Vesti
Ratni zločini

Drecun: Poslednja šansa za zločine na KiM

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da će formiranje liste advokata odbrane i oštećenih za Specijalizovana veća u Prištini biti završeno naredna dva, tri meseca i da nakon toga treba očekivati prve optužnice Specijalizovanog tužilaštva.
Drecun: Poslednja šansa za zločine na KiM
Milovan Drecun (Foto Novosti)

Sud za zločine OVK u Hagu pozvao je juče advokate da se prijave za zastupanje optuženih i žrtava u predstojećim procesima pred tim sudom.

Usvojena je direktiva o braniocima i zastupnicima, kojom su utvrđeni uslovi koje advokati moraju da ispune za zastupanje optuženih ili žrtava.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da stupanjem na snagu direktive o advokatima odbrane i oštećenih, Sekretarijat specijalizovanih veća započinje završnu radnju nakon koje će moći da se krene sa suđenjem.

Kako kaže, u direktivi su definisani uslovi koje treba da ispune advokati da bi bili uspisani na listu advokata odbrane i oštećenih.

Pored advokata sa međunarodnim iskustvim, dosta su detaljno definisani uslovi, mogu da se prijave sudije i tužioci.

Prema njegovim rečima, za razliku od Haškog tribunala, gde su oštećene zastupali tužioci, ovog puta se uvodi pravni zastupnik koji će biti na listi i on će imati pravo punog učešća da daje uvodnu i završnu reč, može da podnosi predloge za nove svedoke, može da učestvuje u ispitivanju svedoka.

Važna stvar je da će oštećeni moći da traži odštetu preko svojih pravnih zastupnika, kaže Drecun.

"Mislim da će ovaj proces oko formiranja liste advokata odbrane i oštećenih biti završen za možda dva najviše tri meseca i tada bi trebalo očekivati prve optužnice. Sve zavisi od spremnosti specijalizovanog tužilaštva da podigne prvu optužnicu", kaže Drecun.

"Po meni će ona biti najvažnija, mislim da će biti tzv. velika optužnica, imajući u vidu da je u središtu izveštaja Dika Martija na osnovu i čega je započet ovaj proces Drenička grupa, organizovana kriminalno-zločinačka grupa na čijem čelu je Hašim Tači. Mislim da će oni svoju pažnju usmeriti majviše na Dreničku grupu", kaže Drecun.

Odgovarajući na pitanje o tome ko bi mogao da zastupa srpske žrtve, Drecun kaže da je važno međunarodno iskustvo - to su advokati koji znaju kako funkcionišu takvi sudovi i koji će moći na odgovarajući način da zastupaju oštećene.

To je veoma važan posao i kako kaže Drecun, neophodno je da se i država Srbija uključi u sve to jer od delovanja zastupnika žrtava će umnogome zavisiti ishod svih tih procesa. Oni su aktivni učesnici, oni mogu da predlažu nove svedoke, bitno je i pripremiti oštećene da mogu da se pojave pred specijalizovanim većima.

"Dakle, mislim da ćemo u narednom periodu imati tešku bitku za dokazivanje istine o tome koliko su užasni zločini počinjeni od strane OVK i priliku da oni skoji su odgovorni za to budu procesuirani", istakao je Drecun.Ostale vesti

Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022