj promene zakona o Specijalnom sudu

Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država oštro su osudili pokušaj da se promeni ili ukine Zakon o Specijalnom sudu. 
EU i SAD osudile pokušaj promene zakona o Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto N1)

Ta inicijativa sinoć nije došla na dnevni red jer nije bilo kvoruma za održavanje sastanka.

Sve je počelo pre nekoliko dana kada su veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova pokrenuli potpisivanje peticije za promenu zakona o Specijalnom sudu, kako bi se njime obuhvatili i navodni zločini koje su na Kosovu počinili Srbi.

Tada je rečeno da inicijativa ima podršku kosovskog predsednika i premijera.

To se sinoć obistinilo kroz inicijativu 43 poslanika vladajuće većine, koji od skupštine traže vanrednu sednicu i opoziv zakona o Specijalnom sudu.

U dva navrata nije bilo kvoruma na sednici Predsedništva, koje zakazuje skupštinske sednice.

Protiv ove inicijative su pokret "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova.

Srpski poslanici su sinoć odmah po usvajanju predloga zakona o budžetu za narednu godinu napustili zgradu skupštine.

Inicijativa je podigla na noge predstavnike zapadnih sila. Američki ambasador Greg Delavi je, sa još nekoliko ambasadora, do kasno sinoć ostao u zgradi skupštine. Žestoko je kritikovao inicijativu, navodeći da bi takav potez odveo Kosovo u izolaciju, te da takav potez predstavlja "nož u leđa" SAD.

Delavi je, u susretu sa Hašimom Tačijem, rekao da inicijativa predstavlja sraman potez i da dolazi bez ikakve rasprave. Ukoliko ova inicijativa uspe, imaće negativne implikacije na Kosovo kao dela Evrope, zaključio je Delavi.

Bez obzira na to što vanredna sednica još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je na stolu. Spekuliše se da bi danas mogla da zaseda i kosovska vlada, iako zvanične najave za to nema.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022