Vesti
Ratni zločini

Drecun: Prikupićemo dokaze za zločine OVK na KiM

Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM razgovarala je s predstavnicima Vlade, parlamenta i službi bezbednosti.
Drecun: Prikupićemo dokaze za zločine OVK na KiM
Milovan Drecun (Foto Serbia.com)

Na sastanku je predstavljena "struktura tzv. Oslobodilačke vojske Kosova po dubini i direktna veza predstavnika OVK sa zločinima koji su se desili u zonama njihove odgovornosti".

Predsednik Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza o zločinima koji su počinili pripadnici OVK nad srpskim narodom i ostalim nacionalnim zajednicama na KiM tokom 1998, 1999, 2000. godine, Milovan Drecun, rekao je novinarima da je dokumantacija prikupljana iz domaćih i stranih izvora, ali da je još rano za njeno publikovanje.

"Ne želimo da materijal dođe do novinara pre nego do tužilaca. Kada budemo pokrili zločine na celoj teritoriji, sistematizaciju tih zločina, to ćemo sve publikovati", rekao je Drecun.

Radna grupa bavi se prikupljanjem podataka o zločinima OVK u dve od sedam oblasti u kojima je ta organizacija imala svoja uporišta.

Podatke do kojih dođe dostavljaće nadležnim organima na dalje postupanje, a u radu na raspolaganju ima i dokumenta i izjave svedoka koji imaju oznaku poverljivosti.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da su obrađene zone Dukađin i Drenica, kao i da je prikupljeno više do 3.500 dokumenata iz različitih izvora od kojih neka nose oznaku poverljivosti.

"U ove dve zone obrađeno je 650 događaja i još se 152 lica iz ovih zona vodi kao nestalo. Mi smo ta lica našli u određenim objektima, zatvorima, prema izjavama onih koji su zločine počinili, da su oni bili ti koji su ih zatvarali i brinuli o njima. Tih lica više nema, to je dovoljno za tužilaštvo", kaže predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović.

Prema njegovim rečima, rad će nastaviti u ostalih pet zona odgovornosti OVK, ali da treba imati na umu da je proces prikupljanja informacija veoma obiman i složen.

Drecun je naveo da rezultati dosadašnjeg rada Radne grupe još neće izaći u javnost, zbog osetljivosti materijala i mogućnosti da neko kompromituje prikupljene informacije.

Kako kaže, uspostavljena je komunikacija sa Specijalnim tužilaštvom, a budući da to tužilaštvo želi da procesuira odgovorne po komandnoj odgovornosti Radna grupa je priložila odgovarajuću dokumentaciju o strukturi OVK.

"Očekujemo da nam kažu koje će događaje da procesuiraju da bismo dalje mogli da im ustupamo deo po deo dokumentacije koja će im biti od pomoći, ali nećemo da napravimo grešku koja je napravljena u Haškom tribunalu gde četvrtina materijala nije dostupna našim organima i državi, te zato originalnu dokumentaciju ostavljamo u svojoj bazi i možemo je dati samo na uvid", istakao je Drecun.

Kada je u pitanju saradnja sa međunarodnim institucijama, on kaže da je kao predsednik Radne grupe poslao dopise kojim traži dokumente od kancelarije UN, UNMIK-a i NATO komande, ali da je stepen saradnje nedovoljan.

"UNMIK nam je rekao da je dokumentacija predata Euleksu, a Euleks nije pozitivno odgovorio na moj zahtev, kao ni Kfor, jer smatraju da to nije njihov mandat", rekao je Drecun.

Dodao je da je evidentno da je od dolaska međunarodnih snaga na KiM bilo zataškivanja, ali da to neće sprečiti Radnu grupu da "sklopi sliku" o zločinima.

Odalović se nadovezao i rekao da je više do 50.000 takozvanih mirovnjaka došlo na KiM posle Kumanovskog sporazuma, kao i više hiljada policajaca.

"Bilo je strahovito mnogo međunarodnih predstavnika u vreme najtežih zločina nad Srbima i zato apelujem da se te arhive otvore", rekao je Odalović.

Na današnjem sastanku učestvovali su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar za rad Zoran Đorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor BIA Bratislav Gašić i drugi.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022