Vesti
Ratni zločini

Dobruna: Drago mi je što ću ići u Hag

Bivši predsednik Vojnog suda OVK Sokolj Dobruna koji je po pisanju medija među optuženima pred Specijalnim sudom za OVK izjavio da mu je drago što će ići u Hag.
Dobruna: Drago mi je što ću ići u Hag
Ilustracija (Foto rtcg.me)

On je rekao da je iz medija saznao o mogućnosti da ga optuži Specijalno tužilaštvo.

Dobruna je postao poznat kada je kao predsednik Vojnog suda OVK-a osudio na streljanje aktuelnog poslanika Skupštine Kosova Bljerima Kučija koji je tokom rata bio deo vojnih formacija pod komandom Vlade u izbeglištvu Bujara Bukošija.

Presuda nije izvršena, a prema pisanju portala Insajderi, Dobruna će biti optužen da kao predsednik suda nije predupredio hapšenja i ubistva velikog broja osoba bez suđenja.

Dobruna je ranije izjavio da neće sarađivati sa Specijalnim sudom, čije formiranje kako je naveo, predstavlja "veliku nepravdu" i "dovođenje u pitanje države Kosovo iz međunarodne zajednice".

Insajderi je objavio da bi Specijalno tužilaštvo moglo da podigne optužnicu i protiv komandanta bivše OVK-a za operativnu zonu Nerodimlje Šukrija Buje koji je između ostalog, osumnjičen za napad na albansku porodicu u selu Godance u opštini Ljipljan.

Reagujući na te navode portala, Buja je rekao da nema informacija da će biti optužen pred Spedijalnim sudom.

Pozivajući se na svoje izvore u Specijalnom tužilaštvu, portal Insajderi objavio je da je Kancelarija Specijalnog tužilaštva našla dokaze da optuži više od 60 bivših pripadnika OVK-a, kao i da će prve optužnice biti podignute protiv bivših komandanata OVK-a Azema Sulje, Šukrija Buje, Dauta Haradinaja i predsednika Vojnog suda OVK-a Sokolja Dobrune.Ostale vesti

Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022
Tači izjavio da nije kriv za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu

Bivši komandant OVK Hašim Tači izjavio je danas, pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

  • 10.05.2022
FHP predstavio izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine, Bramerc u Beogradu
Fond za humanitarno pravo (FHP) je predstavio deseti godišnji izveštaj o radu Tužilaštva za ratne zločine. U Beogradu, predsednik Srbije poručio u razgovoru glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Seržom Bramercom da je Srbija "izuzetno ozbiljno" shvata pitanje nestalih.
  • 06.05.2022
Presuda Gucatiju i Haradinaju 18. maja
Izricanje prvostepene presude u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova, saopšteno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.
  • 05.05.2022
Podneta izmenjena optužnica protiv Tačija i saoptuženih
Specijalozovano tužilaštvo podnelo je novu, izmenjenu optužnicu protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Kransićija i Redžepa Seljimija.
  • 04.05.2022