Vesti
Ratni zločini

Devet srpskih i albanskih žrtava zajedno na suđenju Tačiju

Devet srpskih i albanskih žrtava zajedno će učestvovati na suđenju bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, pred sudom za zločine OVK u Hagu.
Devet srpskih i albanskih žrtava zajedno na suđenju Tačiju
Hašim Tači ( (Foto printskrin Specijalizovana veća Kosova)

To je odlučio sudija za prethodni postupak Nikola Giju pošto je razmotrio prvih 17 prijava žrtava za učešće u procesu, objavio je sud na svojoj internet stranici.

Sedam prijava sudija je odbacio, a jedna prijavljena žrtva je u međuvremenu preminula.

Zajedno sa Tačijem, za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u četrdesetak pritvora OVK optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Srpske i albanske žrtve pristale su da u procesu učestvuju zajedno, uz pomoć pravnih zastupnika koje će sud imenovati do 7. maja. Pravila suda predviđaju da su žrtve, pored optužbe i odbrane, ravnopravna strana u postupku.

Ukoliko optuženi budu proglašeni krivim, žrtve imaju pravo da od osuđenih dobiju odštetu u iznosu koji će odrediti sud.

Iz odluke sudije Gijua i drugih sudskih dokumenata proističe da će na suđenju učestvovati pet srpskih žrtava koje je OVK otela, nezakonito pritvorila, mučila i prema njima surovo postupala.

Te žrtve prijavile su da su, „kao direktan rezultat pritvora i fizičkih i psihičkih napada pripadnika OVK“, pretrpele telesne povrede – rane, frakture, unakaženost i onesposobljenost – kao i teške i trajne psihičke traume.

U procesu će učestvovati i supruga i deca jednog muškarca koga je OVK otela i ubila. Nacionalnost tih žrtava nije navedena u dokumentima.

Odlukom sudije, u grupi žrtava na suđenju Tačiju i saoptuženima biće i jedna Albanka kojoj su pripadnici OVK ubili brata.

Te četiri indirektne žrtve u prijavi su navele da trpe trajne mentalne tegobe koje su posledica otmica i ubistva najbližih.

Za prijavu jedne žrtve, sudija Giju zatražio je dodatne informacije pre nego što donese odluku o njenom eventualnom učešću u procesu.

Istovremeno, sudija je odbio sedam prijava albanskih i srpskih žrtava za učešće na suđenju, uz obrazloženje da su ti zločini počinjeni „van vremenskog i geografskog okvira optužnice“.

Među žrtvama čije je prijave sudija odbio su dva Srbina čiji su očevi nestali pošto ih je otela OVK, jedna Srpkinja kojoj je bio otet muž i troje članova porodice nestalog Albanca.

Sudska služba za žrtve prethodno je predložila sudiji Gijuu da odobri učešće 17 od 18 do sada prijavljenih žrtava.

Identitet svih prijavljenih žrtvava, bez obzira da li će učestvovati u procesu ili ne, ostaće zaštićen zbog „opšte klime zastrašivanja svedoka na Kosovu, naročito na suđenjima pripadnicima OVK“, naglasio je sudija Giju u današnjoj odluci.

Osobe koje se smatraju žrtvama zločina navedenih u optužnici protiv Tačija i saučesnika i dalje se mogu prijavljivati za učešće na suđenju.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci su objavili da će za suđenje biti spremni u decembru ove godine, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do leta 2022.Ostale vesti

Potraga za nestalima i na Kosovu
Više od nedelju dana traje pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica, u potrazi za potencijalnom masovnom grobnicom. Istraživanja terena vrše se i na Kosovu, tvrde iz kosovskog Instituta za sudsku medicinu. Misija EULEX potvrdila je da pruža tehničku podršku, kako jednoj tako i drugoj strani.
  • 21.05.2022
Haški tribunal odbio zahtev Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

  • 19.05.2022
Haradinaju i  Gucatiju  po četiri  godine zatvora
Čelnicima Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju izrečene su presude pred Specijalizovanim većima Kosova. Oni su osuđeni na po četiri ipo godine zatvora i novčane kazne od 100 evra.
  • 18.05.2022
Izricanje presude Haradinaju i Gucatiju
Sud za zločine boraca OVK u Hagu izreći će danas prvostepenu presudu Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravosudnog postupka i za zastrašivanje svedoka.
  • 18.05.2022
Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj
Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.
  • 10.05.2022
Krisnići o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv, optužbe se zasnivaju na lažima Srbije
Bivši član Glavnog štaba OVK Jakup Krasnići  negirao je danas pred sudom u Hagu za zločine boraca OVK, krivicu za zlodela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
  • 10.05.2022