Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu

Na Kosovu se i dalje vodi kao nestalo 1647 lica. U ovoj godini je izvršena pretraga na četrnaest lokacija, ali su samo dve bile sa rezultatima, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica u Vladi Kosova Prenk Đetaj.
Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu
Instalacija Missing (nestali) u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Komisija je danas podnela godišnji izveštaj, a njegovi rezultati su dobri, kaže Đetaj iako nije bilo previše uspeha kada je u pitanju rasvetljavanje sudbine nestalih.

„Pokušavamo sve što je moguće da se uradi. Četrnaest lokacija je bilo proverenih, međutim, nažalost samo na dve je bilo rezultata“, dodajući da je završena identifikacija pojedinih posmrtnih ostataka.

Pitanje nestalih lica nije se ni ove godine našlo na dnevnom redu pregovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji se vode u Briselu. Ipak, Đetaj veruje da će se i ova tema naći na stolu pregovarača.

„Očekujem da se među ostalim pitanjima nađe i pitanje nestalih na stolu tokom dijaloga“, kazao je Đetaj.

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica je pohvalio saradnju sa srpskim udruženjima na Kosovu, istakavši da je jedan od članova Komisije i Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

Takođe je pohvalio i odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o dodeli novčane pomoći za udruženja porodica nestalih i ubijenih na Kosovu.Ostale vesti

Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj
Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na  Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.
  • 25.05.2022
Završava se pretraga u rudniku Štavalj
Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je danas da je za sutra planiran završetak aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnika Štavalj radi provere navoda Prištine da su tu pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.
  • 24.05.2022
Specijalni sud pozvao u Hag šefa Kosovske obaveštajne agencije
Kancelarija specijalizovanog tužioca pozvala je generalnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KOA) Burima Ramadanija da posvedoči o svom kretanju za vreme sukoba, od 1998. do 2000. godine, saopšteno je iz KOA.
  • 23.05.2022
Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022