Vesti
Ratni zločini

Drecun: Ne verujem da će Haradinaj biti izručen Srbiji

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da francuski sud u Kolmaru ima čistu situaciju kada je u pitanju odluka o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, ali ističe da politički uticaj daje prostor da budemo pesimisti.
Drecun: Ne verujem da će Haradinaj biti izručen Srbiji
Milovan Drecun (Foto nspm)

Gostujući u Dnevniku RTS-a Milovan Drecun je rekao da ne veruje da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji.

"Možda je ovo igra koja priprema nastavak procesa. Ako Haradinaj bude izručen, on ima pravo žalbe. Konačnu odluku donosi vlada, to je politička odluka. Neverovatno je bilo to što se desilo sa državljanstvom Ramuša Haradinaja.
Albanija nije pokrenula sudski proces protiv Haradinaja, ima osnov za izručenje, ali možda se priprema novi scenario, npr. bekstvo Haradinaja", istakao je Drecun.

Dodaje da se u Albaniji možda nadaju da će Haradinaj postati lider opozicije i tako učestvovati na izborima.
Drecun je rekao da predstavlja "brutalni pritisak na sud" najava da će biti nasilja na Kosovu, ako odluka suda u Kolmaru bude pozitivna.

"Ako se sudi Albancu za najteže zločine – onda se preti nemirima. Ako prihvatimo to, onda niko iz OVK neće biti procesuiran. Organizovani kriminalni klan, koji je moćan na teritoriji Kosova i Metohije ima nekoliko stotina ljudi pod oružjem, kojima je Haradinaj komandovao, setite se Kumanova. Oni su sposobni za izazivanje nasilja, ali postoji politički uticaj Vašingtona i drugih moćnih centara na Albance, tako da je ovo pokušaj brutalnog pritiska na sud", objasnio je Drecun.

Drecun je u slučaju nemira na Kosovu istakao da je obaveza Kfora da zaštiti Srbe.

"To je ključna uloga Kfora, da zaštiti Srbe sa KiM. Bitnija je politička poruka koja se šalje od npr. SAD, koje mogu da usmeravaju delovanje Albanaca. Uznemirava činjenica da se oživljava ideja o ’Velikoj Albaniji’ i to sve kada se rešava politička sudbina Makedonije", objasnio je Drecun.

Istakao je da je Srbija defakto priznata za lidera stabilnosti i da Srbija i Aleksandar Vučić nude regionu i Albaniji proces normalizacije odnosa.

"Hoćemo da se krećemo napred, da pružimo perspektivu ljudima, ali sa druge strane imamo projekat ’Velike Albanije’, koji remeti stabilnost. Ako se krene tim putem moguća je destabilizacija", objasnio je Drecun.

Mediji prenose da su srpske bezbednosne službe podigle aktivnosti na najviši nivo zbog prisustva turskih agenata, a Drecun objašnjava da je uticaj Turske na ovim prostorima kontinuiran.

"U delovima Balkana gde žive muslimani, Turska želi da se nametne kao lider svih muslimana. Ima veliki uticaj, a ona je među prvima priznala nezavisnost Kosmeta. Turska ima snažno prisustvo i uočljivo je pristustvo službi bezbednosti koje su aktivne", zaključio je Drecun.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021