Vesti
Ratni zločini

"Dogovor!?": Hram neće biti taknut tokom pretrage

Potraga za posmrtnim ostacima će naredne nedelje biće izvršena u dvorištu hrama Hrista Spasa, ali sam hram “neće biti ni taknut”, kaže Prenk Đetaj negirajući na taj način pisanje pojedinih beoradskih medija da je namera Prištine da se potkpaju temelji pravoslavne svetinje.
Đetaj i Odalović u emisiji Dogovor (Foto Kim)

Gostujući u emisiji „Dogovor!?“ na RTV Kim, Đetaj je potvrdio da će na osnovu svedočenja jedne građanke biti izvršena pretraga ali i navodi da se oko celog slučaja bespotrebno digla praština, te da je direktor sudske medicine pri ministrstvu pravde Arsim Grđaliju požurio sa iznošenjem sumnji o postojanju grobnice u dvorištu hrama.

„To je jedna žena, jedna građanka, koja je i preko socijalnih mreža o tome govorila, ali ona nikada nije došla kod nas da da neku izjavu ili da to potvrdi, nikada kod Komisije. Možda je bila kod policije koja se bavi ratnim zločinima, međutim da li postoji još koji svedok ja to još ne znam, jer je to posao drugih stručnih i kompetentnih organa“, kaže Đetaj i dodaje da je potrebno obaviti pretragu i na taj način otkloniti sve sumnje.

Đetaj kaže da će pretraga biti izvršena u dvorištu hrama, te da objekat neće biti ugrožen.

„Po informacijama koje imam hram neće biti ni taknut, ni temelji neće biti taknuti. To je jedan slobodan prostor i tu nema ništa izgrađeno. Ta lokacija je obeležena i malo šire nego što je pokazano od strane svedoka, tako da neće biti pristupa hramu uopšte. Hram neće biti ni dirnut, budite sigurni“, tvrdi Đetaj.

Predsednik Komisije za nestale pri vladi Srbije Veljko Odalović smatra da je priča o postojanju grobnice ispolitizovana, ali da se iskopavanja moraju obaviti što pre. On ističe da sumnje o postojanju grobnice ne smeju ni na koji način da utiču na budućnost opstanka hrama.

„Nije dobro da jedan takav verski objekat bude predmet bilo kakvih manipulacija i zato je važno da se ovo u dvorištu hrama Hrista Spasa završi i da se uradi nešto što od nas javnost očekuje. Ne možemo pretpostaviti ko je tu, da li su to Albanci, Srbi ili bilo ko. To su NN tela koja se potencijalno nalaze ukopana na nekoj lokaciji“, kazao je Odalović.

Ni Đetaj nije mogao da potvrdi čiji bi ostaci mogli biti pokopani u dvorištu pravoslavnog hrama.

“Ne mogu da kažem da li su Albanci ili Srbi, ili pripadnici druge zajednice. DNK potvrđuje da li je Albanac ili Srbin, ili bilo koji drugi. Mi ne možemo reći ko je, mi se baziramo na analize DNK koja će dati tačan odgovor“, kaže Đetaj.

Odalović ističe da proces pretrage mora biti urađen transparentno i da se svi učesnici prema tome moraju odnositi profesionalno kako se ne bi izazvala uznemirenost javnosti na Kosovu, a pre svega porodica koje godinama tragaju za svojim nestalim članovima.

„Šta god da se desi 13. ili 14. jula, da se pronađe ili ne pronađe, moramo odgovorno da kažemo i da budemo vrlo, vrlo jasni, upravo zbog javnosti koju mi sada treba da umirimo i naše izjave treba da umire javnost i porodice, a ne da ih uznemire dodatno. Ja ne želim da pretpostavljam da li je masovna ili pojedinačna grobnica, da li su Srbi ili Albanci, da li ima ili nema, na ta pitanja možemo dati odgovor tek kada budemo završili pretragu na lokaciji“, kaže Veljko Odalović.

Predsednik srpske Komisije za nestale se nada da će rezultati pretrage uticati na veći stepen poverenja između gradskih vlasti i albanske zajednice uopšte, prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da će ovo biti povod za rešavanje problema hrama koji je poslednjih godina na meti vandala.Ostale vesti

Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021
Saslušanjem sedmog svedoka nastavljeno suđenje Mustafi

Zaštićena svedokinja optužbe opisala je danas na suđenju Saljihu Mustafi, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, ekshumaciju jedne žrtve u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u kojem je, po optužnici, s proleća 1999. bio pritvor OVK pod Mustafinom komandom.

  • 17.11.2021