Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Ništa sumnjivo kod hrama u Prištini

Za sada nije pronađeno ništa sumnjivo što bi ukazalo na posmrtne ostatke kod hrama Hrista Spasa, kazao je za RTV KIM, predsednik Komisije za nestale pri Vladi Kosova Prenk Đetaj.
Đetaj: Ništa sumnjivo kod hrama u Prištini
Iskopavanja kod hrama (Foto Kim)

Već drugi dan u neposrednoj blizini pravoslavnog hrama u centru Prištine traju iskopavanja zbog sumnji da se na toj lokaciji nalazi grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih tokom sukoba na Kosovu.

Bageri kopaju od juče, završena pretraga na jednoj obeleženoj tački, a trenutno se pretražuje i druga. Prema tvrdnjama tri svedoka na ovoj lokaciji postoje tri tačke za koje se sumnja da su potencijalne grobnice.

Međutim, Prenk Đetaj u izjavi za RTV KIM kaže da do sada nije pronađeno ništa.

„Za sada nema ništa sumnjivo, nema ničega što može da ukaže na posmrtne ostatke. Proverava se, a sledeće nedelje će valjda biti proverena i treća tačka. Prva tačka je završena juče, druga je pri završetku, tako da još ništa nema“, kaže Đetaj.

Pretragu terena kod hrama Hrista Spasa vrše eksperti sudske medicine iz Prištine, Beograda i stručnjaci misije Euleks.

Iskopavanje obezbeđuju pripadnici Kosovske policije.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021