Vesti
Ratni zločini

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’

Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Peć (Foto arhiva Kim)

Arsić je rekao da je danas u pritvorskoj jedinici u Prištini posetio uhapšenog i da očekuje da će u toku dana Đokoviću biti određen pritvor do 30 dana, prenela je agencija Beta.

"Đoković nikada nije bio aktivni pripadnik vojske ili policije Srbije. Posle rata je ostao da živi u svom selu Vitomirici kod Peći i radio je kao matičar u selu Goraždevac. Za vreme martovskog pogroma 2004. godine Albanci su mu zapalili kuću, ali on je uspeo da napravi novu i nastavio je da živi na svom imanju s komšijama Albancima i Bošnjacima. Da je počinio bilo kakav zločin, ne bi svih ovih godina ostao da živi i radi u Peći", rekao je advokat.

Kosovska policija je uhapsila Milorada Đokovića (55) iz Vitomirice kod Peći, zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u ratnom zločinu. Njemu je juče određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

"Muškarac crnogorskog porekla M.Đ. iz sela Vitomirica kod Peći, uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo rat protiv civilnog stanovništva u vezi s akcijom iz 1999. godine", saopštilo je juče kosovsko Specijalno tužilaštvo.

Đoković je uhapšen nakon navodne višemesečne istrage Jedinice za istraživanje ratnih zločina, a kako se u saopštenju navodi, predmet za koji se on tereti odnosi se na navodnu akciju "7. maja 1999. godine u regionu Peći kada je ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba".

Arsić je kazao da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.

Đoković je bio jedini Srbin koji je živeo u Vitomirici, a prema rečima advokata Arsića poslednjih godina se tužio s lokalnim vlastima zbog parcele koju je od opštine Peć dobio devedesetih godina i na kojoj je podigao kuću.

Lokalne vlasti su pokušale da oduzmu deo njegovog imanja, ali je Viši sud Kosova presudio u Đokovićevu korist.

Nekoliko sati nakon hapšenja Đokovića, Policija Kosova je blokirala Goraždevac. U prostoeijama PO opštine Peć izvršili su premetačinu i zaplenili tri računara.Ostale vesti

U Crnoj Gori uhapšene dve osobe osumnjičene za ratne zločine na Kosovu

Dva lica uhapšena su u Crnoj Gori po međunarodnim poternicama koja se sumnjiče za ratne zločine na Kosovu. Osumnjičeni će biti izručeni kosovskim organima saopštila je Kosovska policija.

  • 04.10.2023
Još jedna optužnica za ratni zločin na Kosovu

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv Z.V, optuženog za ratni zločin.

  • 04.10.2023
Svedok odbrane: U Kukešu 1999. nisam čuo za Šalju, niti sam ga poznavao
Suđenje bivšem starešini OVK Pjetru Šalji, optuženom za ratne zločine u albanskom gradu Kukešu 1999. godine, nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka odbrane Bedrija Dervišaja koji je izjavio da u Kukešu, gde je bio u to vreme, nije čuo za Šalju, niti ga je poznavao.
  • 02.10.2023
Još jedna optužnica u odsustvu za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv M.J. zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa slučajem seksulanog nasilja tokom rata, saopšteno je medijima.

  • 02.10.2023
Uhapšen još jedan Srbin zbog navodnog ratnog zločina
Specijalno tužilaštvo Кosova je saopštilo da je uhapšen Srbin M.P, državljanin Kosova i Srbije, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
  • 29.09.2023
Albanac na suđenju Tačiju izjavio da mu je OVK otela i ubila članove porodice
Suđenje bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine nastavljeno je u Hagu iskazom svedoka optužbe o tome kako mu je OVK 1998. godine otela i ubila članove porodice.
  • 25.09.2023