Vesti
Ratni zločini

Darku Tasiću smanjena kazna zatvora na 11 godina

Posebno odeljenje Apelacionog suda u Prizrenu preinačilo je presudu Darku Tasiću i osudilo ga na 11 godina zatvora, prenelo je danas više medija. Jedan od Tasićevih advokata, Ljubomir Pantović kazao je za RTV Kim da je za presudu saznao preko kosovskih portala.
Darku Tasiću smanjena kazna zatvora na 11 godina
Darko Tasić u sudnici (Foto Fakteplus.net)

Prethodno je Osnovni sud u Prizrenu osudio Darka Tasića iz Male Kruše na 22 godine zatvora za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine", nakon čega su branioci podneli žalbu.

Odlukom Apelacionog suda prvostepena presuda je izmenjena u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela i odluke o kazni, prenose prištinski mediji.

Jedan od Tasićevih advokata Ljubomir Pantović ističe da je za presudu saznao iz medija. “Video sam tu vest na nekim kosovskim portalima i da je takvo saopštenje izdao Apelacioni sud. Ono što mogu da kažem da je to uslovno rečeno dobra vest, dobra odluka. Jer je jedna drakonska kazna od 22 godine totalno protivzakonita konačno eliminisana”, kazao je Pantović.

Pantić, međutim, kaže da je i ova kazna neosnovana jer, kako kaže, njegov klijent nije odgovoran za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

“Ja i dalje smatram da Darko Tasić nije kriv, odnosno da nema dokaza koji bi potvrdili njegovu krivicu van razumne sumnje, kako to Zakon traži. Videću kada dobijem presudu, razmotrićemo mogućnost i podnošenja jednog vanrednog pravnog presta Vrhovnom sudu Kosova”, rekao je Pantović.

Tasić je, prema novadima optužnice, optužen "da je u periodu od 15. do 26. marta 1999. godine, zajedno sa srpskom policijom i vojnim snagama učestvovao u pljačkanju i uništavanju imovine civilnog stanovništva, paljenju kuća, uzimanju poljoprivrednih vozila i drugih vrednih predmeta, posebno porodici Hajdari".

Odlukom Apelacionog suda optuženom Tasiću će u kaznu zatvora od 11 godina biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Darko Tasić uhapšen je i prtivoren pre tri godine.Ostale vesti

Pantović: Proširena optužnica protiv Đokića
Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.
  • 17.01.2021
Na suđenju Tačiju 71 svedok dobio zaštitu
Sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu dodelio je zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Hašima Tačija i drugih vođa Oslobodilačke vojske Kosova optuženih za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.
  • 15.01.2021
Tužilaštvo u Hagu traži produžetak pritvora za Mustafu

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da produži pritvor nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu 1999. godine.

  • 14.01.2021
Haradinaj odbio da se pojavi pred sudijom i izjasni o krivici

Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu, na kojoj je trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

  • 08.01.2021
Tužilaštvo: Tači podrivao sud, nismo za ukidanje pritvora

Specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu usprotivilo se zahtevu odbrane nekadašnjeg komandanta OVK i donedavnog predsednika Kosova Hašima Tačija da mu se ukine pritvor i dozvoli odbrana sa slobode, a odluku o zahtevu treba da donese sud narednih dana.

  • 08.01.2021
Haradinaj pred sudom u 15 časova
Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj danas u 15 časova, ponovo će biti priveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjenja o krivici.
  • 08.01.2021