Vesti
Ratni zločini

Drecun: Poslednja šansa za zločine na KiM

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da će formiranje liste advokata odbrane i oštećenih za Specijalizovana veća u Prištini biti završeno naredna dva, tri meseca i da nakon toga treba očekivati prve optužnice Specijalizovanog tužilaštva.
Drecun: Poslednja šansa za zločine na KiM
Milovan Drecun (Foto Novosti)

Sud za zločine OVK u Hagu pozvao je juče advokate da se prijave za zastupanje optuženih i žrtava u predstojećim procesima pred tim sudom.

Usvojena je direktiva o braniocima i zastupnicima, kojom su utvrđeni uslovi koje advokati moraju da ispune za zastupanje optuženih ili žrtava.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da stupanjem na snagu direktive o advokatima odbrane i oštećenih, Sekretarijat specijalizovanih veća započinje završnu radnju nakon koje će moći da se krene sa suđenjem.

Kako kaže, u direktivi su definisani uslovi koje treba da ispune advokati da bi bili uspisani na listu advokata odbrane i oštećenih.

Pored advokata sa međunarodnim iskustvim, dosta su detaljno definisani uslovi, mogu da se prijave sudije i tužioci.

Prema njegovim rečima, za razliku od Haškog tribunala, gde su oštećene zastupali tužioci, ovog puta se uvodi pravni zastupnik koji će biti na listi i on će imati pravo punog učešća da daje uvodnu i završnu reč, može da podnosi predloge za nove svedoke, može da učestvuje u ispitivanju svedoka.

Važna stvar je da će oštećeni moći da traži odštetu preko svojih pravnih zastupnika, kaže Drecun.

"Mislim da će ovaj proces oko formiranja liste advokata odbrane i oštećenih biti završen za možda dva najviše tri meseca i tada bi trebalo očekivati prve optužnice. Sve zavisi od spremnosti specijalizovanog tužilaštva da podigne prvu optužnicu", kaže Drecun.

"Po meni će ona biti najvažnija, mislim da će biti tzv. velika optužnica, imajući u vidu da je u središtu izveštaja Dika Martija na osnovu i čega je započet ovaj proces Drenička grupa, organizovana kriminalno-zločinačka grupa na čijem čelu je Hašim Tači. Mislim da će oni svoju pažnju usmeriti majviše na Dreničku grupu", kaže Drecun.

Odgovarajući na pitanje o tome ko bi mogao da zastupa srpske žrtve, Drecun kaže da je važno međunarodno iskustvo - to su advokati koji znaju kako funkcionišu takvi sudovi i koji će moći na odgovarajući način da zastupaju oštećene.

To je veoma važan posao i kako kaže Drecun, neophodno je da se i država Srbija uključi u sve to jer od delovanja zastupnika žrtava će umnogome zavisiti ishod svih tih procesa. Oni su aktivni učesnici, oni mogu da predlažu nove svedoke, bitno je i pripremiti oštećene da mogu da se pojave pred specijalizovanim većima.

"Dakle, mislim da ćemo u narednom periodu imati tešku bitku za dokazivanje istine o tome koliko su užasni zločini počinjeni od strane OVK i priliku da oni skoji su odgovorni za to budu procesuirani", istakao je Drecun.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020