Vesti
Ratni zločini

Danas ročište o presudi Ivanoviću pred Apelacionim sudom

U Apelacionom sudu u Prištini počelo je prvo ročište na kojem odbrana Olivera Ivanovića obrazlaže žalbu na presudu, kojom je lider GI SDP osuđen na devet godina zatvora.

Danas ročište o presudi Ivanoviću pred Apelacionim sudom
Ročište u Apelacionom sudu (Foto Kim)

Advokat lidera GI SDP Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, juče je u izjavi za RTV Kim kazao da odbrana očekuje da veće Apelacionog suda na ročištima objektivno proceni sve dokaze, kako one koji štete optuženom, tako i one koji mu idu u prilog.

Ivanović se više od dve i po godine nalazi u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin. U prvostepenom postupku pred Osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici, koji se vodio više od godinu dana, osuđen je na devet godina zatvora.

Osudilo ga je Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala rumunka Roksana Komša, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine.

Članovi sudskog veća na današnjem ročištu su sudija Apelacionog suda Driton Muharemi, ispred EULEX-a je sudija Ana Bednarek, a predsednik sudskog veća je Radosim Petrov.

Na ročištu nije doneta odluka o izuzeću sudije Apelacionog suda koji je član sudskog veća, Dritona Muharemija.

Izuzeće albanskog sudije zatražili su i advokati odbrane četvorice Srba Dragoljuba Delibašića, Nebojše Vujačića, Ilije Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Četvorica Srba koji su takođe optuženi za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine, danas nisu prisutni na ročištu.

Obraćajući se Sudskom veću, advokat odbrane Nebojša Vlajić kazao je da je zahtev o izuzeću sudije podnet iz principijalnih razloga.

Pored porodice i prijatelja Olivera Ivanovića, današnje ročište u Apelacionom sudu prati i veliki broj novinarskih ekipa.Ostale vesti

Još jedan poziv iz Haga
Organizacija ratnih veterana OVK saopštila je da je Specijalni sud u svojstvu svedoka pozvao advokata Gafura Eljšanija.
  • 27.02.2020
Imenovan pretpretresni sudija Specijalnog suda
Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova ispunila je zahtev Tužilaštva i imenovala francuskog sudiju Nikolasa Gijua za pretpretresnog sudiju u dva slučaja, a odluka o imenovanju objavljena je na veb stranici Specijalizovanih veća Kosova.
  • 25.02.2020
“Za šest meseci će se znati ko su optuženi”
Optužnice i optuženi koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK biće poznati najkasnije za šest meseci, kaže za RTV Kim Bekim Bljakaj, reagujući na jučerašnje najavu da će Specijalizovano tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • 25.02.2020
Specijalizovani tužilac namerava da pokrene postupke
"Specijalizovani tužilac obavestio je predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se, u skladu sa Zakonom, odredi sudija za pretpretresni postupak", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 24.02.2020
Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je uverena da će taj sud suditi pravično, nepristrasno, nezavisno i u bezbednim uslovima.
  • 24.02.2020
„Zid ćutanja“, tvrda prepreka do istine o nestalima
„Međunarodna zajednica je najodgovornija za to što porodice još uvek ne znaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima porodica, niti gde se nalaze njihovi ostaci“, istakli su učesnici debate koja je danas održana u Gračanici. „Sve se radi da se ne otkrije zločinac“, kaže Milorad Trifunović iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.
  • 13.02.2020