Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Najvažnije da je počela provera terena

Forenzičke ekipe i danas u blizini Raške pretražuju teren u nadi da će pronaći posmrtne ostatke Albnaca. Prenk Đetaj kaže da je najvažnije da je provera počela.
Đetaj: Najvažnije da je počela provera terena
Pretraga terena (Foto arhiva RSE)

Lokacija u selu Kiževac kod Raške se i danas pretražuje. Međutim, zbog loših vremenskih uslova neizvesno je da li će pretraga terena biti nastavljena i tokom popodnevnih sati, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Đetaj.

“Biću obavešten u toku dana. Naše ekipe su tamo i kao posmatrači prate radove. Biću u kontaktu i sa beogradskom ekipom. Videćemo da li ima poteškoća prilikom izvođenja radova“.

Đetaj je kazao da u toku jučerašnjeg dana tokom iskopavanja nije pronađeno ništa. Još uvek je nepoznato koliko će radovi trajati, ali predsednik Komisije iz Prištine ističe da je najvažnije da su počeli i da se vrši provera.

“Radovi se nastavljaju. Četiri puta su obustavljani, ovo je peti put. Još uvek nema ništa, radi se. Važno je da su radovi počeli i da se vrši provera“, kazao je Đetaj u izjavi za RTV Kim.

Đetaj nije mogao da kaže ni za koliko se osoba traga, ali je podsetio da je tokom prethodnih iskopavanja 2013. i 2014. godine u Rudnici eshumirano 54 tela, od kojih je 53 identifikovano.

“Tragamo za svim građanima i videćmo koliko ćemo naći. Postoje spekulacije, ali ne mogu reći za koliko osoba se traga. Sumnja se da se tu nalazi masovna grobnica“, kaže Đetaj.

Iskopavanje u blizini Raške nadgledaju predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije, a na terenu su prisutni i članovi Komisije iz Prištine, predstavnici misije Euleks i međunarodnog Crvenog krsta.Ostale vesti

Odalović: Košare možda prva lokacija za pretragu
Potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama moguće je da će biti jedna od prvih lokacija od onih na kojoj srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na teritoriji Kosova, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana, kaže Odalović.
  • 07.05.2021
Sud u Hagu odbio žalbe, Tači ostaje u pritvoru
Nekadašnji politički lideri OVK Hašim Tači i ostali šefovi te paravojske ostaju u pritvoru Specijalnog suda u Hagu pošto je Veće Apelacionog suda odbacilo žalbe odbrane.
  • 07.05.2021
Imenovane sudije u predmetu protiv Saljiha Mustafe
Predsednica Ekaterina Trendafilova rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Veltfolju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu (rezervni sudija) za pretresni panel I, u slučaju koji se vodi protiv nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.
  • 06.05.2021
Lužane: Spomen ploča nastradalima bez imena poginulih Srba. FHP protestuje
U blizini mosta u Lužanu, mestu kraj Podujeva, gde su tokom NATO bombardovanja na autobus Niš ekspresa život izgubile 44 osobe opština je 1. maja postavila spomen ploču u čast žrtava, izuzimajući imena poginulih Srba. Fond za humanitarno parvo iz Prištine je izrazio zabrinutost zbog ovakvog odnosa lokalnih vlasti u Podujevu.
  • 05.05.2021
Nastavljeno iskopavanje kod Raške u potrazi za nestalima
U blizini rudnika u selu Kiževak kod Raške nastavljena su iskopavanja na pronalaženju posmrtnih ostataka osoba ubijenih i nestalih lica tokom sukoba na Kosovu 1999 godine. Kosovska strana tvrdi da su na ovoj lokaciji zakopavana tela ubijenih Albanaca.
  • 05.05.2021
Veselji otputovao u Hag

Nakon što je obišao bolesnog oca u bolnici, Kadri Veselji bivši predsednik Demokratske partije Kosova i jedan od optuženih za ratni i zločin protiv čovečnosti pred Specijlanim sudom, danas je otputovao u Hag.

  • 05.05.2021