Vesti
Ratni zločini

Delimično usvojene žalbe na pritvor šefova OVK

Žalbeno veće Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu delimično je usvojilo žalbe na odluku o produženju pritvora nekadašnjim šefovima OVK Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju i naložio sudiji za prethodni postupak ponovno odlučivanje.

Delimično usvojene žalbe na pritvor šefova OVK
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

O žalbi zbog produženja pritvora glavnog komandanta OVK i bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija nije još odlučeno.

Žalbeno veće je usvojilo po jedan osnov iz žalbi odbrane Veselija, Seljimija i Krasnićija na odluke sudije za prethodni postupak o preispitivanju njihovog pritvora i vratio predmet sudiji da ponovo proceni da li mere koje su predložili okrivljeni, ili bilo koji dalji uslov koji on (sudija) identifikuje kao neophodan, mogu umanjiti identifikovane rizike zbog kojih im je pritvor određen i da li te mere i uslove može efikasno da sprovede kosovska policija.

U sva tri slučaja tročlano žalbeno veće je zaključilo da je sudija prekoračio diskreciona ovlašćenja kada je, iako nije kontaktirao direktora kosovske policije, zaključio da nijedan od predloženih uslova za nijhovu odbranu sa slobode uz nametnute mere ograničenja (komunikacije, poseta…) ne bi mogao da otkloni opasnosti zbog kojih su u pritvoru.

Tek pošto kontaktira direktora policije na Kosovu sudija će, prema stavu žalbenog veća, biti u mogućnosti da proceni da li Kosovska policija može efikasno da izvrši nametnute mere, uključujući i one koje je sugerisao sudija za prethodni postupak, kao što je ograničenje poseta.

Oni se u pritvoru nalaze zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da će ometati postupak i uticati na svedoke, žrtve i njihove porodice, kao i opasnosti da će počiniti nova krivična dela.

Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvoru u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.Ostale vesti

Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021