Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Ništa sumnjivo kod hrama u Prištini

Za sada nije pronađeno ništa sumnjivo što bi ukazalo na posmrtne ostatke kod hrama Hrista Spasa, kazao je za RTV KIM, predsednik Komisije za nestale pri Vladi Kosova Prenk Đetaj.
Đetaj: Ništa sumnjivo kod hrama u Prištini
Iskopavanja kod hrama (Foto Kim)

Već drugi dan u neposrednoj blizini pravoslavnog hrama u centru Prištine traju iskopavanja zbog sumnji da se na toj lokaciji nalazi grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih tokom sukoba na Kosovu.

Bageri kopaju od juče, završena pretraga na jednoj obeleženoj tački, a trenutno se pretražuje i druga. Prema tvrdnjama tri svedoka na ovoj lokaciji postoje tri tačke za koje se sumnja da su potencijalne grobnice.

Međutim, Prenk Đetaj u izjavi za RTV KIM kaže da do sada nije pronađeno ništa.

„Za sada nema ništa sumnjivo, nema ničega što može da ukaže na posmrtne ostatke. Proverava se, a sledeće nedelje će valjda biti proverena i treća tačka. Prva tačka je završena juče, druga je pri završetku, tako da još ništa nema“, kaže Đetaj.

Pretragu terena kod hrama Hrista Spasa vrše eksperti sudske medicine iz Prištine, Beograda i stručnjaci misije Euleks.

Iskopavanje obezbeđuju pripadnici Kosovske policije.Ostale vesti

Iznošenje dokaza protiv Tačija trajaće do aprila 2025.
Dokazni postupak tužilaštva na predstojećem haškom suđenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, trajaće do aprila 2025, čulo se na današnjem pripremnom ročištu. To je okvirni rok koje je tužilaštvu za okončanje dokaznog postupka dalo raspravno veće predsedavajućeg sudije Čarla Smita.
  • 20.03.2023
U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca
Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 16.03.2023
Uhapšen Srbin Z.A. optužen za ratni zločin
Jedinica za istraživanje ratnih zločina pri Kosovskoj policiji uhapsila je danas Srbina sa inicijalima Z.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Hapšenje je sprovedeno na osnovu naloga Specijalnog tužilaštva Kosova.
  • 07.03.2023
Spisak 75 Tačijevih žrtava iz optužnice, među kojima je najviše Srba
Tužilaštvo suda za zločine boraca OVK u Hagu imenovalo je 75 žrtava iz optužnice koja bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i trojicu saoptuženih vođa te albanske paravojske tereti za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 03.03.2023
Objavljena nova verzija optužnice protiv Tačija i trojice njegovih saradnika
Tužilaštvo specijalnog suda za zločine OVK objavilo je novu verziju optužnice protiv nekadašnjeg političkog lidera bivše OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih saradnika u kojoj se navode imena više od 100 žrtava.
  • 01.03.2023
Komandant OVK u zoni Podujeva među prvim svedocima na suđenju Tačiju
Komandant OVK u "operativnoj zoni Lab" kod Podujeva biće jedan od prvih svedoka tužilaštva na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 27.02.2023