Vesti
Ratni zločini

EU i SAD osudile pokušaj promene zakona o Specijalnom sudu

Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država oštro su osudili pokušaj da se promeni ili ukine Zakon o Specijalnom sudu. 
EU i SAD osudile pokušaj promene zakona o Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto N1)

Ta inicijativa sinoć nije došla na dnevni red jer nije bilo kvoruma za održavanje sastanka.

Sve je počelo pre nekoliko dana kada su veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova pokrenuli potpisivanje peticije za promenu zakona o Specijalnom sudu, kako bi se njime obuhvatili i navodni zločini koje su na Kosovu počinili Srbi.

Tada je rečeno da inicijativa ima podršku kosovskog predsednika i premijera.

To se sinoć obistinilo kroz inicijativu 43 poslanika vladajuće većine, koji od skupštine traže vanrednu sednicu i opoziv zakona o Specijalnom sudu.

U dva navrata nije bilo kvoruma na sednici Predsedništva, koje zakazuje skupštinske sednice.

Protiv ove inicijative su pokret "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova.

Srpski poslanici su sinoć odmah po usvajanju predloga zakona o budžetu za narednu godinu napustili zgradu skupštine.

Inicijativa je podigla na noge predstavnike zapadnih sila. Američki ambasador Greg Delavi je, sa još nekoliko ambasadora, do kasno sinoć ostao u zgradi skupštine. Žestoko je kritikovao inicijativu, navodeći da bi takav potez odveo Kosovo u izolaciju, te da takav potez predstavlja "nož u leđa" SAD.

Delavi je, u susretu sa Hašimom Tačijem, rekao da inicijativa predstavlja sraman potez i da dolazi bez ikakve rasprave. Ukoliko ova inicijativa uspe, imaće negativne implikacije na Kosovo kao dela Evrope, zaključio je Delavi.

Bez obzira na to što vanredna sednica još nije zakazana, inicijativa 43 poslanika i dalje je na stolu. Spekuliše se da bi danas mogla da zaseda i kosovska vlada, iako zvanične najave za to nema.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020