Vesti
Ratni zločini

Drecun: Ako bude povlašćenih kao u Hagu “to nije to”

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da tek treba da se vidi da li će Specijani sud za ratne zločine koji su počinili OVK primenjivati najviše međunarodne standarde i ako bude povlašćenih koji će da izbegnu pravdi, kao što je bilo u Hagu  "to nije to".
Drecun: Ako bude povlašćenih kao u Hagu “to nije to”
Milovan Drecun (Foto Tanjug)

"Ako bude povlašćenih koji će izbeći pravdi, situacija sličnih onim u Haškom tribunalu, naravno da neće biti najviših međunarodnih standarda, sem ako neko smatra da je ono što je rađeno u Hagu najviši standard", rekao je Drecun.

On ipak mislim da je tužilacki tim dosta ozbiljno radio na prikupljanju dokaza proteklih meseci, a koliko će optužnica biti podignuto, zavisiće prevashodno od rezultata njihovog rada, ali i od toga da li će biti političkih pritisaka.

Komentarišiću postavljanje Amerikanca Dejvida Švendimana za glavnog tužioca Specijalnog suda za istraživanje zločina nad Srbima, Drecun je rekao da je bilo očekivano da specijalni istražni tim preraste u tužilački.

“Imenovanje Švendimana za glavnog tužioca Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu veoma je važan korak ka tome da Sud počne da radi”, navodi Drecun.

Drecun takođe podseća da je iz Tužilaštva najavljeno da bi već tokom septembra mogle da uslede prve optužnice i da su u toku su završne tehničke pripreme da bi Sud mogao da radi.

Specijalni sud biće smešten u Hagu, a Švendiman je učestvovao i u istragama o prevarama i korupciji u Avganistanu. Diplomirao je prava na Univerzitetu u Juti 1976. godine, bio je državni tužilac u američkoj državi Juti.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021