Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Najvažnije da je počela provera terena

Forenzičke ekipe i danas u blizini Raške pretražuju teren u nadi da će pronaći posmrtne ostatke Albnaca. Prenk Đetaj kaže da je najvažnije da je provera počela.
Đetaj: Najvažnije da je počela provera terena
Pretraga terena (Foto arhiva RSE)

Lokacija u selu Kiževac kod Raške se i danas pretražuje. Međutim, zbog loših vremenskih uslova neizvesno je da li će pretraga terena biti nastavljena i tokom popodnevnih sati, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Đetaj.

“Biću obavešten u toku dana. Naše ekipe su tamo i kao posmatrači prate radove. Biću u kontaktu i sa beogradskom ekipom. Videćemo da li ima poteškoća prilikom izvođenja radova“.

Đetaj je kazao da u toku jučerašnjeg dana tokom iskopavanja nije pronađeno ništa. Još uvek je nepoznato koliko će radovi trajati, ali predsednik Komisije iz Prištine ističe da je najvažnije da su počeli i da se vrši provera.

“Radovi se nastavljaju. Četiri puta su obustavljani, ovo je peti put. Još uvek nema ništa, radi se. Važno je da su radovi počeli i da se vrši provera“, kazao je Đetaj u izjavi za RTV Kim.

Đetaj nije mogao da kaže ni za koliko se osoba traga, ali je podsetio da je tokom prethodnih iskopavanja 2013. i 2014. godine u Rudnici eshumirano 54 tela, od kojih je 53 identifikovano.

“Tragamo za svim građanima i videćmo koliko ćemo naći. Postoje spekulacije, ali ne mogu reći za koliko osoba se traga. Sumnja se da se tu nalazi masovna grobnica“, kaže Đetaj.

Iskopavanje u blizini Raške nadgledaju predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije, a na terenu su prisutni i članovi Komisije iz Prištine, predstavnici misije Euleks i međunarodnog Crvenog krsta.Ostale vesti

Odbrana Saljiha Mustafe završila izvođenje dokaza
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljiha Mustafe obavestila je juče sudski panel Specijalizovanih veća Kosova u Hagu da je završila izvođenje svojih dokaza u ovom predmetu.
  • 27.05.2022
Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj
Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na  Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.
  • 25.05.2022
Završava se pretraga u rudniku Štavalj
Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je danas da je za sutra planiran završetak aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnika Štavalj radi provere navoda Prištine da su tu pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.
  • 24.05.2022
Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022