Vesti
Ratni zločini

Danas ročište o presudi Ivanoviću pred Apelacionim sudom

U Apelacionom sudu u Prištini počelo je prvo ročište na kojem odbrana Olivera Ivanovića obrazlaže žalbu na presudu, kojom je lider GI SDP osuđen na devet godina zatvora.

Danas ročište o presudi Ivanoviću pred Apelacionim sudom
Ročište u Apelacionom sudu (Foto Kim)

Advokat lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, juče je u izjavi za RTV Kim kazao da odbrana očekuje da veće Apelacionog suda na ročištima objektivno proceni sve dokaze, kako one koji štete optuženom, tako i one koji mu idu u prilog.

Ivanović se više od dve i po godine nalazi u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin. U prvostepenom postupku pred Osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici, koji se vodio više od godinu dana, osuđen je na devet godina zatvora.

Osudilo ga je Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala rumunka Roksana Komša, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine.

Članovi sudskog veća na današnjem ročištu su sudija Apelacionog suda Driton Muharemi, ispred EULEX-a je sudija Ana Bednarek, a predsednik sudskog veća je Radosim Petrov.

Na ročištu nije doneta odluka o izuzeću sudije Apelacionog suda koji je član sudskog veća, Dritona Muharemija.

Izuzeće albanskog sudije zatražili su i advokati odbrane četvorice Srba Dragoljuba Delibašića, Nebojše Vujačića, Ilije Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Četvorica Srba koji su takođe optuženi za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine, danas nisu prisutni na ročištu.

Obraćajući se Sudskom veću, advokat odbrane Nebojša Vlajić kazao je da je zahtev o izuzeću sudije podnet iz principijalnih razloga.

Pored porodice i prijatelja Olivera Ivanovića, današnje ročište u Apelacionom sudu prati i veliki broj novinarskih ekipa.Ostale vesti

Suđenje Mustafi verovatno ne pre leta
Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.
  • 05.03.2021
Brestovik: Drugi put sahranjeni posmrtni ostaci Ranka Grujića
Posmrtni ostaci Ranka Grujića, koji je poginuo u Juničkim planinama od NATO bombi, sahranjeni su danas u Brestoviku. Ranko Grujić je sahranjen za vreme rata, a njegov grob je 1999-te godine raskopan i telo odneto.
  • 05.03.2021
Statusna konferencija u slučaju Saljiha Mustafe danas u Hagu
Peta statusna konferencija u slučaju nekadašnjeg komadanta OVK Saljiha Mustafe biće održana danas u Specijalnom sudu u Hagu.
  • 05.03.2021
Još jedan pripadnik OVK pozvan u Hag
Bivši pripadnik OVK Gani Koci dobio je poziv Specijalnog Suda za razgovor u svojstvu svedoka.
  • 26.02.2021
Nastavljeno suđenje Krstiću i Šabaniju
Pred posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini nastavljeno je suđenje Zlatanu Кrstiću i Destanu Šabanaju optuženim da su izvršili krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
  • 26.02.2021
Produžen pritvor Gucatiju i Haradinaju
Specijalni sud odbio je zahteve za puštanje iz pritvora dvojice lidera OVK Nasima Haradinaja i Hisnija Gucatija.
  • 25.02.2021