Vesti
Ratni zločini

Drecun: Ako bude povlašćenih kao u Hagu “to nije to”

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da tek treba da se vidi da li će Specijani sud za ratne zločine koji su počinili OVK primenjivati najviše međunarodne standarde i ako bude povlašćenih koji će da izbegnu pravdi, kao što je bilo u Hagu  "to nije to".
Drecun: Ako bude povlašćenih kao u Hagu “to nije to”
Milovan Drecun (Foto Tanjug)

"Ako bude povlašćenih koji će izbeći pravdi, situacija sličnih onim u Haškom tribunalu, naravno da neće biti najviših međunarodnih standarda, sem ako neko smatra da je ono što je rađeno u Hagu najviši standard", rekao je Drecun.

On ipak mislim da je tužilacki tim dosta ozbiljno radio na prikupljanju dokaza proteklih meseci, a koliko će optužnica biti podignuto, zavisiće prevashodno od rezultata njihovog rada, ali i od toga da li će biti političkih pritisaka.

Komentarišiću postavljanje Amerikanca Dejvida Švendimana za glavnog tužioca Specijalnog suda za istraživanje zločina nad Srbima, Drecun je rekao da je bilo očekivano da specijalni istražni tim preraste u tužilački.

“Imenovanje Švendimana za glavnog tužioca Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu veoma je važan korak ka tome da Sud počne da radi”, navodi Drecun.

Drecun takođe podseća da je iz Tužilaštva najavljeno da bi već tokom septembra mogle da uslede prve optužnice i da su u toku su završne tehničke pripreme da bi Sud mogao da radi.

Specijalni sud biće smešten u Hagu, a Švendiman je učestvovao i u istragama o prevarama i korupciji u Avganistanu. Diplomirao je prava na Univerzitetu u Juti 1976. godine, bio je državni tužilac u američkoj državi Juti.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021