Vesti
Ratni zločini

Dik Marti zabrinut za svedoke

Ako kosovska policija nije u stanju da zaštiti svedoke, njih treba čuvati u inostranstvu, izjavio je švajcarski političar Dik Marti, povodom izveštaja o ubistvu Bedrija Curija, za koga se tvrdi da je pred Specijalnim sudom potencijalni svedok ratnih zločina.

Dik Marti zabrinut za svedoke
Dik Marti (Foto B92)

arti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope, i autor izveštaja o nehumanom postupanju i trgovini ljudskim organima na Kosovu, nakon koga je i formiran Specijalni sud, u izjavi za "Preševa jone" izrazio je zabrinutost za svedoke i založio se za njihovu međunarodnu zaštitu.

Curi, nekadašnji pripadnik OVK, pre nekoliko dana je pronađen mrtav u Gornjoj Korotici. Prištinska štampa piše da je on bio potencijalni svedok u Specijalnom sudu. On je sa porodicom živeo u Švajcarskoj i na Kosovo je došao da poseti rođake.

U izveštaju, objavljenom u decembru 2010. godine, Marti navodi, pozivajući se na zapadne obaveštajne izvore i izjave svedoka, da je grupa koju je predvodio Hašim Tači ubijala političke protivnike i išla tako daleko da je ubijala civile i prodavala njihove bubrege ilegalnim trgovcima organa.

On je ponovio da nema nameru da otkrije identitet svedoka, sve dok im se ne garantuje potpuna bezbednost.

Uspostavljanjem Specijalnog suda, za Kosovo se otvara nova perspektiva integracija, rekao je Marti i dodao da taj sud nije protiv OVK, već protiv onih koji su činili zločine tokom i nakon rata.

 Ostale vesti

Odluka suda o optužnici protiv Tačija ostaje povreljiva
Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe Kadrija Veseljija, istekao je danas, a Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu nisu objavila odluku sudije za prethodni postupak povodom optužnice.
  • 24.10.2020
„Nema konačnog rešenja bez sporazuma o nestalim licima“
Komisija za nestala lica Vlade Kosova poručuje da bez sporazuma o nestalima neće biti ni konačnog sporazuma u dijalogu između predstavnika Beograda i Prištine.
  • 19.10.2020
Tužioci: Izvešćemo 16 svedoka tokom suđenja Saljihu Mustafi
Tužioci suda za zločine OVK najavili su da će 16 svedoka izvesti na predstojećem suđenju bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za ratne zločine na Kosovu.
  • 05.10.2020
Gucati pred sudom, odbrana nudi hiljadu evra jemstva
U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.
  • 01.10.2020
Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea
Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane Tom Gaši.
  • 01.10.2020
Gucati danas pred sudom u Hagu
Predsednik Udruženja veterana OVK koji je uhapšen u petak pre podne, pojaviće se danas pred sudom u Haguu, najavljeno je ranije iz Specijalizovanih veća Kosova.
  • 01.10.2020