Vesti
Ratni zločini

EU i SAD osudile pokušaj promene zakona o Specijalnom sudu

Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država oštro su osudili pokušaj da se promeni ili ukine Zakon o Specijalnom sudu. 
EU i SAD osudile pokušaj promene zakona o Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto N1)

Ta inicijativa sinoć nije došla na dnevni red jer nije bilo kvoruma za održavanje sastanka.

Sve je počelo pre nekoliko dana kada su veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova pokrenuli potpisivanje peticije za promenu zakona o Specijalnom sudu, kako bi se njime obuhvatili i navodni zločini koje su na Kosovu počinili Srbi.

Tada je rečeno da inicijativa ima podršku kosovskog predsednika i premijera.

To se sinoć obistinilo kroz inicijativu 43 poslanika vladajuće većine, koji od skupštine traže vanrednu sednicu i opoziv zakona o Specijalnom sudu.

U dva navrata nije bilo kvoruma na sednici Predsedništva, koje zakazuje skupštinske sednice.

Protiv ove inicijative su pokret "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova.

Srpski poslanici su sinoć odmah po usvajanju predloga zakona o budžetu za narednu godinu napustili zgradu skupštine.

Inicijativa je podigla na noge predstavnike zapadnih sila. Američki ambasador Greg Delavi je, sa još nekoliko ambasadora, do kasno sinoć ostao u zgradi skupštine. Žestoko je kritikovao inicijativu, navodeći da bi takav potez odveo Kosovo u izolaciju, te da takav potez predstavlja "nož u leđa" SAD.

Delavi je, u susretu sa Hašimom Tačijem, rekao da inicijativa predstavlja sraman potez i da dolazi bez ikakve rasprave. Ukoliko ova inicijativa uspe, imaće negativne implikacije na Kosovo kao dela Evrope, zaključio je Delavi.

Bez obzira na to što vanredna sednica još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je na stolu. Spekuliše se da bi danas mogla da zaseda i kosovska vlada, iako zvanične najave za to nema.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023