Vesti
Ratni zločini

Dobruna: Drago mi je što ću ići u Hag

Bivši predsednik Vojnog suda OVK Sokolj Dobruna koji je po pisanju medija među optuženima pred Specijalnim sudom za OVK izjavio da mu je drago što će ići u Hag.
Dobruna: Drago mi je što ću ići u Hag
Ilustracija (Foto rtcg.me)

On je rekao da je iz medija saznao o mogućnosti da ga optuži Specijalno tužilaštvo.

Dobruna je postao poznat kada je kao predsednik Vojnog suda OVK-a osudio na streljanje aktuelnog poslanika Skupštine Kosova Bljerima Kučija koji je tokom rata bio deo vojnih formacija pod komandom Vlade u izbeglištvu Bujara Bukošija.

Presuda nije izvršena, a prema pisanju portala Insajderi, Dobruna će biti optužen da kao predsednik suda nije predupredio hapšenja i ubistva velikog broja osoba bez suđenja.

Dobruna je ranije izjavio da neće sarađivati sa Specijalnim sudom, čije formiranje kako je naveo, predstavlja "veliku nepravdu" i "dovođenje u pitanje države Kosovo iz međunarodne zajednice".

Insajderi je objavio da bi Specijalno tužilaštvo moglo da podigne optužnicu i protiv komandanta bivše OVK-a za operativnu zonu Nerodimlje Šukrija Buje koji je između ostalog, osumnjičen za napad na albansku porodicu u selu Godance u opštini Ljipljan.

Reagujući na te navode portala, Buja je rekao da nema informacija da će biti optužen pred Spedijalnim sudom.

Pozivajući se na svoje izvore u Specijalnom tužilaštvu, portal Insajderi objavio je da je Kancelarija Specijalnog tužilaštva našla dokaze da optuži više od 60 bivših pripadnika OVK-a, kao i da će prve optužnice biti podignute protiv bivših komandanata OVK-a Azema Sulje, Šukrija Buje, Dauta Haradinaja i predsednika Vojnog suda OVK-a Sokolja Dobrune.Ostale vesti

Haški sud u pravosnažnoj presudi povećao kazne Stanišiću i Simatoviću na po 15 godina
Haški sud je u pravosnažnoj presudi povećao presude bivšem načelniku službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju na 15 godina zatvora sa 12 godina izrečenih u prethodnom ponovljenom suđenju.
  • 31.05.2023
Sud u Hagu iz humanitarnih razloga pustio Tačija da poseti porodicu
Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
  • 29.05.2023
Ukinuto rešenje o produženju pritvora Slađanu Trajkoviću
Apelacioni sud u Prištini usvojio je žalbu adovokata osumnjičenog Slađana Trajkovića, Dejana A. Vasića, i ukinuo rešenje kojim mu je produžen  sudski pritvor. Advokat je za Radio Kim potvrdio da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.
  • 25.05.2023
Nastavak suđenja bivšim liderima OVK 12. juna
Po okončanju svedočenja sedmog svedoka tužilaštva, suđenje protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija je završilo za ovu nedelju i nastaviće se u ponedeljak, 12. juna, u 9.00 časova. Ročište zakazano za sutra (24. maj) je otkazano.
  • 23.05.2023
Suđenje Tačiju nastavljeno iskazima svedoka optužbe iza zatvorenih vrata
Svedočenja svedoka optužbe iza zatvorenih vrata nastavljena su na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji u periodu 1998-99. godine.
  • 23.05.2023
Svedok na suđenju Tačiju: Pripadnici OVK su mi 1998. oteli i ubili rođaka
U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka. Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.
  • 22.05.2023