Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Najvažnije da je počela provera terena

Forenzičke ekipe i danas u blizini Raške pretražuju teren u nadi da će pronaći posmrtne ostatke Albnaca. Prenk Đetaj kaže da je najvažnije da je provera počela.
Đetaj: Najvažnije da je počela provera terena
Pretraga terena (Foto arhiva RSE)

Lokacija u selu Kiževac kod Raške se i danas pretražuje. Međutim, zbog loših vremenskih uslova neizvesno je da li će pretraga terena biti nastavljena i tokom popodnevnih sati, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova Prenk Đetaj.

“Biću obavešten u toku dana. Naše ekipe su tamo i kao posmatrači prate radove. Biću u kontaktu i sa beogradskom ekipom. Videćemo da li ima poteškoća prilikom izvođenja radova“.

Đetaj je kazao da u toku jučerašnjeg dana tokom iskopavanja nije pronađeno ništa. Još uvek je nepoznato koliko će radovi trajati, ali predsednik Komisije iz Prištine ističe da je najvažnije da su počeli i da se vrši provera.

“Radovi se nastavljaju. Četiri puta su obustavljani, ovo je peti put. Još uvek nema ništa, radi se. Važno je da su radovi počeli i da se vrši provera“, kazao je Đetaj u izjavi za RTV Kim.

Đetaj nije mogao da kaže ni za koliko se osoba traga, ali je podsetio da je tokom prethodnih iskopavanja 2013. i 2014. godine u Rudnici eshumirano 54 tela, od kojih je 53 identifikovano.

“Tragamo za svim građanima i videćmo koliko ćemo naći. Postoje spekulacije, ali ne mogu reći za koliko osoba se traga. Sumnja se da se tu nalazi masovna grobnica“, kaže Đetaj.

Iskopavanje u blizini Raške nadgledaju predstavnici Komisije za nestala lica Vlade Srbije, a na terenu su prisutni i članovi Komisije iz Prištine, predstavnici misije Euleks i međunarodnog Crvenog krsta.Ostale vesti

Tužilaštvo započinje izvođenje dokaza protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalno tužilaštvo u Hagu počinje danas izvođenje dokaza u slučaju protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja. Pre deset dana je Specijalizovano tužilaštvo završilo izvođenje svog uvodnog izlaganja na početku suđenja dvojici vođa „Udruženja veterana OVK“.

  • 18.10.2021
Hag: Nastavak procesa protiv Saljiha Mustafe

U Specijalnom sudu u Hagu danas će biti nastavljen proces protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Saliha Mustafe, poznatog po nadimku "Calji".

  • 12.10.2021
Specijalni sud pita policiju može li da brine o vođama OVK na uslovnoj slobodi
Specijalni sud u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK, zatražio je od kosovske policije da dostavi informacije o svojim ovlašćenjima i kapacitetima, između ostalog, za sprovođenje uslova koji se odnose na moguće privremeno puštanje na slobodu Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
  • 11.10.2021
Hoti: Potraga za posmrtnim ostacima na pet lokacija na Kosovu
Na Kosovu se pretražuje pet lokacija po nalogu tužilaštva kako bi se pronašli posmrtni ostaci nestalih osoba, rekao je predsedavajući Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti.
  • 08.10.2021
Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju, negirali krivicu
Počelo je drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva, prenosi KoSSev.
  • 07.10.2021
Goran Stanišić osuđen na 20 godina zatvora
Osnovni sud u Prištini osudio je Gorana Stanišića na 20 godina zatvora zbog, kako se navodi, ubistva 13 albanskih civila u Slovinju kod Lipljana tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
  • 05.10.2021