Vesti
Ratni zločini

Drecun: Ne verujem da će Haradinaj biti izručen Srbiji

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da francuski sud u Kolmaru ima čistu situaciju kada je u pitanju odluka o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, ali ističe da politički uticaj daje prostor da budemo pesimisti.
Drecun: Ne verujem da će Haradinaj biti izručen Srbiji
Milovan Drecun (Foto nspm)

Gostujući u Dnevniku RTS-a Milovan Drecun je rekao da ne veruje da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji.

"Možda je ovo igra koja priprema nastavak procesa. Ako Haradinaj bude izručen, on ima pravo žalbe. Konačnu odluku donosi vlada, to je politička odluka. Neverovatno je bilo to što se desilo sa državljanstvom Ramuša Haradinaja.
Albanija nije pokrenula sudski proces protiv Haradinaja, ima osnov za izručenje, ali možda se priprema novi scenario, npr. bekstvo Haradinaja", istakao je Drecun.

Dodaje da se u Albaniji možda nadaju da će Haradinaj postati lider opozicije i tako učestvovati na izborima.
Drecun je rekao da predstavlja "brutalni pritisak na sud" najava da će biti nasilja na Kosovu, ako odluka suda u Kolmaru bude pozitivna.

"Ako se sudi Albancu za najteže zločine – onda se preti nemirima. Ako prihvatimo to, onda niko iz OVK neće biti procesuiran. Organizovani kriminalni klan, koji je moćan na teritoriji Kosova i Metohije ima nekoliko stotina ljudi pod oružjem, kojima je Haradinaj komandovao, setite se Kumanova. Oni su sposobni za izazivanje nasilja, ali postoji politički uticaj Vašingtona i drugih moćnih centara na Albance, tako da je ovo pokušaj brutalnog pritiska na sud", objasnio je Drecun.

Drecun je u slučaju nemira na Kosovu istakao da je obaveza Kfora da zaštiti Srbe.

"To je ključna uloga Kfora, da zaštiti Srbe sa KiM. Bitnija je politička poruka koja se šalje od npr. SAD, koje mogu da usmeravaju delovanje Albanaca. Uznemirava činjenica da se oživljava ideja o ’Velikoj Albaniji’ i to sve kada se rešava politička sudbina Makedonije", objasnio je Drecun.

Istakao je da je Srbija defakto priznata za lidera stabilnosti i da Srbija i Aleksandar Vučić nude regionu i Albaniji proces normalizacije odnosa.

"Hoćemo da se krećemo napred, da pružimo perspektivu ljudima, ali sa druge strane imamo projekat ’Velike Albanije’, koji remeti stabilnost. Ako se krene tim putem moguća je destabilizacija", objasnio je Drecun.

Mediji prenose da su srpske bezbednosne službe podigle aktivnosti na najviši nivo zbog prisustva turskih agenata, a Drecun objašnjava da je uticaj Turske na ovim prostorima kontinuiran.

"U delovima Balkana gde žive muslimani, Turska želi da se nametne kao lider svih muslimana. Ima veliki uticaj, a ona je među prvima priznala nezavisnost Kosmeta. Turska ima snažno prisustvo i uočljivo je pristustvo službi bezbednosti koje su aktivne", zaključio je Drecun.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022