Vesti
Ratni zločini

Đetaj: Iskopavanja se vrše na tri tačke

Predsednik kosovske komisije za nestale, Prenk Đetaj, kazao je da se iskopavanje kod pravoslavnog hrama u centru Prištine vrši na tri tačke i da veruje da će početni radovi trajati tri dana.
Đetaj: Iskopavanja se vrše na tri tačke
Prenk Đetaj (Foto Kim, VOA)

Đetaj je kazao da je inicijativi za proveru terena na vreme bila obaveštena beogradska strana koja je danas takođe prisustvovala početku potrege za grobnicom.

„Sarađujemo po ovom pitanju. Radovi se izvode na profesionalan način. Ukoliko naiđemo na posmrtne ostatke, sigurno je da će pristup onda biti drugačiji. Za sada su u pitanju grubi poslovi, provera“, kazao je Đetaj.

Bajram Ćerkinaj, ispred Udruženja nestalih lica, kazao je da se radovi na iskopavanju vrše na osnovu „poverljivih informacija svedoka“, te naglasio važnost rasvetljivanja sudbine nestalih lica.

„Ja kao član porodica razočaran sam, dirnut i uznemiren što se nakon 17 gdina u centru Prištine vrši iskopavanje. Ne možemo govoriti o broju mogućih žrtava, i svako ko govori o brojkama greši. Sumnje moraju da se ispitaju, koliko god to trajalo. Da nemamo poverenje u te svedoke i informacije danas ne bi bilo ovde“, kazao je, dodajući da očekuje rezultate na osnovu izjava svedoka.Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021