Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu

Na Kosovu se i dalje vodi kao nestalo 1647 lica. U ovoj godini je izvršena pretraga na četrnaest lokacija, ali su samo dve bile sa rezultatima, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica u Vladi Kosova Prenk Đetaj.
Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu
Instalacija Missing (nestali) u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Komisija je danas podnela godišnji izveštaj, a njegovi rezultati su dobri, kaže Đetaj iako nije bilo previše uspeha kada je u pitanju rasvetljavanje sudbine nestalih.

„Pokušavamo sve što je moguće da se uradi. Četrnaest lokacija je bilo proverenih, međutim, nažalost samo na dve je bilo rezultata“, dodajući da je završena identifikacija pojedinih posmrtnih ostataka.

Pitanje nestalih lica nije se ni ove godine našlo na dnevnom redu pregovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji se vode u Briselu. Ipak, Đetaj veruje da će se i ova tema naći na stolu pregovarača.

„Očekujem da se među ostalim pitanjima nađe i pitanje nestalih na stolu tokom dijaloga“, kazao je Đetaj.

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica je pohvalio saradnju sa srpskim udruženjima na Kosovu, istakavši da je jedan od članova Komisije i Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

Takođe je pohvalio i odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o dodeli novčane pomoći za udruženja porodica nestalih i ubijenih na Kosovu.Ostale vesti

Krasnići i Seljimi ostaju u pritvoru u Hagu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

  • 22.11.2022
Aleks Vajting zamenjuje tužioca Džeka Smita u Specijalnom sudu
Aleks Vajting umesto Džeka Smita, preuzima funkciju vršioca dužnosti specijalizovanog tužioca u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.
  • 19.11.2022
Podignuta optužnica protiv Srbina Č.J. za ratni zločin
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv okrivljenog Srbina Č.J. državljanina Republike Srbije sa prebivalištem u Srbiji, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva".
  • 18.11.2022
Goranu Stanišiću smanjena zatvorska kazna na 15 godina

Goranu Stranišiću, kog je Osnovni sud u Prištini prošle godine osudio na 20 godina zatvora, po optužbi za učešće u ubistvu pet članova porodice iz sela Slovinje u Lipljanu 1999. godine, kao i za proterivanje i učestvovanje u ubistvima albanskog civilnog stanovništva, danas je Apelacioni sud smanjio zatvorsku kaznu za pet godina.

  • 14.11.2022
I u ponovljenom postupku Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića opet na deset godina zatvora zbog, kako se u presudi navodi, ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u ponovljenom postupku, pošto je prvobitno Apelacioni sud odbio presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje zbog brojnih povreda postupka.

  • 11.11.2022
Specijalno tužilaštvo traži produženje pritvora Tačiju

Kancelarija specijalizovanog tužioca zatražila je od sudije za prethodni postupak Nikolasa Gijua da se produži mera pritvora bivšem predsedniku Kosova Hašimu Tačiju koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

  • 08.11.2022