Vesti
Ratni zločini

Darku Tasiću smanjena kazna zatvora na 11 godina

Posebno odeljenje Apelacionog suda u Prizrenu preinačilo je presudu Darku Tasiću i osudilo ga na 11 godina zatvora, prenelo je danas više medija. Jedan od Tasićevih advokata, Ljubomir Pantović kazao je za RTV Kim da je za presudu saznao preko kosovskih portala.
Darku Tasiću smanjena kazna zatvora na 11 godina
Darko Tasić u sudnici (Foto Fakteplus.net)

Prethodno je Osnovni sud u Prizrenu osudio Darka Tasića iz Male Kruše na 22 godine zatvora za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine", nakon čega su branioci podneli žalbu.

Odlukom Apelacionog suda prvostepena presuda je izmenjena u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela i odluke o kazni, prenose prištinski mediji.

Jedan od Tasićevih advokata Ljubomir Pantović ističe da je za presudu saznao iz medija. “Video sam tu vest na nekim kosovskim portalima i da je takvo saopštenje izdao Apelacioni sud. Ono što mogu da kažem da je to uslovno rečeno dobra vest, dobra odluka. Jer je jedna drakonska kazna od 22 godine totalno protivzakonita konačno eliminisana”, kazao je Pantović.

Pantić, međutim, kaže da je i ova kazna neosnovana jer, kako kaže, njegov klijent nije odgovoran za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

“Ja i dalje smatram da Darko Tasić nije kriv, odnosno da nema dokaza koji bi potvrdili njegovu krivicu van razumne sumnje, kako to Zakon traži. Videću kada dobijem presudu, razmotrićemo mogućnost i podnošenja jednog vanrednog pravnog presta Vrhovnom sudu Kosova”, rekao je Pantović.

Tasić je, prema novadima optužnice, optužen "da je u periodu od 15. do 26. marta 1999. godine, zajedno sa srpskom policijom i vojnim snagama učestvovao u pljačkanju i uništavanju imovine civilnog stanovništva, paljenju kuća, uzimanju poljoprivrednih vozila i drugih vrednih predmeta, posebno porodici Hajdari".

Odlukom Apelacionog suda optuženom Tasiću će u kaznu zatvora od 11 godina biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru.

Darko Tasić uhapšen je i prtivoren pre tri godine.Ostale vesti

Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021
Ćerkinaj: Zločinac je zločinac, bez obzira na ime i prezime
Procesom protiv Saljiha Mustafe počeli su praktično sudski postupci pred Specijalizovanim većima u Hagu, a izjave su dali i prvi predstavnici žrtava. Jedan od koordinatora Resursnog centra Bajram Ćerkinaj kaže da je prioriter njihovog udruženja istraživanje sudbine nestalih lica bez obzira na političke okolnosti i odnose.
  • 18.11.2021
Na ročištu u Prištini Svetomir Bačević se izjasnio da nije kriv

Svetomir Bačević, optužen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u selu Belo Polje kod Peći, danas se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini, izjasnio da nije kriv.

  • 17.11.2021