Vesti
Ratni zločini

Dobruna: Drago mi je što ću ići u Hag

Bivši predsednik Vojnog suda OVK Sokolj Dobruna koji je po pisanju medija među optuženima pred Specijalnim sudom za OVK izjavio da mu je drago što će ići u Hag.
Dobruna: Drago mi je što ću ići u Hag
Ilustracija (Foto rtcg.me)

On je rekao da je iz medija saznao o mogućnosti da ga optuži Specijalno tužilaštvo.

Dobruna je postao poznat kada je kao predsednik Vojnog suda OVK-a osudio na streljanje aktuelnog poslanika Skupštine Kosova Bljerima Kučija koji je tokom rata bio deo vojnih formacija pod komandom Vlade u izbeglištvu Bujara Bukošija.

Presuda nije izvršena, a prema pisanju portala Insajderi, Dobruna će biti optužen da kao predsednik suda nije predupredio hapšenja i ubistva velikog broja osoba bez suđenja.

Dobruna je ranije izjavio da neće sarađivati sa Specijalnim sudom, čije formiranje kako je naveo, predstavlja "veliku nepravdu" i "dovođenje u pitanje države Kosovo iz međunarodne zajednice".

Insajderi je objavio da bi Specijalno tužilaštvo moglo da podigne optužnicu i protiv komandanta bivše OVK-a za operativnu zonu Nerodimlje Šukrija Buje koji je između ostalog, osumnjičen za napad na albansku porodicu u selu Godance u opštini Ljipljan.

Reagujući na te navode portala, Buja je rekao da nema informacija da će biti optužen pred Spedijalnim sudom.

Pozivajući se na svoje izvore u Specijalnom tužilaštvu, portal Insajderi objavio je da je Kancelarija Specijalnog tužilaštva našla dokaze da optuži više od 60 bivših pripadnika OVK-a, kao i da će prve optužnice biti podignute protiv bivših komandanata OVK-a Azema Sulje, Šukrija Buje, Dauta Haradinaja i predsednika Vojnog suda OVK-a Sokolja Dobrune.Ostale vesti

“Inicijative za suočavanje s prošlošću nisu uspešne”
Uspostavljanje Instituta za ratne zločine koje je najavila Vlada Kosova je pogrešno, kaže za RTV Kim Nora Ahmetaj, članica Pripremnog tima za formiranje Komisije za istinu i pomirenje i dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava.
  • 20.05.2020
Vlada Kosova planira osnivanje novog Instituta za ratne zločine
Vlada Kosova na dužnosti teži da osnuje novi Institut za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu, uključujući i zločine protiv čovečnosti i genocid. Institut bi služio kreiranju dosijea namenjenih kolektivnom pamćenju, a sada je poslednji trenutak da se nešto uradi po tom pitanju, navode u Vladi Kosova.
  • 20.05.2020
U julu prve optužnice pred Specijalnim sudom?
Specijalni sud nije smanjio intenzitet rada ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalnom sudu podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine.
  • 17.05.2020
Izabran potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova
Peta plenarna sednica sudija Specijalizovanih veća Kosova održana je putem video konferencijske veze. U toku sednice sudije su izabrale sudiju Čarlsa Smita III na dužnost potpredsednika.
  • 01.05.2020
Tači: Srbija počinila genocid
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da "nijedan zločin Srbije neće biti amnestiran i da je Srbija izvršila genocid nad albanskim civilnim stanovništvom na Kosovu".
  • 27.04.2020
Kurtijev savetnik: Pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima
Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera Škeljzen Gaši izjavio je da Dik Marti nije antialbanac i da pripadnici OVK su počinili zločine nad srpskim civilima.
  • 25.04.2020