Vesti
Ratni zločini

Dik Marti bi mogao da se pojavi kao svedok u Specijalnom sudu

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti mogao bi da bude pozvan kao svedok u Specijalnom sudu za zločine OVK ako se smatra da doprinosi suđenjima koja su u toku, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.
Dik Marti bi mogao da se pojavi kao svedok u Specijalnom sudu
Dik Marti (Foto EPA)

Svaka strana (tužilaštvo ili odbrana) može da pozove svedoke koji su neophodni za njihov slučaj, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova za Kljan Kosova.

"Nadležno veće može da odluči o relevantnosti takvih dokaza", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, kada je reč o informacijama o svedocima Specijalizovanih veća, one su javne i mogu da se nađu na sajtu Specijalizovanih veća, prenosi Kosovo onlajn.

"Kao što možete videti na sajtu Specijalizovanih veća, ime Dika Martija se tamo trenutno ne pojavljuje", naveli su iz Specijalizovanih veća.

Marti je u nedavnom intervjuu naveo da ga je u decembru 2020. godine policija obavestila da su određeni krugovi srpske obaveštajne službe planirali njegovo ubistvo, tako da krivica za njegovu likvidaciju bude bačena na Albance sa Kosova.

Specijalni sud, inače, osnovan je na osnovu Martijevog izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u januaru 2011. godine.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022