Vesti
Ratni zločini

Danas ročište o presudi Ivanoviću pred Apelacionim sudom

U Apelacionom sudu u Prištini počelo je prvo ročište na kojem odbrana Olivera Ivanovića obrazlaže žalbu na presudu, kojom je lider GI SDP osuđen na devet godina zatvora.

Danas ročište o presudi Ivanoviću pred Apelacionim sudom
Ročište u Apelacionom sudu (Foto Kim)

Advokat lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, juče je u izjavi za RTV Kim kazao da odbrana očekuje da veće Apelacionog suda na ročištima objektivno proceni sve dokaze, kako one koji štete optuženom, tako i one koji mu idu u prilog.

Ivanović se više od dve i po godine nalazi u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin. U prvostepenom postupku pred Osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici, koji se vodio više od godinu dana, osuđen je na devet godina zatvora.

Osudilo ga je Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala rumunka Roksana Komša, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine.

Članovi sudskog veća na današnjem ročištu su sudija Apelacionog suda Driton Muharemi, ispred EULEX-a je sudija Ana Bednarek, a predsednik sudskog veća je Radosim Petrov.

Na ročištu nije doneta odluka o izuzeću sudije Apelacionog suda koji je član sudskog veća, Dritona Muharemija.

Izuzeće albanskog sudije zatražili su i advokati odbrane četvorice Srba Dragoljuba Delibašića, Nebojše Vujačića, Ilije Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Četvorica Srba koji su takođe optuženi za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine, danas nisu prisutni na ročištu.

Obraćajući se Sudskom veću, advokat odbrane Nebojša Vlajić kazao je da je zahtev o izuzeću sudije podnet iz principijalnih razloga.

Pored porodice i prijatelja Olivera Ivanovića, današnje ročište u Apelacionom sudu prati i veliki broj novinarskih ekipa.Ostale vesti

Advokat Vasić: Potvrda presude Krstiću skandal koji ne čudi
Odluka Apelacionog suda da Zlatanu Кrstiću potvrdi presudu kojom je kažnjen sa 14 godina i šest meseci zatvora je skandal koji ne čudi, smatra advokat Dejan A. Vasić.
  • 02.12.2021
Haški sud odbio uslovno puštanje Hašima Tačija
Specijalizovano veće Kosova u Hagu odbilo je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika i jednog od lidera OVK Hašima Tačija i pored garancija policije, javila je Ekonomija onlajn.
  • 01.12.2021
Sud odbio odbacivanje optužnica protiv Gucatija i Haradinaja

Specijalni sud odbio je zahtev odbrane da se odbaci optužnica protiv dvojice bivših lidera OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

  • 27.11.2021
Podignuta optužnica protiv lica za učešće u terorističkoj organizaciji ISIS
Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv osobe sa inicijalima S.K. za učešće u aktivnostima ISIS-a. Okrivljeni S.K. je izvršio krivično delo organizovanje i učešće u terorističkoj grupi iz člana 143 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.
  • 24.11.2021
U Svetim Arhangelima svečano obeležen Sabor svetog Arhangela

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena danas je svečano obeležen Sabor svetog Arhangela Mihajla – Aranđelovdan.

  • 21.11.2021
Hag: Nastavak suđenja Mustafi saslušanjem sedmog svedoka

Pred Specijalim sudom u Hagu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Saljihu Mustafi.

  • 18.11.2021