Vesti
Ratni zločini

Drecun: Napredak u prikupljanju dokaza protiv OVK

Uskoro ćemo imati kompletnu bazu zločina koji su počinjeni od strane OVK, rekao je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.
Drecun: Napredak u prikupljanju dokaza protiv OVK
Milovan Drecun (Foto nspm)

Drecun je rekao da je veoma zadovoljan postignutim napretkom u Radnoj grupi za prikupljanje činjenica i dokaza u rastvetljavanju zločina nad Srbima i drugim narodima na KIM.

“Uspeli smo da dođemo do obilja informacija i imaćemo veoma brzo jednu kompletnu bazu zločina koji su počinjeni od strane terorističke OVK posebno u periodu kada su naše snage bezbednosti bile prisutne”, kazao je Drecun.

Dodaje da su ostvareni kontakti sa ljudima iz UNMIK-a i Oebsa jer je plan da se dođe do dokumentacije kojom oni raspolažu.

“Formiraćemo sada jedan stručni analitički tim u okviru radne grupe koji će činiti analitičari koji imaju veliko iskustvo u istraživanju ratnih zločina da bismo došli do kompletne komandne odgovornosti onih koji su u terorističkoj OVK najodgovorniji za počinjene zločine”, navodi Drecun.

Drecun dodaje da se ne otkrivaju novi dokazi, nego da se sve čime državni organi raspolažu stavi na jedno mesto kako bi se izvršila sistematizacija.

“Naročito po zonama odgovornosti OVK i da naša saznanja podelimo sa specijalizovanim Tužilaštvom u Specijalnom sudu za OVK, a i da napravimo neku vrstu nove bele knjige koja će pokazati da je teroristička OVK imala genocidan plan koji je podrazumevao da više ne bude ni jednog Srbina na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Drecun.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021