Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu

Na Kosovu se i dalje vodi kao nestalo 1647 lica. U ovoj godini je izvršena pretraga na četrnaest lokacija, ali su samo dve bile sa rezultatima, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica u Vladi Kosova Prenk Đetaj.
Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu
Instalacija Missing (nestali) u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Komisija je danas podnela godišnji izveštaj, a njegovi rezultati su dobri, kaže Đetaj iako nije bilo previše uspeha kada je u pitanju rasvetljavanje sudbine nestalih.

„Pokušavamo sve što je moguće da se uradi. Četrnaest lokacija je bilo proverenih, međutim, nažalost samo na dve je bilo rezultata“, dodajući da je završena identifikacija pojedinih posmrtnih ostataka.

Pitanje nestalih lica nije se ni ove godine našlo na dnevnom redu pregovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji se vode u Briselu. Ipak, Đetaj veruje da će se i ova tema naći na stolu pregovarača.

„Očekujem da se među ostalim pitanjima nađe i pitanje nestalih na stolu tokom dijaloga“, kazao je Đetaj.

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica je pohvalio saradnju sa srpskim udruženjima na Kosovu, istakavši da je jedan od članova Komisije i Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

Takođe je pohvalio i odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o dodeli novčane pomoći za udruženja porodica nestalih i ubijenih na Kosovu.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021