Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu

Na Kosovu se i dalje vodi kao nestalo 1647 lica. U ovoj godini je izvršena pretraga na četrnaest lokacija, ali su samo dve bile sa rezultatima, kaže za RTV Kim predsednik Komisije za nestala lica u Vladi Kosova Prenk Đetaj.
Đetaj: Još 1647 nestalih na Kosovu
Instalacija Missing (nestali) u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Komisija je danas podnela godišnji izveštaj, a njegovi rezultati su dobri, kaže Đetaj iako nije bilo previše uspeha kada je u pitanju rasvetljavanje sudbine nestalih.

„Pokušavamo sve što je moguće da se uradi. Četrnaest lokacija je bilo proverenih, međutim, nažalost samo na dve je bilo rezultata“, dodajući da je završena identifikacija pojedinih posmrtnih ostataka.

Pitanje nestalih lica nije se ni ove godine našlo na dnevnom redu pregovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji se vode u Briselu. Ipak, Đetaj veruje da će se i ova tema naći na stolu pregovarača.

„Očekujem da se među ostalim pitanjima nađe i pitanje nestalih na stolu tokom dijaloga“, kazao je Đetaj.

Predsednik kosovske Komisije za nestala lica je pohvalio saradnju sa srpskim udruženjima na Kosovu, istakavši da je jedan od članova Komisije i Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

Takođe je pohvalio i odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o dodeli novčane pomoći za udruženja porodica nestalih i ubijenih na Kosovu.Ostale vesti

Odbijen Veseljijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu
Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju odbio je zahtev odbrane Kadrija Veseljija za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kao i zahtev odbrane za sazivanje ročišta za usmeno izlaganje o ovom zahtevu.
  • 23.01.2021
Produžen pritvor Bačeviću za još dva meseca
Sudija Aljbina Šabani Rama ispred posebnog odeljenje Osnovnog suda u Prištini produžila je danas na još dva meseca pritvor Svetomiru Bačeviću iz Gornjeg Milanovca, kazao je za RTV Kim advokat Dejan A. Vasić.
  • 22.01.2021
Odbrana traži ukidanje pritvora Mustafi
Odbrana bivšeg komandanta OVK Saljihu Mustafi, optuženog za zločine na Kosovu 1999. godine, zatražila je od suda u Hagu da mu ukine pritvor ili odredi kućni pritvor, nasuprot Specijalizovanom tužilaštvu koje je tražilo njegovo zadržavanje u haškom pritvoru, prenosi Tanjug.
  • 21.01.2021
Specijalno tužilaštvo protiv privremenog oslobađanja Veseljija
Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.
  • 20.01.2021
Bivši pripadnik OVK i kandidat za poslanika dobio poziv Specijalnog suda
Nakon duže pauze, još jedan poziv za ispitivanje iz Specijalnog tužilaštva u Hagu stigao je na adresu bivšeg borca OVK.
  • 20.01.2021
Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021