Vesti
Ratni zločini

Dik Marti zabrinut za svedoke

Ako kosovska policija nije u stanju da zaštiti svedoke, njih treba čuvati u inostranstvu, izjavio je švajcarski političar Dik Marti, povodom izveštaja o ubistvu Bedrija Curija, za koga se tvrdi da je pred Specijalnim sudom potencijalni svedok ratnih zločina.

Dik Marti zabrinut za svedoke
Dik Marti (Foto B92)

arti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope, i autor izveštaja o nehumanom postupanju i trgovini ljudskim organima na Kosovu, nakon koga je i formiran Specijalni sud, u izjavi za "Preševa jone" izrazio je zabrinutost za svedoke i založio se za njihovu međunarodnu zaštitu.

Curi, nekadašnji pripadnik OVK, pre nekoliko dana je pronađen mrtav u Gornjoj Korotici. Prištinska štampa piše da je on bio potencijalni svedok u Specijalnom sudu. On je sa porodicom živeo u Švajcarskoj i na Kosovo je došao da poseti rođake.

U izveštaju, objavljenom u decembru 2010. godine, Marti navodi, pozivajući se na zapadne obaveštajne izvore i izjave svedoka, da je grupa koju je predvodio Hašim Tači ubijala političke protivnike i išla tako daleko da je ubijala civile i prodavala njihove bubrege ilegalnim trgovcima organa.

On je ponovio da nema nameru da otkrije identitet svedoka, sve dok im se ne garantuje potpuna bezbednost.

Uspostavljanjem Specijalnog suda, za Kosovo se otvara nova perspektiva integracija, rekao je Marti i dodao da taj sud nije protiv OVK, već protiv onih koji su činili zločine tokom i nakon rata.

 Ostale vesti

Održana statusna konferencija u slučaju Gucatija i Haradinaja
Pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu održana je nova statusna konferencija u procesu protiv predsednika i potpredsednika udruženja ratnih veterana bivše OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.
  • 24.02.2021
Tužilac: Odbiti žalbe za ukidanje pritvora Tačija i ostalih šefova OVK
Specijalizovano tužilaštvo Kosova zatražilo je od Žalbenog veća suda u Hagu da u celosti odbije žalbu na rešenje sudije kojom je odbio zahtev za ukidanje pritvora nekadašnjem glavnom komandantu OVK Hašimu Tačiju.
  • 22.02.2021
Prijavljeno 18 žrtava u slučaju protiv Tačija i ostalih
Specijalnom sudu u Hagu za zločine pripadnika bivše OVK stiglo je 18 prijava žrtava u slučaju koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Vaseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, prenosi RTS.
  • 19.02.2021
Prvo suđenje pred Specijalnim sudom biće Saljihu Mustafi
Prvo suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu biće suđenje nekadašnjem komadantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine, a početak može da se očekuje najkasnije u julu ove godine, prenosi Tanjug.
  • 18.02.2021
Glavni tužilac Smit: Zastrašivanje svedoka je realnost, žrtve godinama čekaju na pravdu
Glavni tužilac Specijalnog suda u Hagu Džek Smit, na početku današnjeg obraćanja na statusnoj konferenciji u procesu protiv bivših komandanata OVK, naveo je da se direktno obraća nakon pretnji odbrane i ličnih napada na njega.
  • 16.02.2021
Nova statusna konferencija u procesu protiv Tačija  danas u Hagu
Treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadšnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova OVK, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu, treba da se održi danas u 11:00 časova pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih većja Kosova u Hagu, prenosi Tanjug.
  • 16.02.2021