Vesti
Ratni zločini

Darku Tasiću smanjena kazna zatvora na 11 godina

Posebno odeljenje Apelacionog suda u Prizrenu preinačilo je presudu Darku Tasiću i osudilo ga na 11 godina zatvora, prenelo je danas više medija. Jedan od Tasićevih advokata, Ljubomir Pantović kazao je za RTV Kim da je za presudu saznao preko kosovskih portala.
Darku Tasiću smanjena kazna zatvora na 11 godina
Darko Tasić u sudnici (Foto Fakteplus.net)

Prethodno je Osnovni sud u Prizrenu osudio Darka Tasića iz Male Kruše na 22 godine zatvora za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine", nakon čega su branioci podneli žalbu.

Odlukom Apelacionog suda prvostepena presuda je izmenjena u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela i odluke o kazni, prenose prištinski mediji.

Jedan od Tasićevih advokata Ljubomir Pantović ističe da je za presudu saznao iz medija. “Video sam tu vest na nekim kosovskim portalima i da je takvo saopštenje izdao Apelacioni sud. Ono što mogu da kažem da je to uslovno rečeno dobra vest, dobra odluka. Jer je jedna drakonska kazna od 22 godine totalno protivzakonita konačno eliminisana”, kazao je Pantović.

Pantić, međutim, kaže da je i ova kazna neosnovana jer, kako kaže, njegov klijent nije odgovoran za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

“Ja i dalje smatram da Darko Tasić nije kriv, odnosno da nema dokaza koji bi potvrdili njegovu krivicu van razumne sumnje, kako to Zakon traži. Videću kada dobijem presudu, razmotrićemo mogućnost i podnošenja jednog vanrednog pravnog presta Vrhovnom sudu Kosova”, rekao je Pantović.

Tasić je, prema novadima optužnice, optužen "da je u periodu od 15. do 26. marta 1999. godine, zajedno sa srpskom policijom i vojnim snagama učestvovao u pljačkanju i uništavanju imovine civilnog stanovništva, paljenju kuća, uzimanju poljoprivrednih vozila i drugih vrednih predmeta, posebno porodici Hajdari".

Odlukom Apelacionog suda optuženom Tasiću će u kaznu zatvora od 11 godina biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Darko Tasić uhapšen je i prtivoren pre tri godine.Ostale vesti

’’Đoković ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret’’
Advokat Vasilije Arsić, koji zastupa Milorada Đokovića uhapšenog u ponedeljak u okolini Peći zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin, izjavio je da njegov branjenik ne zna ništa o zločinu koji mu se stavlja na teret.
  • 28.06.2022
Novo hapšenje zbog ratnih zločina
Uhapšen je državljanin Kosova M. D. crnogorske nacionalnosti iz sela Vitomirica u opštini Peć zbog osnovane sumnje da je učestvovao u akcijama kada je u maju 1999. ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Kosova. Radio Goraždevac javlja da je uhapšen jedini povratnik u Vitomiricu koji već 15 godina živi u tom selu.
  • 27.06.2022
Završne reči u slučaju  Mustafe od 13. do 15. septembra
Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, dokazni postupak u predmetu protiv Saljiha Mustafe je završen, a završne reči biće održane od 13. do 15. septembra 2022. godine, s tim što je 16. septembar zakazan kao rezervni dan.
  • 26.06.2022
Predžalbena konferencija za Gucatija i Haradinaja 5. jula
Predžalbenu konferenciju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zakazana je za 5. jul ove godine u 14.00 časova.
  • 26.06.2022
Specijalni sud odbio zahtev za puštanje Tačija i Veseljija na privremenu slobodu

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, da bude pušten na privremenu slobodu. Istovremeno, sud je pritvor u Sheveningenu za još dva meseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

  • 10.06.2022
Tači i Veselji ostaju u haškom pritvoru
Specijalizovana veća Kosova u Hagu su donela odluku da bivši lideri Oslobodliačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači i Kadri Veselji ostanu u pritvoru ovog haškog suda.
  • 09.06.2022