Vesti
Ratni zločini

Drecun: Ako bude povlašćenih kao u Hagu “to nije to”

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da tek treba da se vidi da li će Specijani sud za ratne zločine koji su počinili OVK primenjivati najviše međunarodne standarde i ako bude povlašćenih koji će da izbegnu pravdi, kao što je bilo u Hagu  "to nije to".
Drecun: Ako bude povlašćenih kao u Hagu “to nije to”
Milovan Drecun (Foto Tanjug)

"Ako bude povlašćenih koji će izbeći pravdi, situacija sličnih onim u Haškom tribunalu, naravno da neće biti najviših međunarodnih standarda, sem ako neko smatra da je ono što je rađeno u Hagu najviši standard", rekao je Drecun.

On ipak mislim da je tužilacki tim dosta ozbiljno radio na prikupljanju dokaza proteklih meseci, a koliko će optužnica biti podignuto, zavisiće prevashodno od rezultata njihovog rada, ali i od toga da li će biti političkih pritisaka.

Komentarišiću postavljanje Amerikanca Dejvida Švendimana za glavnog tužioca Specijalnog suda za istraživanje zločina nad Srbima, Drecun je rekao da je bilo očekivano da specijalni istražni tim preraste u tužilački.

“Imenovanje Švendimana za glavnog tužioca Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu veoma je važan korak ka tome da Sud počne da radi”, navodi Drecun.

Drecun takođe podseća da je iz Tužilaštva najavljeno da bi već tokom septembra mogle da uslede prve optužnice i da su u toku su završne tehničke pripreme da bi Sud mogao da radi.

Specijalni sud biće smešten u Hagu, a Švendiman je učestvovao i u istragama o prevarama i korupciji u Avganistanu. Diplomirao je prava na Univerzitetu u Juti 1976. godine, bio je državni tužilac u američkoj državi Juti.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020