Vesti
Ratni zločini

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’

Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Peć (Foto arhiva Kim)

Arsić je rekao da je danas u pritvorskoj jedinici u Prištini posetio uhapšenog i da očekuje da će u toku dana Đokoviću biti određen pritvor do 30 dana, prenela je agencija Beta.

"Đoković nikada nije bio aktivni pripadnik vojske ili policije Srbije. Posle rata je ostao da živi u svom selu Vitomirici kod Peći i radio je kao matičar u selu Goraždevac. Za vreme martovskog pogroma 2004. godine Albanci su mu zapalili kuću, ali on je uspeo da napravi novu i nastavio je da živi na svom imanju s komšijama Albancima i Bošnjacima. Da je počinio bilo kakav zločin, ne bi svih ovih godina ostao da živi i radi u Peći", rekao je advokat.

Kosovska policija je uhapsila Milorada Đokovića (55) iz Vitomirice kod Peći, zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u ratnom zločinu. Njemu je juče određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

"Muškarac crnogorskog porekla M.Đ. iz sela Vitomirica kod Peći, uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo rat protiv civilnog stanovništva u vezi s akcijom iz 1999. godine", saopštilo je juče kosovsko Specijalno tužilaštvo.

Đoković je uhapšen nakon navodne višemesečne istrage Jedinice za istraživanje ratnih zločina, a kako se u saopštenju navodi, predmet za koji se on tereti odnosi se na navodnu akciju "7. maja 1999. godine u regionu Peći kada je ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba".

Arsić je kazao da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.

Đoković je bio jedini Srbin koji je živeo u Vitomirici, a prema rečima advokata Arsića poslednjih godina se tužio s lokalnim vlastima zbog parcele koju je od opštine Peć dobio devedesetih godina i na kojoj je podigao kuću.

Lokalne vlasti su pokušale da oduzmu deo njegovog imanja, ali je Viši sud Kosova presudio u Đokovićevu korist.

Nekoliko sati nakon hapšenja Đokovića, Policija Kosova je blokirala Goraždevac. U prostoeijama PO opštine Peć izvršili su premetačinu i zaplenili tri računara.Ostale vesti

Odbijena žalba Redžepa Seljimija na odluku o pritvoru

Žalbeno veće Specijalnog suda u Hagu odbilo je žalbu bivšeg poslanika Samoopredeljenja Redžepa Seljimija na produženje pritvora, prenosi Ekonomija onlajn.

  • 05.08.2022
’’Sud u Hagu oštar prema bivšim vođama OVK’’
Specijalizovana veća Kosova u Hagu oštrija su nego što bi trebalo da budu u odnosu na nastavak mere pritvora bivšim vođama OVK, ocena je Kosovskog instituta za pravosuđe.
  • 28.07.2022
Tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise
Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da su tužilaštvo i odbrana Saljiha Mustafe podneli konačne spise u ovom predmetu.
  • 27.07.2022
Produžen pritvor Veseljiu
Sud u Hagu produžio je pritvor jednom od vođa nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadriju Veseljiju zbog opasnosti od bekstva i ometanja postupka pred Specijalnim sudom u Hagu.
  • 26.07.2022
Saljihu Mustafi produžen pritvor

Specijalizovana veća Kosova u Hagu produžila su pritvor Saljihu Mustafi, nekadašnjem pripadniku OVK. Sud će o ponovo odlučivati o njegovom pritvoru u septembru, iako je postupak protiv njega u završnoj fazi.

  • 21.07.2022
U sredu rasprava o sažimanju procesa Tačiju i saoptuženima

Rasprava o stanju u postupku protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, biće održana u sredu 13. jula pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu.

  • 11.07.2022